De Grote Hamersma 2014 is een dikke wijnbijbel voor de echte wijnliefhebber die jaarlijks verschijnt. Harold Hamersma proeft ieder jaar duizenden wijnen, de lekkerste 2552 wijnen verdienden een plekje in het boek. Er waren zelfs wijnen met cijfers boven de 9. Daarvan gingen de restjes niet naar de buren.
We zaten in een tropische, drukke stad en waren even helemaal klaar met alle noedels, pepers, kokosnoten en rijstgerechten. Dus traden we een net iets te glimmende lobby van een Amerikaanse hotelketen binnen waar achter een koloniale deur een zogeheten sportsbar zat. Ze hadden er frietjes. En bietensalade met kaas. Soms kan dat net zijn wat je nodig hebt.
Als er een groente is die ik altijd wel in huis heb, is het wortels. Het hele jaar door gebruik ik ze als basis voor sauzen en soepen, in salades en in cake. In dit hartige taartje zijn wortels prominent aanwezig, maar de gorgonzola en de Griekse yoghurt zorgen ervoor dat hun zoetheid niet overheerst. Het taartje ziet er prachtig uit als je de wortels parallel verdeelt.
De infographics zijn alweer op hun retour, maar toch blijven grafische overzichten leuk. Omdat ze bevestigen wat je al denkt te weten, of omdat ze toch iets nieuws laten zien. Wij bekeken met Google Trends of vergeten groenten inderdaad populairder worden, hoe zeer we hunkeren naar typische seizoensgroenten, of de opmars van quinoa nog te stuiten is, hoe geliefd verschillende buitenlandse keukens zijn, of we nog steeds graag picknicken in de zomer, en of veganisme zo langzamerhand het nieuwe vegetarisme wordt.
Vroeger gruwde ik van gekookte worteltjes. Rauw gingen ze moeiteloos naar binnen, maar die papperige dingen uit blik vond en vind ik niet te eten. Het was daardoor nooit in me opgekomen om een wortelsoep te maken, de herinnering aan die smaak en structuur, nee bedankt. Onlangs volgde ik een kookworkshop en daar stond het ineens op het menu. Blijkt het toch ontzettend lekker te zijn!
Roedjak is een Indonesische fruitsalade met de perfecte combinatie zoet, zuur, zout en verrassend genoeg ook scherp. Je kunt er allerlei soorten fruit en zelfs komkommer doorheen doen, maar ik maak een supersnelle mono-fruitroedjak met sinaasappel.
Dit keer spotten we Lima crunchy tahini
Actrice Gwyneth Paltrow en schrijfster Julia Tursten maakten samen dit mooi uitziende kookboek. Eigenlijk is het zelfs een dieetboek, maar laat je daar niet door van de wijs brengen. Er staan gewoon een heleboel (h)eerlijke recepten in, die bovendien ook nog eens goed voor je zijn.
In deze Boekenweek zal weer het grote succes van kookboeken aan de orde zijn. Ze zijn prettig om in te bladeren, om er de plaatjes van te bekijken, om de anekdotes van de (liefst bekende televisie-)kok te lezen en mogelijk ook om er een recept uit te maken. Maar hoe staat het eigenlijk met de gastronomie in de Literatuur?
Koning Winter lijkt dit jaar toch echt over te slaan. De lente hangt al in de lucht, en dan krijg ik zin in bijpassende gerechten. Deze salade met venkel en mierikswortel heeft naast een heleboel frisheid ook een lekker pittig randje.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!