Deze week maken we klassieke gerechten uit verschillende landen met voornamelijk seizoensgroenten. We eten onder andere een in, België populaire ovenschotel met witlof en ook spruitjesstamppot. Verder ook nog gado gado uit Indonesië met de ene helft van een witte kool en Amerikaanse coleslaw met de andere helft van de witte kool. De typisch Braziliaanse rijst met bonen komt ook aan bod. De week sluiten we dan weer af met een fusion gerecht dat we lekker gezellig op de bank kunnen opeten.
Een nieuwe week, een nieuw weekmenu. Op maandag gebruiken we restjes groenten voor een heerlijke kruidige curry. Verder eten we onder andere één van Eelco's favoriete gerechten, knolseldeijrschnitzeltjes, gele raapjes en zoete aardappel uit de oven, zelfgemaakte pizza en broccolisoep. Zo krijgen we weer een gevarieerd aanbod, waarin knolgroenten en paddestoelen een prominente rol spelen.
Tijdens deze herfstweek gaan we geen uren in de keuken staan. Toch koken we iedere dag vers en gevarieerd. Zo maken we twee totaal verschillende gerechten met prei, gebruiken we een pak soepgroenten op onze eigen manier en eindigen we de week met een patisson uit de oven.
Deze week koken we Italiaans en met lokale seizoensgroenten. Het ene sluit het andere helemaal niet uit. Verschillende aspecten van de Italiaanse keuken komen aan bod, al dan niet met een Hollandse invloed. Zo maken we onder andere een klassieke minestrone, gnocchi met spruitjes, papardelle met pompoensaus en een risotto met paddestoelen. De week sluiten we echter af met een traditionele Hollandse appeltaart. Die vinden de Italianen vast ook lekker.
De week beginnen we met een pittige bloemkoolsoep. Jessi maakte het als zomerrecept, maar in de herst is dit recept ook geweldig. De week eindigen we met een mandarijencake van Karin Luiten. Daarnaast eten we nog onder andere koolrolletjes uit de oven, restjesstampot, Peruaanse tacu tacu en ovenloempia's.
We zijn al volop in de herfst. Volgende week schakelen we zelfs al over naar het winteruur. We maken deze week gebruik van de groenten die het najaar ons biedt, zoals bijvoorbeeld spruitjes. Toch laten we de zon nog eventjes schijnen door deze te combineren met kerstomaatjes in een aromatische pasta. Verder maken we nog onder meer een quiche met rode bietjes, een maaltijdsalade met witte bonen, een cajungerecht en een Mexicaanse burger.
Wat staat er deze week op het menu? Nederland en de rest van de wereld. We maken oerhollandse gerechten zoals kaassoep en Kamper steur met stamppot. Ook bereiden we een iconisch gerecht uit Servië, kaasburek, en eentje uit Brazilië, maïspudding. Fushion eten krijg ook een plaats in de vorm van schorseneren op Aziatische wijze en friet van zoete aardappel.
De week beginnen we zeer eenvoudig, maar eindigen we verfijnd. Op maandag eten we de studentenklassieker pasta-spinazie-brie. Daarna maken we een snelle stoofschotel met zwarte bonen en champignons. Verder maken we onder andere een quiche van oud brood. We eindigen de week met eerst een Maghrebijnse bonentajine en daarna met een parfait van appelstroop en calvados.
De herfst is in het land. Samen met de herst komt natuurlijk het herfstfruit. Deze week besteden we extra aandacht aan het fruit en de noten van dit seizoen. Je kan hier inmiddels uitstekend mee koken. Zo maken we een salade met witlof en appel, aromatische stoofpeertjes, muffins met peer en rozijn. Ook krijgen de noten de nodige aandacht.
Sommige mensen beweren dat het onmogelijk is om voor één of zelfs twee personen elke dag vers te koken omdat de porties groente in de supermarkt te groot zijn. Toegegeven, een hele bloemkool is best wel groot. Maar die blijft wel even goed in de koelkast. Twee dagen later gebruik je dan de andere helft van de bloemkool in een heel ander type gerecht, zodat je zeker niet het gevoel hebt dat je weer eens hetzelfde eet. Deze week kopen we een flinke bloemkool, een pompoen en een paar courgettes. We maken deze groenten telkens op andere manieren klaar. In ons weekmenu hebben we flink wat Italiaanse invloed, maar ook gerechten uit Suriname en van eigen bodem.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!