Het Voedingscentrum heeft een paar maanden geleden de Schijf van Vijf vernieuwd. Hoe is het om als vegetariër volgens deze nieuwe voedingsrichtlijnen te leven? Vegatopia's Ellen was benieuwd en probeerde het een week uit.
Afgelopen week had ik een optreden. De gastgevers wisten dat we vegetariërs zijn en hadden speciaal voor ons een buffetje gemaakt, met onder andere brood met vegetarische worst. Erg aardig, maar die vegetarische worst was buitengewoon smaakloos. Moet je als vegetariër of veganist werkelijk genoegen nemen met surrogaatproducten? Mijn stelling is: nee, je hoeft niet te vervangen, je kunt gewoon alternatieven zoeken. Het hoeft niet, maar het kán, en ik denk dat je er een stuk gelukkiger van wordt.
De kijkers van 'Dagelijkse Kost', het veelbekeken kookprogramma van Jeroen Meus, mochten de Vlaamse klassieker kiezen. Dat werd stoverij met friet. Wat aanleiding was voor heel wat promotie rond de dag van dit gerecht. Terwijl de Dagen zonder Vlees ook volop in de kijker stonden. Goed voor wat wederzijdse wrevel en beschuldigingen.
Vorige maand bereikte Tony’s Chocolonely een nieuwe mijlpaal met de bean-to-bar-reep. Hun chocolade is nu voor het eerst van begin tot einde in traject traceerbaar en gegarandeerd zonder leed, en met eerlijke handel tot stand gekomen. Maar waren de repen van Tony’s daarvoor dan niet allemaal eerlijk, puur en slaafvrij?
De Europese Commissie werkt aan nieuwe regels voor het toelaten van zaden op de Europese markt. Die regels zouden het makkelijker maken om nieuwe (of oude, regionale) gewassen goed te laten keuren. Critici zien de regels vooral als een bedreiging voor hobbytuiniers en regionale producenten. Ondertussen kopen wij consumenten wel vrolijk het hele jaar door gestandaardiseerde tomaten in de lokale supermarkt. Tijd om de revival van de 'vergeten groenten' nieuw leven in te blazen dus.
Al sinds 1977 is 1 oktober World Vegetarian Day. En ondertussen is minder vlees eten, helemaal geen vlees eten of totaal afzien van dierlijke producten best hip geworden. Maar liefst niet te dogmatisch. Daarom is het zo jammer dat strikte veganisten nogal eens met het belerende vingertje wijzen. Wij vinden dat het tijd wordt voor 'lekker vegan voor iedereen'.
Je hebt Sinterklaas met z’n pakjesavond, maar eigenlijk is het in Nederland elke avond pakjesavond. Koken uit pakjes en zakjes staat voor schijngemak, maar ook voor veel zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Aldus Karin Luiten. En daarom heeft ze 4 december uitgeroepen tot nationale antipakjesavond, een avond waarop lekker eten voorop staat, helemaal zelfgemaakt.
Vleesvervangers kampen met een imagoprobleem, ondanks gestaag groeiende verkoopcijfers. "Vervangen" riekt naar surrogaatkoffie, zoetjes en cola light. Als je als vegetariër vlees vervangt door iets dat er op lijkt, vindt men dat vaak halfslachtig en armoedig. Voor het gemak wordt dan vergeten dat we het hebben over producten met chique merknamen als Valess en Quorn en navenant hoge prijzen. Hoezo armoedig?
Vlees eten is passé, vegetarisch eten is hot. Het prototype vegetariër 'mager scharminkel' is al lang en breed vervangen door het prototype 'milieu- en gezondheidsbewust', maar misschien wat te recht in de leer. En de initiatieven om minstens één keer per week vegetarisch te eten schieten als onkruid uit de grond. Zo lanceerde Natuur & Milieu onlangs de campagne 'Ik ben flexitariër'.
Lobbyorganisatie Fairfood publiceerde deze week een lijst met 3000 onderzochte producten uit de supermarkt. Slechts 450 producten kregen het predicaat 'goed'. Opvallend is dat ook een aantal biologische producten op de rode lijst is beland. Vegatopia-redacteur Eelco vindt het maar verwarrend, al die verschillende keurmerken.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!