Marsepein kennen we vooral in de vorm van appeltjes, rookworsten en varkens of uitgerold over bruidstaarten. Hoewel echte marsepein van amandelen het aller-lekkerst is, kan ik niet ontkennen dat de goedkope nepversie ook regelmatig in mijn boodschappenmandje ligt. Rond Sinterklaas liggen de marsepeinbroodjes omhuld met pure chocolade namelijk volop in winkels en die kan ik moeilijk weerstaan. De combinatie marsepein – chocolade inspireerde mij tot een nog zoeter gerecht, marsepeinmuffins.
Voor veel thuiskoks zijn macarons koekjes die ze kopen op vakantie in Frankrijk bij sjieke patissiers, geen koekjes die ze thuis gaan bakken. Er doen veel rampenverhalen de ronde over uitgelopen beslag, gebarsten koekjes en droog eiwitschuim. Met een paar tips en trucs kun je ze echt prima zelf maken, zelfs compleet met de vaak besproken 'voetjes' aan de bodem van de koekjes. Voor het heerlijk avondje is dit recept een welkome afwisseling na alle pepernoten en banketstaven.
Mandarijnen horen bij Sinterklaas en zijn weer volop verkrijgbaar. Ze zijn lekker, hebben een mooie kleur en er is nog veel meer mee te doen dan alleen uit het handje te eten. Net als andere citrusvruchten zijn mandarijnen goed te persen en de oranje schil kan geraspt worden. Ze hebben een zoetfrisse smaak, die ook lekker in taartjes is.
Wie aan Sinterklaas en december denkt, ruikt ook meteen de geur van speculaas. Speculaasjes zijn in allerlei vormen en maten verkrijgbaar in de winkel (gevuld, brokken, allemaal netjes in een pakje), maar zelf maken is veel leuker - en ook lekkerder. Net als andere koekjes bakken, is het maken van speculaasjes helemaal niet moeilijk.
Heb je zin in iets heel anders met pepernoten? Maak dan deze pepernotencake, erg jummie.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!