De nieuwste Amerikaanse trends zijn 'raw' water en darmspoelingen met koffie. Wij eten lang niet zo gezond en verantwoord als we zelf denken. Een Noord-Ierse veeboerenorganisatie stelt de Vegan Society een ontzettend flauwe vraag. Srilankaanse priesters zijn trots op een vegetarische krokodil. Een gezin uit Almere mag een heel jaar koken met pakjes van Honig. Januari 2018 in vogelvlucht.
Gelukkig Nieuwjaar
Twee Japanners zijn met Oud en Nieuw gestikt in een mochi, een traditionele, kleverige rijstcake die je goed moet kauwen. Als je dit vergelijkt met het aantal vuurwerkslachtoffers in Nederland, is het wellicht flauw om daar elk jaar weer wereldwijd uitgebreid over te berichten.
Lekker gezond bezig
We beginnen het nieuwe jaar graag gezond, en de nieuwste trend in Silicon Valley is 'raw' water. Je wist het waarschijnlijk nog niet, maar het water dat uit de kraan komt is hartstikke dood. Het water is gefilterd, alle bacteriën (goed en slecht) zijn gedood, het is gepompt door loden leidingen, en (in de Verenigde Staten) ook nog eens besmet met gevaarlijke toevoegingen als fluoride (met bijwerkingen als gezondere tanden). Gelukkig zijn er nu apparaten, die slechts een slordige 4500 dollar kosten, waarmee je levend water - vol gezellige bacteriën, virussen en parasieten - kunt maken. Met die gevaarlijke gekkigheid schijn je goede sier op bepaalde feestjes te kunnen maken.
De Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow heeft bedacht dat het goed is om regelmatig een darmspoeling met koffie uit te voeren. Het apparaat dat je ervoor nodig hebt, kost slechts 135 dollar, dus waarom niet? Nou, bijvoorbeeld omdat je je darmen er behoorlijk mee kunt beschadigen en omdat je darmen er juist voor zijn om rotzooi uit je lichaam af te voeren.
Duitsers eten naar eigen zeggen bijna dagelijks een zelfgemaakte maaltijd, met verse ingrediënten, veel groente en fruit, en alleen 'verantwoord vlees' (maar natuurlijk ook maar heel weinig). De statistieken spreken deze resultaten, verkregen uit telefonische interviews, echter genadeloos tegen: de problemen rondom diabetes en overgewicht blijven toenemen, aldus de Deutsche Diabetes Gesellschaft, en volgens Foodwatch gaat het met het dierenwelzijn ook nauwelijks beter. "Maar ja, dat is Duitsland", zul je misschien zeggen, "in Nederland doen we het echt veel beter". Ja natuurlijk, zo eten wij natuurlijk wel heel veel groente en fruit, maar niet heus. Er blijkt dus een behoorlijke kloof te zijn tussen wens en werkelijkheid.
Voor veel mensen is afvallen het belangrijkste gezondheidsdoel dat met eten te maken heeft. Maar wat als je in korte tijd dankzij een - door de ziektekostenverzekering vergoede - maagverkleining goed dertig kilogram hebt verloren? Dan heb je een hele hoop loshangend vel, met plooien die een broeihaard voor infecties zijn. De Britse ziektekostenverzekering NHS ziet helaas operaties om dit probleem te verhelpen als cosmetische chirurgie, wat dus niet wordt vergoed.
Zelfs als je niet gelooft in rare hypes uit de Verenigde Staten en niet tientallen kilo's bent afgevallen of moet afvallen, en braaf de aanwijzingen van verantwoorde tv-koks volgt, loeren er gevaren: Duitse tv-koks begaan elke 50 seconden voor de lopende camera een hygiënefout: snijplanken worden vaak niet goed afgespoeld en de handen worden veel te weinig gewassen.
Lekker vegetarisch
Ach, wat flauw: een Noord-Ierse veeboerenorganisatie, Farmers for Action, heeft de Vegan Society gevraagd waarom ze in hun 'propaganda' verzwijgen hoeveel wormen en microben er worden gedood bij de productie van 'de groente die een vegan moet eten'. Die vervelende vraag hadden we nog niet in onze Vraagbaak opgenomen. Eens broeden op een gevat antwoord.
