We beginnen de week met een snelle pasta met avocado-pestosaus, die past bij het warme weer dat nu weer wat normaliseert. Daarnaast hebben we nog tal van andere gerechten: preitaart met geitenkaas en zongedroogde tomaat, pittige aspergesalade met rucola, gevulde aubergines met pasta uit de oven, pittige koriander-yoghurtdip met rauwkost en falafel, dille-dopertwjessoep met zeekraal. De week sluiten we af met een vruchten-notenbrood dat zowel past bij het ontbijt als bij de picknick.
Deze week koken we niet heel uitgebreid, met uitzondering van zaterdagavond. Op maandag maken we ravioli met zelfgemaakte pesto en snijbiet en op dinsdag een curry met tomaat en kikkererwten. Verder hebben nog onder andere nasi goreng en snelle wraps. Op zaterdag hebben we aspergekroketjes met blauwe kaas, Luikse salade en een rabarbarcrumble. Op zondag tot slot maken we Hedwigs walnoten-dadelballetjes met pure chocolade en kokos voor bij de koffie of de thee.
In haar nieuwste kookboek De Vega Optie biedt Joke Boon toegankelijke vleesvervangers voor beginnende vegetariërs en flexitariërs. Overschakelen naar vegetarisch eten is voor veel mensen toch een beetje wennen. Daar hebben we bij Vegatopia ook alle begrip voor. Daarom brengen we in dit weekmenu ook recepten die meer een vleesgevoel geven. Zo beginnen we op maandag met een Marokkaanse tajine met vegetarische kipstuckjes, op dinsdag maken we een stamppot met rode biet en notenburgers. Daarna hebben we nog andere Deense frikandellen, bourgondische tofu en satésauskroketten. Op zaterdag maken we een huzarensalade van linzen volgens een recept van Joke zelf. De week sluiten we af met een aspergetaart met geitenkaas.
Natuurlijk slaan we deze week de asperges uit eigen streek niet over. Ter afwisseling bereiden we ze met snijbonen. Daarnaast hebben we nog een heleboel andere lekkere gerechten op het menu staan, zoals de Marokkaanse linzensoep harira, verse pasta met raapstelenpesto met salie, spitskoolcurry met rozijnen en gestoofde venkel in tomaten-portosaus. Verder maken we op zaterdag geroosterde groenten, waarvan we eerst een deel met pasta eten en daarna de rest verwerken in een lunchgerecht op zondag. Deze week sluiten we af met een sachertaart.
Voor het weekmenu van deze week kijken we naar de groentekalender van Velt om te weten wat nu écht van het seizoen is. Hiermee kun je door de bomen het bos weer zien. Geen paniek evenwel: in mei is er een ruim aanbod aan groenten. We beginnen met een stamppot met koolrabi. Verder hebben we nog een salade van geroosterde bloemkool en citroen, lauwwarme couscous met snijbiet, pasta met asperges, doperwten en pecorino, zelrgemaakte champignonbitterballen, spinaziesoep met roomkaas en om af te sluiten aardbeien met balsamico en basilicum-mascarpone.
Deze week zetten we 3 maal aardappels op het menu: als stamppot met blote billen in het gras, gewoon in de schil met daarbij witte asperges met bieslookboter en als frisse aardappelsalade met maïs en kaas. Daarna hebben we nog een Finse groentesoep, kruidige bataat-banaanspiezen met saté-kokossaus, mie met broccoli en hoisintofu en tot slot op zondag een groentetaart met noten.
De week beginnen we heel simpel met gekookte aardappels en bloemkool. Daarna wordt het wat verfijnder. Zo komt er op dinsdag Chinese tofu met zwarte peper op tafel en op woensdag een hartige taart met broccoli en brie. Daarnaast zijn er nog maïsburgers met paprika-avocadosalsa, aspergesoep, wraptaart met gegrilde aubergine en mozzarella en tot slot een roulade met bosvruchten.
De temperaturen stijgen, maar ze kunnen ook snel weer dalen. Daarom maken we lentegerechten die bij alle temperaturen passen. We beginnen met een aardappelsalade met bonen en munt. Daarna komt er nog onder andere risotto met asperges en sinaasappel, een salade van gegrilde tomaat en blauwe kaas, sambal goreng telor ter verwerking van paaseieren, kaaskroketten en paprika-olijfbrood. Extra uitgebreid wordt het op zaterdag met een loempia van asperges en geitenkaas en parmezaanbakjes met linguine.
We zitten al volop in het begin van de lente. We maken nog een aantal vrij stevige gerechten zoals prei-knolraaproomsoep met cheddarbruschetta, wortelpuree met mascarpone, en zuurvlees op basis van jackfruit. Daarnaast eten we ook lentegerechten zoals groene asperges op Aziatische wijze, pita met vegetarische kibbeh en vers brood met komkommerspread. Op zondag bakken we een feestelijk brood met amandel en spijs, in het teken van Pasen.
We zijn weer klaar voor een nieuwe week vol verrassende, haalbare recepten. We vinden het niet nodig om op te scheppen met exclusieve bereidingen, we geven liever vrij eenvoudige en lekkere recepten die je zonder problemen tijdens een normale werkweek kunt klaarmaken. We beginnen op maandag met spaghetti op z'n Peruaans. Verder maken we Mexicaanse chili, hartige pannenkoeken met asperges en kruidensaus, champignonballetjes, nasischijven en seitan met madera-champignonsaus en peterseliepuree. Op zondag sluiten we af met een frisse griesmeelpudding met limoen, sinaasappel en geroosterde amandelen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!