Pasta hoef je niet noodzakelijk in water te koken. Wanneer je de juiste verhouding weet, kun je hem ook laten meekoken met de groenten en de saus. Minder werk en minder afwas. En ook een goede reden om de zakjes pasta met sauspoeder in de supermarktrek te laten staan. Vandaag maken we een pittige fusionpasta met groenten van het seizoen. Het recept is gebaseerd op wat ik zelf in de koelkast had. Variëren mag!
Hoewel we nooit zeker kunnen zijn van het weer, maken we er toch zomerse week van vol smaak en kleur. We beginnen met een Aziatisch geïnspireerde soep en maken daarna een barbecuegerecht in de oven. Verder tijdens week eten we nog onder andere kroketjes met rookkaas en een Texaanse salade. De week eindigt met een picknick in het park.
Al de hele week liep ik rond met een idee voor een gerechtje in mijn hoofd. Een idee voor een gerechtje van de barbecue. Helaas was het net op de zondag dat ik tijd had om lekker te gaan kokkerellen, geen barbecueweer. Maar geen nood; met een grillpan kom je er ook!
Patatas bravas is een pittig Spaans tapasgerecht dat het ook goed doet als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd. Ik maakte het voor het eerst op de dames-kookclub waar ik jaren geleden deel van uitmaakte, sindsdien staat het bij ons het geregeld op het menu. Deze keer in combinatie met gevulde portobello's.
De zomer is in het land. Deze week kiezen we voor zonnige gerechten, vaak met wat pit. We beginnen met een Tex-Mex pastasalade, we maken verder nog onder andere gevulde zoete aardappels uit de oven en we eindigen de week met een puur plantaardige rijsttaart met banaan en kokos.
Sojamelk mag geen melk meer heten. Halloumi brengt wellicht de Turkse en Griekse Cyprioten nader tot elkaar. De Vlaamse frieten leken even door Europese regelgeving te zijn bedreigd. Het oliestaatje Qatar laat 4000 koeien invliegen. De uitvinder van de Pizza Hawaii is overleden. Er is nu ook chips met aardbeiensmaak. Een Zeeuwse snackbareigenaar houdt de Amerikaanse fastfoodketen Wendy's buiten onze landsgrenzen. Een Canadese bar mist een gemummificeerde zwarte teen. Juni 2017 in vogelvlucht.
In Zuid-Amerika, maar ook in de zuidelijke helft van Noord-Amerika, maakt maïs een belangrijk deel uit van de voeding van de mensen. Daar kijken ze heel raar op wanneer je vertelt dat in Europa de meeste maïs als veevoeder gebruikt wordt. Slechts een kleine minderheid hier is voor mensenlijke consumptie. Wij kennen de veelzijdigheid van maïs niet. Daarom geven we jullie een recept voor een traditionele Braziliaanse zoete maïspudding. Deze heb ik leren kennen via een vriendelijke straatverkoopster in São Päulo. Ze vond dat ik geen maïskolf moest nemen maar haar beroemde maïspudding eens moest proberen.
Veel mensen vinden het in het begin lastig om vegetarisch te koken. Een traditionele niet-vegetarische maaltijd wordt meestal rondom een lap vlees gepland, en de wereldgerechten uit de bekende pakjes en zakjes worden meestal ook om iets vlezigs opgebouwd. Als je op dezelfde manier blijft denken, ervaar je vegetarisch of veganistisch eten op den duur misschien als een beperking. Dat is het zeker niet - de vegetarische keuken is zo veelzijdig dat je bij wijze van spreken de rest van je leven elke dag een ander gerecht kunt eten. In dit artikel geven we een aantal tips om afwisselend, gezond maar vooral lekker vegetarisch te koken en te eten.
De zomervakantie staat voor de deur. We dromen weg bij verre bestemmingen. Daarnaast moeten we ook eindelijk eens beslissen waar we dit jaar op reis gaan. Daarom presenteren we jullie deze week telkens een verre bestemming in de vorm van een plaatselijk gerecht. We maken een reis rond de wereld langs de verschillende continenten vanaf onze keukentafel.
Soms heb je het gevoel dat je een enorme ontdekking hebt gedaan! Om het vervolgens ineens overal tegen te komen. Dit overkwam me laatst, toen ik voor het eerst pulled jackfruit proefde: een ervaring die ik meteen wil delen. Sinds een aantal jaren is Pulled pork is niet meer te vermijden op festivals. Maar van jackfruit, een gigantische vrucht uit Zuid-Oost Azië, blijk je heel eenvoudig een vegetarische versie te kunnen maken. Voedingstechnisch is jackfruit niet helemaal een alternatief, want de vrucht levert nauwelijks eiwit. Maar gecombineerd met wat peulvruchten of noten creëer je makkelijk een eiwitrijk gerecht vol voedingsvezels, kalium, B-vitamines en vitamine C. Dat laatste helpt het ijzer uit de peulvruchten en noten weer handig opnemen. Smaaktechnisch snap je ineens waar de term vruchtvlees vandaan komt: de vezelige structuur doet sterk aan draadjesvlees denken. Pulled jackfruit is vruchtvlees to the max!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!