Open menu

We roepen al tijden om een mega-grote, aantrekkelijke, niet geitenwollensokken, maar wel duurzame supermarkt. We hadden even onze hoop gevestigd op het Amerikaanse concern Wholefoods, maar die hoeft niet meer naar Nederland te komen. Want nu hebben we MARQT, een nieuwe mega-super, gericht op duurzame producten, veelal biologisch en met schappen vol delicatessen. Ze openden 21 februari en wij waren erbij.

We hoorden al langer rumoeren over deze bijzonder super, maar we hadden geen details, tot we de dag voor opening op de website Foodlog lazen dat de winkel op 21 februari haar deuren zou openen. Voor de eerste vestiging van MARQT is gekozen voor de Amsterdamse Overtoom en laat die nou net uitermate goed bereikbaar zijn om de volle 45 minuten van onze lunchpauze te besteden.

Mexico
MARQT probeert zoveel mogelijk producten direct van boeren en leveranciers in de buurt te kopen, dus zonder tussenhandel. De groenten liggen er opgepoetst bij. Dat zijn we niet gewend van biologische groenten, waar vaak toch een beetje modder aan zit. De aap komt uit de mouw als veel groenten dan ook niet bio blijken te zijn, maar niet helemaal duidelijk is welke nu wel en welke niet.

Blij worden we van het uitgebreide assortiment van verse kruiden, waar vind je tegenwoordig nog verse laurier, dragon en kervel. Betaalbaar ook. Minder gelukkig worden we van de groene asperges uit Mexico. Wij willen best nog twee of drie maanden wachten totdat de Hollandse asperges weer in het seizoen zijn.

Lavendelsuiker
Door naar de afdeling houdbaar in het middelste deel van de winkel. Nu pas valt op hoe groot deze winkel is. Er is een enorm schap met prachtige potjes gedroogde kruiden. Maar duur, 2,99 per potje van 20 gram. Nadere inspectie leert dat de potjes gewoon uit de ordinaire Verstegen-frabriek komen. Wel komen de kruiden in een aantal bijzondere varianten, zoals lavendelsuiker en roze peperbessen. Die nemen we meteen maar mee in de boodschappenmand. We weerstaan de verleiding van de schappen koekjes, maar voordat we het weten liggen er twee zakjes van Jonathan Crips in de smaken azijn/zout en knoflook/olijf in ons mandje.

Witlof met honing
We lopen vlug voorbij het vlees en visgedeelte en komen dan bij de afhaalmaaltijdencounter. Dagelijks vers bereid, dat is nog eens wat anders dan een standaard magnetronmaaltijd. Iets vegetarisch is er ook: canneloni met pompoen, ricotta en salieboter. Dat klinkt ons lekker in de oren en daar zouden we best de 8,50 voor over hebben die ze er voor vragen. Als bijgerecht hebben ze gecarameliseerde witlof met honing voor 2,51. Ook dat ziet er lekker uit.

Terug naar de zuivelafdeling. Hier zien we de mooiste melkpakken ooit: een wit pak met alleen het woord melk er op. De onderkant van het pak leert ons dat het om biomelk gaat. Ook daar worden we blij van. Ernaast staan dure flessen vers sap van Zapto, die gemaakt blijken te worden door de mensen van Shakies. We nemen een klein flesje mee, dat bij de kassa als openingsstunt gratis blijkt te zijn.

Enorme oesterzwam
Net op tijd bedenken we ons dat we hier in onze lunchpauze zijn, en er dus ook nog lunch gekocht moet worden. De broodafdeling biedt geen belegde broodjes, maar wel dagelijks in de winkel gebakken bolletjes (65 cent), een goede croissant (90 cent) en een heerlijk broodje met plakjes groene olijf (1,45). Achter de kleine kaasafdeling vinden we een toonbank met olijven en diverse gegrillde groenten. We nemen een enorme gegrillde oesterzwam voor 2 euro die fantastisch goed blijkt te smaken op ons broodje. Die willen we vaker!

Geen cash
We lopen nog vlug langs de drank en de schoonmaakmiddelen (zowel voor jezelf als voor je huis) en komen dan bij de batterij kassa's. 'Geen cash' staat er, in deze winkel mag je alleen pinnen en chippen. Betalen met creditcard kan ook. Leuk deze winkel, bedenken we als we terug naar het werk fietsen, hoewel we ons nu pas realiseren dat we geen schap met veggieburgers hebben gezien. Er overheen gekeken of niet aanwezig?

MARQT, Overtoom 15 Amsterdam

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama