Natuurlijk is chocola geen echt afrodisiacum, zegt de scepticus in ons. Maar wetenschappers beweren dat er wel degelijk wat bewijs voor is. Drie substanties in chocola spelen daarbij een rol: cafeïne, theobromine en fenylethylamine. Cafeïne is een stimulatiemiddel. Theobromine stimuleert de hartspier en het zenuwstelsel. Fenylethylamine is een vermaard gemoedstoestandverbeteraar en een antidepressivum.
De combinatie van deze drie substanties, plus de extra energie uit een reep, zorgen ervoor dat de hartslag omhoog gaat en je wat springerig en frivool wordt (het lijkt wel wat op verliefdheid). Het zou dan ook niet voor niets geweest zijn dat de aztekenkoning Montezuma een chocladedrank nam voordat hij een van zijn vele vrouwen bezocht.
Maar, maar, maar... de genoemde stoffen komen slechts in heel kleine hoeveelheden voor in chocolade. Dus? Misschien maar extra veel van nemen?
Bron: food-info.net van de Wageningen Universiteit
Er zijn nu ook stoommaaltijden met Valess erin. Is het een beetje te eten vroegen wij ons af?
Het afgelopen jaar speurde Vegatopia.com naar grappige uitspraken over koken en eten in de media. De bezoekers van de site kozen daaruit een uitspraak van Jan Mulder tot Eetquote van het Jaar.
Het jaarlijkse kerstpakket brengt sommige vegetariërs bijna tot waanzin. Elk jaar weer die blikjes en potjes die niet vegetarisch zijn. Kerstpakketten met ragout, droge worst en - o horror! - foie gras! We hoorden van iemand die zelfs een gebraden haan als kerstpakket kreeg. Veel vegetariërs zijn dan ook bijzonder geneigd hun pakket aan voedselbanken, daklozen en andere minderbedeelden te geven, zo blijkt uit de reacties op het Vegatopia-forum. Hoewel er ook blije vegetariërs rondlopen die het jaarlijkse cadeautje van hun werkgever waarderen.
Bij de Hema kun je dit jaar online kant-en-klare kerstmenu's bestellen en die haal je dan een paar dagen later af in een vestiging naar keuze. Oké! Vanwege logistieke problemen komt ons dat op eerste kerstdag best goed uit eigenlijk. Doe maar een vijf gangen diner. Vegetarisch natuurlijk! Eh...
Ook in de wereld van de kaasmakerij lopen boefjes rond, zo blijkt uit controles van de Voedsel- en warenauthoriteit. Bij eenderde van de gecontroleerde bedrijven die een VWA-inspecteur op hun dak kregen, bleek de verplichte informatie op de etiketten niet te kloppen. Er werd vooral gesjoemeld met zogeheten 'imitatiekaas'.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!