Deze week maken we twee Braziliaanse gerechten klaar: gnocchi van bakbananen met ratatouille en ook kokostruffels. Daarnaast hebben nog gevulde avocado's uit Peru en Indiaas geïnspireerde bloemkoolsoep. Natuurlijk ontbreken de gerechten van eigen bodem ook niet: verse witte asperges met kervel-bernaisesaus en romige boerenkool met pastinaaklinten. Op zaterdag wordt het fusion met halloumi met rode-uiensaus, gele rijst en diverse groenten. Zo eten we lekker gevarieerd met de blik op het begin van de lente.
We zijn klaar voor een nieuwe week vol lekkere vegetarische gerechten, soms klassiek, soms ook niet. We beginnen met pasta met koriander-pindapesto. Daarna komt er nog onder andere een simpele stamppot met geraspte wortel en erwtjes, pasta met pittige tomatensaus en kikkerertwen, een stoofpotje van kruidige groente en peulvruchten, een Indiase curry van rode biet, dahl van gemengde linzen en aardappelgratin. Eindigen doen we met een cheesecake met banaan en chocolade.
Als uitgangspunt deze week nemen met de groentekalender van de organisatie Velt. In maart heb je eigenlijk een verrassend ruim aanbod: enerzijds heb je de wintergroente, anderzijds komt de lente ook al dichterbij. We beginnen met gnocchi met spruiten en gorgonzola. Daarna maken we nog onder andere selderijschnitzeltjes met champignonsaus, schorseneren op z'n Aziatisch, spinazie met ei, een klassieke uiensoep en een selderijsalade met pinda. De week sluiten we af met een cake met geroosterde kokos.
Bij Vegatopia hebben we al heel wat redacteuren mogen verwelkomen. Dankzij hen kunnen we jullie telkens opnieuw verrassende recepten geven. Deze week maken we elke dag een recept van een andere redacteur, zowel recent als van mensen die een tijd geleden actief waren. Zo maken we een salade van cottage cheese en dille van Annemieke, pittige noedelsoep van Maartje, pompoenrisotto van Judith, hutspot met een twist van Tertia, camemberttaartjes van Jan, pastinaakpannenkoeken van Hedwig en tot slot wortelcake met pompoenpitolie en mascarpone-icing van Joke.
Het is zonnig buiten, maar het is technisch gezien nog winter. We hebben zin in zonnige zaken, maar we gaan ons nog niet volledig op de salades storten. Daarom maken we een aantal gerechten die herinneringen aan verre reizen doen oproepen. We beginnen met een wittekoolsalade met karwijzaad en gebakken aardappels, maar daarna eten we onder andere boerenkoolgnocchi, gado gado, paksoi met gemarineerde tempeh van de grill, burek sa sirom met ajvar, couscous met groene groente en pittige saus, en Braziliaanse maïspudding.
Deze week brengen we een ode aan Heinz Hermann Polzer, veel beter bekend als Drs. P. Hij was dichter, tekstschrijver en cabaratier en zijn oeuvre is doorspekt met absurdische humor. Vaak verwees hij zonder aanleiding naar groente en fruit. Dit insprireert ons weer voor het weekmenu. Natuurlijk beginnen we met knolraap en lof, schorseneren en prei. Zo hebben we knolraap-wortelsoep, witlofsalade, fettucini met romige schorseneren en tomaatjes en preistamppot met kampersteur. Verder hebben we nog Russischs borrelhapjes, broccoli uit de oven met sinaasappel en arganolie, en tot slot tropische kruimelkoek.
Geen thema voor het weekmenu deze keer. Wel maken we vooral simpele gerechten van eigen bodem. We beginnen met spinaziestamppot met champignons en pijnboompitten. Daarna gaan we voor pasta met pompoensaus. Op woensdag hebben we sperziebonen met champignons, op donderdag gesmolten witlof. Verder hebben we dan nog Gentse waterzooi, gourmet van hartige pannenkoeken en een op Twix geïnspireerd gebak waar je helemaal geen oven voor nodig hebt.
Wat eten we deze week? Met de weekmenu's willen we je inspireren lekker vegetarisch te eten, ook met maaltijden die je misschien niet altijd in een doorsnee drukke werkweek eet. Daarom laten we ons deze keer inspireren door de draad Wat eten we vandaag? op het Vegatopia forum. Hier vertellen de bezoekers al sinds jaar en dag in een paar woorden wat ze die dag gegeten hebben. Soms is dit uitgebreid, soms ook slechts een pak friet op het station, maar meestal gewoon lekkere doordeweekse gerechten. Zo hebben we onder andere: pasta met verse spinazie, rösti, knolseldersoep met afbakbroodjes, gestoofde groenten, wraps met tomatenhummus, een bulghursalade en nasi goreng.
Deze week geven we een aantal recepten waarmee je lekker kunt variëren. Gebruik wat je in de koelkast vindt in plaats van meteen met een boodschappenlijstje naar de supermarkt te rennen. Zo maken we een Indiaas geïnspireerde groentecurry, Finse spinaziepannenkoeken met wintergroenten, groente-paddenstoelenpastei met peulvruchten en krokante aardappelpuree. Daarnaast maken we ook nog bloemkoolsoep met mosterd en oude kaas, aardappel-kaasbitterballen op z'n Mexcaans, fritatta van zoete aardappel en lasagne met prei en wortel.
De eerste flinke sneeuwbuien hebben een gigantisch verkeersinfarct veroorzaakt in Nederland. Het is nu pas écht winter! Daarom geven we deze week vooral winterse gerechten. Om het origineel te houden hebben we de stamppot voor een weekje verbannen. We beginnen met rammenassoep en vegetarische spaghetti carbonara. Daarna komen er nog hamburgers van ciabattabrood met een witlof-blauwekaassalade, een kruidige groentetajine, een tempehstoofpot met pinda-kokossaus, Romeinse gnocchi en pasta met aardpeer-champignonsaus, walnoten en krokante aardpeerchips. De week sluiten we af met een kwarktaart met appel, kaneel en speculaasjes.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!