Wie aan Sinterklaas en december denkt, ruikt ook meteen de geur van speculaas. Speculaasjes zijn in allerlei vormen en maten verkrijgbaar in de winkel (gevuld, brokken, allemaal netjes in een pakje), maar zelf maken is veel leuker - en ook lekkerder. Net als andere koekjes bakken, is het maken van speculaasjes helemaal niet moeilijk.
Het meest authentieke resultaat krijg je als je met een speculaasplank echte speculaasvormpjes maakt. Een dergelijke plank kan je bij vrijwel alle goed gesorteerde kookwinkels kopen. Natuurlijk is het ook mogelijk om gewone uitsteekvormpjes voor koekjes te gebruiken. Je kunt er ook alternatieve kerstkransjes van maken: steek dan rondjes uit het deeg met een groot rond glas en maak een gaatje in het midden, bijvoorbeeld met een appelboor.
Speculaaskruiden kun je als kant-en-klaar mengsel kopen, of je maakt je eigen speculaaskruiden met dit recept, dat je kunt afstemmen op je eigen smaak en voorkeuren.
100 g boter
125 g lichtbruine basterdsuiker
1 ei
1/2 el speculaaskruiden
250 g bloem
1,5 tl bakpoeder
snufje zout
- Meng de boter, suiker en het ei goed met elkaar
- Voeg er dan de kruiden aan toe
- Meng de bloem met bakpoeder en snufje zout en zeef dat bij de rest
- Meng er nu met de hand een mooi egaal deegje van en vorm het tot een bal
- Leg de bal in de kom en dek deze af met een stukje huishoudfolie en laat dit in de koelkast 1 uur tot 2 dagen rusten
- Verwarm dan de oven op 175 graden (150 hetelucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier
- Laat het deeg weer wat op kamertemperatuur komen en rol het uit tot een dikke plak van ongeveer 2 cm
- Bestuif de speculaasplank met bloem en druk het deeg hier in goed aan
- Strijk met een mes over de plank om de deegresten eraf te halen en klop de speculaasjes uit de plank en verdeel deze over de bakplaat
- Ga zo door tot al het deeg op is
- Bak de speculaasjes ongeveer 10 tot 20 minuten in de oven, afhankelijk van het formaat
- Laat ze dan afkoelen op een taartrooster
Na december zijn speculaasjes trouwens ook nog lekker.