Vooral in de winter eten we graag stamppot. Zonder extra's is een stamppot echter vaak wat saai. De afgelopen jaren zijn er aardig wat vegetarische speckjes en rookworsten op de markt verschenen, maar ze zijn doorgaans niet zo lekker als het 'origineel' - zoals bleek uit onze rookworstentest. Gelukkig kan stamppot spannender, smakelijker - en ook nog eens goedkoper zijn. In dit artikel doen we een kort rondje populaire stamppotten en wat je zoal erdoor en erbij kunt serveren.
Vooral in de zomer eten we graag salades. Onlangs hadden we spontaan vrienden te eten, waarvoor ik snel een saladebuffet met brood en allerlei extra's in elkaar draaide. Een vriendin bekende dat ze het nogal lastig vond afwisselende salades in elkaar te draaien. Speciaal voor haar - en voor jullie - een handleiding waarmee je eindeloos kunt variëren. Geen bijzondere pokébowls, geen laagjes, maar gewoon lekkere huis-tuin-en-keukensalades die je met ingrediënten uit de koelkast en voorraadkast met een beetje fantasie zo in elkaar draait. Een beetje basis en een aantal variaties om je op gang te helpen.
Voor een goede Indiase curry heb je currypoeder, specerijen nodig. Vrijwel iedereen heeft wel een potje currypoeder in de voorrraadkast staan. Maar wat is currypoeder eigenlijk en wat zorgt nu voor die specifieke smaak? In dit artikel ontleden we currypoeder in kleur, basissmaak, nootsmaak, frisheid, pit en donkere tonen. Met deze kennis kun je geheel culinair verantwoord je eigen currypoeder vijzelen en zeven, lekker makkelijk gemalen specerijen bij elkaar gooien, of iets meer weloverwogen een kant-en-klare (supermarkt)curry kiezen.
Wie van zoet op brood houdt, heeft het makkelijk. Pindakaas, hagelslag, muisjes, 1001 verschillende jamsoorten, speculoos, het is allemaal vegetarisch en meestal ook vegan. Wie liever hartig broodbeleg heeft, komt al gauw uit op kaas. Voor wie minder of geen kaas wil eten, of gewoon meer variatie wil hebben, zijn er gelukkig meer dan voldoende alternatieven. Hummus, chutney en pesto zijn makkelijke spreads voor door de week. In het weekend kun je ook eens uitpakken met gefrituurde tempeh of gebakken champignons met peterselie of spinazie. Altijd een goed idee: garneren met groente.
Naast het recept voor Bloemkooltimbaaltjes met peterseliesaus, nu ook een stap-voor-stap handleiding uit het boek het Groot Handboek Vegetarisch koken van Claudia Bruchmann en Cornelia Klaeger.
Fonds en bouillons zijn de basis van veel sauzen en soepen in de vegetarische keuken. Groentefond is licht, smaakt aromatisch en is vetarm. Groentebouillon is ook licht en vetarm, maar niet zo intens van smaak als groentefond. Als men het reduceren in stap 3 van het volgende basisrecept weglaat, dan krijgt men bouillon.
In de supermarkt kost een bakje met ca. 20 gram verse peterselie iets meer dan een euro, maar voor hetzelfde geld koop je bij de Turkse supermarkt een fikse bos. Het prijsverschil lijkt vooral te komen doordat in de Turkse keuken veel peterselie wordt gebruikt, waardoor de Turkse super om de hoek gewoon veel verse peterselie kan inkopen én verkopen. Maar wat moet je eigenlijk met zo'n gigantisch bos peterselie? Fijnsnijden en invriezen. En snipperen met de staafmixer! Twee niet zo heel spannende, maar wel smaakvolle, life-hacks.
Je hebt zin in pizza maar je hebt geen oven? Je hebt nog een paar stukken afhaalpizza over, maar je wil ze liever niet koud opeten? Of heb je gewoon geen zin om de oven op te warmen voor 1 enkel stuk pizza? Geen probleem! Verrassend genoeg zijn er nog een paar andere keukentoestellen die de taak kunnen overnemen. In dit artikel geven we je een aantal tips voor zowel het afbakken van diepvriespizza’s als het weer opwarmen van gebakken pizza’s. Alle technieken hebben we getest met standaard vierkazenpizza en pizza margherita uit de supermarkt en met restjes afhaalpizza.
Een jammetje maken van een kilo pruimen uit de moestuin van mijn collega, een flinke pan saus koken van die goedkope tomaten van de markt en die in potten bewaren tot het winter wordt of verse augurken inmaken, allemaal leuk en gezellig en ik doe het graag. Maar ècht fermenteren? Het gecontroleerd laten verrotten van dingen? Ik durfde er niet aan. Tijd om op les te gaan bij Edwin Florès van Casa Foresta.
Vanaf eind juli tot heel begin september kom je ze met geluk tegen op boerenmarkten, of bij die leuke Turkse winkel: verse augurken. Lekker om thuis in te maken, omdat je dan zelf kunt bepalen welke hoeveelheid suiker en welke kruiden en specerijen lekker zijn bij augurken. Na het maken heb je wel even geduld nodig: het duurt drie maanden voor ze klaar zijn.
Langzaamaan laten we de warmere dagen van de zomer achter ons... en komt Vegatopia met een handleiding over zelf ijs maken! Want dat kan natuurlijk ook uitstekend tijdens koudere dagen. Je zet gewoon de kachel een graadje hoger. Waarom zou je zelf ijs maken, wat zijn ijsmachines en kun je ijs maken zonder zo'n ding, hoe lang kan ik het bewaren, kan het zonder suiker, hoe maak ik vegan ijs en waarom wordt mijn ijs keihard? Op al deze vragen en meer krijg je vandaag antwoord.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!