Onderzoeksbureau TNO heeft een manier bedacht om te frituren zonder vet, maar mét stoom. Deze nieuwste kookmethode, die gebruik maakt van oververhitte stoom, zou volgens de onderzoekers niet alleen voordelig zijn in de strijd tegen eten dat dik-maakt. Ook de horeca zou tal van voordelen moeten hebben aan de nieuwe methode, aldus TNO.
Amerikaanse onderzoekers hebben in Mexicaanse grotten restanten van gedroogde pepers gevonden, die er op duiden dat lokale Indianen al in 600 na Christus hielden van een pittig potje eten. Dit bericht NRC. Wellicht dacht Albert Heijn nog modern te kunnen doen met het introduceren van huismerk ingemaakte jalapeno-pepers, inmiddels weten we dus dat 1400 jaar geleden pepers al geen nieuwigheid meer waren voor de Indianen.
Een gemiddelde Nederlander bestrooit per jaar vijftig boterhammen met hagelslag. En we strooien steeds royaler: de vraag naar hagelslag en hagelslagvarianten als tijgervlokken en gestampte muisjes neemt elk jaar met circa drie procent toe.
Bron: NRC Handelsblad 14/07/07
Wij doen ook een milieu-stukje op Earth Day.
De voedsel- en landbouworganisatie FAO, onderdeel van de Verenigde Naties, maakt zich zorgen om het milieu-effect van het methaangas dat koeien uitstoten als ze een windje laten. De veehouderij zou slechter voor het milieu zijn dan de totale transportsector, aldus de VN. De oplossing van de FAO is om koeien op stal te houden alwaar hun winden worden opgevangen en gezuiverd. Ook staat een genetisch gemanipuleerde koe op het programma die... minder winden moet laten.
De Vrije Universiteit van Amsterdam gaat vanaf 1 september halal-maaltijden aanbieden in de mensa. Dit bericht de Volkskrant van vandaag. Nu al zouden grote waarschuwingsborden hangen boven maaltijden met varkensvlees. Rekening houden met mensen met andere eetwensen: daar houden wij best van. Dan zal het vast ook goed geregeld zijn met het vegetarische eten op de VU. Of niet?
Ha, Albert Heijn gaat de snobs onder ons bedienen met maaltijden van topkoks als Jonnie Boer en Lucas Rive! En niks geen kant-en-klare meuk in magnetronbakjes dit keer, maar losse, met zorg gekozen, verse ingrediënten. Er is echter wel een maar. Of eigenlijk zijn er zes maren.
De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft haar eerste vestiging in Nederland geopend. Niet voor iedereen toegankelijk, want: achter de douane op Schiphol. Weten we voortaan wel meteen waarom we zo idioot lang voor de vlucht vertrekt op Schiphol moeten zijn: niet vanwege veiligheidsredenen, maar om een bakkie te doen natuurlijk.
De Engelse supermarktketen Sainsbury’s heeft aangekondigd nog deze maand te stoppen met het gebruik van kunstmatige kleur- en smaakstoffen in de 120 soorten drank van het eigen huismerk. Vooral de zoetstof aspartaam is kritische consumenten al jaren een doorn in het oog. Over aspartaam wordt niet alleen gespeculeerd of het de gezondheid al dan niet aantast, de smaak van aspartaam is ook nog eens vies en laf.
De laatste wens van de ter dood veroordeelde Amerikaan Philip Workman was een vegetarische pizza. Niet voor hemzelf, maar voor een willekeurige dakloze. In Amerika is het nog altijd gebruik dat ter doodveroordeelden een galgenmaal mogen eten. Het is opmerkelijk dat Workman zijn maal wilde weggeven. Nog opmerkelijker is dat de pizza persé vegetarisch moest zijn.
Ja! Een kwart van de Nederlanders brandt weleens z'n tong bij het controleren van de gaarheid van de pasta. We koken 'm trouwens nogal flink: de helft kiest voor gaar tot héél gaar. Maar één procent van de Nederlanders gooit de pasta tegen de muur om te controleren of deze al dente gekookt is, zoals de Italianen wel doen.
Bron: Grand'Italia Pasta Onderzoek
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!