In Nederlandse supermarkten liggen steeds meer producten met een V-label, dat garandeert dat het product daadwerkelijk vegetarisch of vegan is. Dat zo'n label nodig en nuttig is, bewijzen producten als de AH pittige pepitamix, die tot onze verbazing garnalenpoeder bleek te bevatten - net als de AH katjang pedis, overigens.
De Duitse vleesfabrikant Wiesenhof werkt mee aan de ontwikkeling van kunstmatig geproduceerd vlees: ze zijn medefinancier van de Israelische startup Supermeat. Hiermee treden ze in de voetsporen van collega Rügenwalder Mühle, die als doel heeft om in 2019 30% van de omzet met vegetarische producten te genereren, met als motto: "Worst is de sigaret van de toekomst".
Srilankaanse priesters zijn ervan overtuigd dat de krokodil Babiya overtuigd vegetariër is en leeft op een dieet van uitsluitend rijst. Krokodillenexperts vermoeden echter dat de krokodil 's nachts op de vissen in haar vijvertje jaagt.
Lekker nationalistisch
Er woeden twee heuse kaasoorlogen. De eerste kaasoorlog wordt gevoerd tussen Mexico en de Europese Unie: mogen de Mexicanen hun fabriekskaas wel queso manchego noemen, hoewel het niets te maken heeft met het gelijknamige typisch Spaanse product? De Mexicaanse queso manchego is een stuk goedkoper en smelt veel sneller, op bijvoorbeeld quesadila's.
De tweede kaasoorlog woedt in Amsterdam en is volgens The Guardian eigenlijk een taaloorlog: Amsterdammers hebben er genoeg van in hun eigen stad Engels te moeten praten en willen dat aan banden leggen. Een vreemd artikel, want het gaat natuurlijk om een verbod op het zoveelste nichewinkeltje dat specifiek op toeristen is gericht en er mede voor zorgt dat het aanbod in de stad verschraalt.
Nederlandse Suikerstroop is voortaan een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit, een traditioneel Nederlands product dus.
Lekker commercieel
Een vloggergezin uit Almere heeft de twijfelachtige eer 365 dagen lang, een heel jaar dus, maaltijden met pakjes en zakjes van Honig te mogen eten. Als startsein werd er een hele vrachtwagen vol bij het gezin thuis afgeleverd. Karin Luiten vindt het een gruwel en heeft de tegenactie 365 dagen zonder pakjes gelanceerd.
The Guardian slaat alarm: Britse supermarken produceren per meer dan 800.000 ton plastic verpakkingsafval per jaar en ze proberen dat geheim te houden. Als consument kun je, naast het vermijden van de beruchte komkommer in plastic, nog meer doen om je plasticgebruik te reduceren, waaronder gebruik maken van stalen rietjes, tandenborstel van bamboe, en vaste zeep in plaats van vloeibare zeep.
In een aantal Franse supermarkten werd Nutella met 70% korting verkocht. Deze bijzonder hoge korting zorgde in sommige winkels voor heuse 'chocorellen'.
En verder
- Een reep chocolade speelde een belangrijke rol in een poging tot een aanslag op het leven van de Britse oorlogspremier Winston Churchill. De Britten kregen lucht van het plan en daarom hebben de Duitsers het niet ten uitvoer gebracht.
Meer!
- December 2017: plantaardige biefstuk, pitloze avocado's en cannabiswijn
- November 2017: dagen zonder vlees, Jezus in een worstenbroodje en een nudistenrestaurant
- Oktober 2017: schnitzelgate, hondenbrokken en ingedikt water
- September 2017: lelijk eten is lekker en water is voor honden
- Augustus 2017: vegetarisme is te genezen, het spaghettimonster is geen god en ijs dat niet smelt
- Juli 2017: melk goed voor elk, een instagramkit en ongeldige materie
- Juni 2017: sojamelk, Vlaamse friet en een potje Nutella
- Mei 2017: avocadohanden, Amerikaanse logica en beledigende worstjes
- April 2017: planten met met gevoel, heilige boontjes en pikzwarte ijsjes
- Maart 2017: espresso voor de democratie, vegan in de gevangenis en de wraak van de avocado
- Februari 2017: Dirty Eating, Pizza Hawaii en een onverwachte Michelinster
- Januari 2017: vegetarische worst, groente in de hoofdrol en suiker in de sneeuw