Een Britse melkboerderij produceert melk zonder dierenleed. Koeien scheten milieuvriendelijker als ze zeewier eten. Een Londens restaurant biedt een Instagramkit aan. Frietkoten in Brussel worden gemoderniseerd. Vegetarisch eten op festivals wordt steeds beter. Een Tsjechisch bedrijf produceert vrouwenbier. Een kopje koffie van olifantenkeutels kost zestig euro. Glutenvrije hosties zijn 'ongeldige materie'. Juli 2017 in vogelvlucht.
Het einde van de maand juli is in zicht, maar de zomer gaat nog een tijdje mee. Deze week houden we het daarom nog altijd zuiders met onder andere verse pasta, paella en zoete aardappelburgers. Daarnaast eten we natuurlijk ook Nederlandse paprika's die momenteel lekker en goedkoop zijn. De week sluiten we af met verrassende maanzaadkoekjes.
In Dublin at ik in The Woollen Mills, een restaurant gelegen aan de centrale rivier de Liffey, waar traditionele gerechten in een modern jasje bereid worden en waar ook inventief vegetarisch gekookt wordt. Midden in de winter at ik daar een stoofpot van wortelgroenten, geserveerd met moderne zoete-aardappelpannenkoekjes en a touch of feta, de bekende Griekse schapen- (en geiten-)kaas. De knolgroenten en kolen, welke in Nederland eerder gezien worden als 'vergeten groenten', worden in Ierland nog veel gegeten. Het zijn namelijk de enige beschikbare seizoensgroenten in de winter. Gelukkig schijnt de zon nu volop en zijn de zomergroenten weer volop beschikbaar. Vandaag daarom een zomerse variant van dit gerecht. De stoofpot kan, indien gewenst, ook lauw of op kamertemperatuur gegeten worden. Een feestelijk recept voor een maaltijd buiten.
Bij Indiaas eten denken de meeste mensen aan curry's, maar dit boek laat zien dat er veel meer is. Lichte salades, lekkere snacks, gevulde groenten, toetjes en er staat zelfs een mooie taart in. Het draait om gekruide gerechten, waar de nadruk niet zo ligt op pittigheid, maar vooral op de pure smaak van groenten.
De maand juli brengt een ruim aanbod aan verse groenten. Voor ons weekmenu maken we hiervan dan ook met veel plezier gebruik. Zo eten we op maandag en op zaterdag telkens een rijkelijk gevarieerde salade, op dinsdag eten we bloemkool, op woensdag sperzieboontje en op donderdag koolrabi. Groenten zullen nooit saai worden, zolang je maar genoeg afwisselt.
De Belgische provincie Luik biedt een waaier aan traditionele gerechten die door iedereen gewaardeerd worden. De regio heeft wellicht één van de meest prominente streekgastonomieën van het land. Ter gelegenheid van de Belgische feestdag maken we vandaag een Luikse salade. Dit is een warme salade van aardappels en sperziebonen. We maken er onze eigen vegetarische versie van met champignons, zonder afbreuk te doen aan het originele recept. De Luikse salade is zeer eenvoudig maar tegelijk erg verrassend. Het is wel belangrijk dat je hiervoor verse sperzieboontjes gebruikt.
Dit keer spotten we de M-Cuisine Popcorn Maker van Joseph Joseph
Ex-gastredacteur Natascha Boudewijn, die dit jaar haar derde kookboek 'Share' uitbracht, is een nieuwe weg ingeslagen. Haar kookatelier is gesloten en ze houdt zich nu wat meer bezig met fotografie. Stillevens om precies te zijn. Ze doet dat heel charmant.
Daarnaast kookt ze natuurlijk ook nog. Kijk zelf maar!
We geven jullie een nieuw weekmenu voor de zomerperiode. De week eindigen we met zelfgemaakt yoghurtijs. Maar eerst maken we een aantal zeer verschillende gerechten waarbij de aardappel een belangrijke rol speelt: puree met tuinkers, aardappelsalade met bonen en groenten en aardappels en papillotte. Daarnaast maken ook nog andere een pannenkoek van couscous.
Met de zomer komt er ook weer zomerfruit: nectarines, aardbeien, bessen, ik ben er dol op! Vandaag stopte ik meloenen in mijn mandje van de supermarkt en maakte er deze verfrissende traktatie van. Heerlijk om mee af te koelen op hete zomerdagen!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!