Deze week serveren we voor een laatste keer de lente op ons bord. Asperges zijn namelijk nog volop verkrijgbaar maar de eerste courgettes verschijnen ook al in de moestuin. We gebruiken zowel recepten van Vegatopia als leuke recepten van andere websites. Ons eerste gerecht is een pittige aardappelsalade met spinazie en kikkererwten. Daarna gaan we verder met spaghetti aglio, olio e peperoncino. Op woensdag eten we courgetteburgers met sinaasappel-wortelsalade. Op donderdag maken we een Midden-Oosterse salade met bloemkool en haloumi. Daarna barbecueën we met courgette met peterseliedressing, feta en pijnboompitten. Op zaterdag eten gebakken raapsteeltjesstamppot met verse doperwten. Op zondag brunchen we in stijl met gepocheerd ei à la Florentine met asperges, toast en truffelhollandaise en aardbeien met kwarkslagroom en koekkruimels.
Een opmerking van Eelco herinnerde me aan een gerecht dat ik al bijna vergeten was. Ik had er in geen eeuwen aan gedacht en het nog langer niet gegeten. Het was na al die jaren zo een onwaarschijnlijk gerecht dat ik haast niet meer kon geloven dat het echt bestond. Toch heb ik het ooit regelmatig gegeten en dat heb ik zeker niet gedroomd. Ik besloot het internet er eens op na te slaan om te zien of ik er iets over kon achterhalen
Bij het voorjaar hoort rabarber en daarom bakken we een rabarbercake met een lekkere crumblelaag voor extra smaak en textuur. Hij smaakt lekker bij de koffie of als toetje. Maak hem extra speciaal met aardbeien en slagroom erbij.
We zijn al in juni en dus kunnen we genieten van lekker lange zonnige avonden. Dit vraagt ook om zonnige gerechten, die nog niet helemaal zomers hoeven te zijn. We beginnen met een pastasalade met maïs, erwten en kaas. Op dinsdag maken we schelpjespasta met rucola-gorgonzolasaus. Daarna is het tijd voor een aubergineschotel met gekarameliseerde ui en een Griekse salade. Onze wekelijkse afspraak met asperges is dit maal op Vlaamse wijze, voorafgegaan door een tuinkerssoep. Op vrijdag serveren we het betere fastfood: falafel met gegrilde venkel, zoete aardappel en yoghurt-looksaus. Op zaterdag eten we gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette. Afsluiten doen we met rabarber met haver, amandelen en kwark als ontbijt of als toetje.
Bloemkoolbladeren kun je gewoon eten. De meeste mensen zijn zich hier zich echter niet van bewust. Ik had er zelf ook lange tijd niet bij stilgestaan. De klik bij mij is er gekomen na een soeprecept van redactrice Meta. Daarna ben ik wat gaan experimenteren in de keuken, met goede resultaten. Klaargemaakt bloemkoolblad heeft ongeveer de stuctuur van bleekselder, maar - hoe kan het ook anders - met de smaak van bloemkool. Deze milde curry van bloemkoolblad, aubergine en cashewnoten vond ik erg geslaagd door de combinatie van de verschillende smaken en structuren. Geef bloemkoolblad daarom minstens een keer een kans. Beschouw het niet als afval, maar als een bonusgroente die je krijgt wanneer je toch een bloemkool koopt.
Voortbordurend op de artikelen van deze week op Vegatopia, maken we dit keer een weekmenu met wereldgerechten, vooral uit Zuid-Amerika en uit Azië. We beginnen de week met een exotische koolsalade uit Paraguay. Op dinsdag eten we een vegetarische Surinaamse roti. Op woensdag maken we Indiase tandoori met bloemkool en paneer. De dag erna koken we Indonesisch, meer bepaald oseng tempeh. Op vrijdag borrelen we met Braziliaanse kaasbitterballen. Op zaterdag zetten we pad thai op het menu. Tot slot bakken we op zondag challa, een traditioneel Joods brood.
Isabel Boerdam is jaren geleden begonnen met de blog "De hippe vegetariër". Sindsdien heeft ze al meerdere kookboeken geschreven. Vandaag het Egyptische recept Koshari met krokante uien en ta'ameya uit haar nieuwste kookboek de Vega Atlas. Hierin maakt ze een reis door de vegetarische keukens van de hele wereld.
Deze week eten we vooral zonnige lentegerechten, maar ook een paar gerechten die passen op elk moment van het jaar. We beginnen met één uit die laatste categorie: broccoli met geitenkaas uit de oven. Op dinsdag maken we een salade van groene asperges met paprikapoeder en Italiaanse harde kaas. Op woensdag staat een puur plantaardige lenterisotto op het menu. Op donderdag maken we aardappelpuree met tuinkruiden, bietensalade en een kaaskroket. Op vrijdag wordt het mezze met een walnotendip en op zaterdag faking eend van Karin Luiten. Op de laatste dag van de week bakken we tot slot rarbarberkruimeltaart met pecannoten.
Gierst is een graan dat niet zoveel mensen kennen, maar dat wel heel lekker is. Het leek me leuk het te bereiden als een risotto, waarbij de gierst de smaken van de groenten tijdens het koken opneemt. Vandaag dus een recept voor een frisse, groente, lente-‘risotto’ met gierst, doperwten, selderij en geroosterde broccoli, geserveerd met hazelnoten, limoen en munt. De munt komt in de lente en (na)zomer van eigen balkon of tuin: deze woekeraar heeft het daar heerlijk naar zijn zin. Ik kan me trouwens voorstellen dat in het voorjaar gegrilde groene asperges ook een lekker alternatief kan zijn voor de broccoli.
Wanneer je vegetarisch kookt, merk je regelmatig dat het gerecht uiteindelijk - vrij toevallig - puur plantaardig blijkt te zijn. Vegan koken is dus minder moeilijk dan je denkt. Daarom geven we dit keer een weekmenu vol ongekunstelde, puur plantaardige gerechten die iedereen kan bereiden. Op maandag maken we een rijstbowl met soja-aubergine en wortelsalade. Op dinsdag risotto met asperges en bier. Op woendag eten we pita met tuinbonenfalafel en knoflooksaus. Op donderdag gaan we dan weer voor een Indiase okracurry. Plantaardige pizza met pulled jackfruit en hummussaus is een mooie opener voor het weekend, maar op zaterdag bouwen we een barbecuefeestje met een couscoussalade met een Arabisch tintje. Tot slot maken we een cashew-cheesecake op zondag, voor de gelegenheid met aardbeien.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!