De nieuwe burgemeester van Turijn wil de stad een stuk vegetarischer maken. In België is het best lastig om aan plantaardige friet te komen. Een Britse kok beweert vegetariërs vlees te hebben voorgeschoteld. Een donutrestaurant in Portland wil geen vegetariërs als personeel. De winnaar van een wedstrijdje gezond eten werkt maar liefst 11 kilo boerenkool naar binnen. Groentepakketjes met aluminiumfolie op de barbecue is toch niet zo'n goed idee. In Japan kost een bosje druiven bijna 10.000 euro. Juli 2016 in vogelvlucht.
De vegetariërvriendelijke wereld
Wordt Turijn de eerste vegetarische stad van Italië? Dat waarschijnlijk niet, maar de nieuwe, jonge en vrouwelijke burgemeester, Chiara Appendino, is in ieder geval van plan vlees- en zuivelvrij eten - en daarmee dus dierenwelzijn - in haar stad hoog op de agenda te zetten. Gelukkig staat Turijn niet alleen bekend om zijn vitello tonnato, maar ook om zijn chocolade, ijs en soepstengels.
Nog een vegetarisch initiatief in Italië: het bedrijf MuSkin heeft een suède-achtig materiaal op basis van champignons ontwikkeld dat ook nog eens zachter is en meer ademt dan 'echt' niet-vegan suède.
In het doorgaans best vegetariërvriendelijke België - denk aan Gent - is het nog best lastig om aan plantaardige friet te komen. De traditionele Vlaamse friet wordt tenslotte gefrituurd in ossenwit. Veel frietkotten denken dat ossenvet goedkoper is dan plantaardig vet, al lijkt dat al lang niet meer het geval te zijn.
Een jonge Britse kok vond het blijkbaar geinig om in de social media te beweren dat hij vegetariërs ongemerkt vlees heeft geservereerd. Alex Lambert moest zich vervolgens haasten om zich te verontschuldigen - hij respecteert de keuzes van zijn vegetarische klanten en heeft nooit vlees in zijn gerechten 'gesmokkeld'. Desondanks werd hij ontslagen.
De hele wereld vegetarisch
Er zijn vele goede redenen om vegetarisch te eten. Oxford University heeft onlangs berekend dat als iedereen vegetarisch zou eten, er jaarlijks zeven miljoen mensen minder zouden sterven, twee-derde minder broeikasgassen zouden worden uitgestoten en landbouwgrond zo groot als Afrika vrij zou komen. Het blijven natuurijk maar getallen, al was het maar omdat de wereld gemiddeld juist meer vlees gaat eten, maar wel getallen die het belang van duurzamere en diervriendelijkere etenswijzen onderstrepen.
Vegetariërs of veganisten met kinderen hebben het echter nog steeds moeilijk. Britse 'thirty-somethings' vertellen in dit artikel over de reacties die ze in hun omgeving krijgen. Met een beetje voorbereiding lijken de meeste hindernissen vrij overbrugbaar, zeker als hun kind er trots op is veganistisch te leven en daarmee vindt dat hij zijn steentje bijdraagt de wereld ietsje mooier te maken.
Blijft de vraag hoe 'natuurlijk' vegetarisch eten is. Veel vogels bijvoorbeeld eten hoofdzakelijk vegetarisch, maar insecten staan vaak ook op het menu, als de situatie zich voordoet. Daarnaast zijn er blijkbaar ook vogels, zoals de hoatzin (stinkvogel), die - hartstikke hip - hun voedsel fermenteren.
Herrie in de Horeca
Een donutrestaurant in het vrij liberale Portland, Oregon, zoekt naar nieuw personeel. Dat personeel moet echter wel vrij zijn van 'niet-medische en niet-religieuze' beperkingen. Met andere woorden: veganisten of vegetariërs, maar ook mensen met glutenvrije diëten of hard-core raw-foodies zijn niet gewenst. Dit leidde uiteraard tot een kleine online veldslag. De soep wordt echter niet zo heet gegeten als ze wordt geserveerd: volgens de uitbater valt over elke beperking te praten. De verkopers moeten wel achter hun producten staan, wat ons inziens niet meer dan redelijk is.
Online reviews, op Google, Facebook, Yelp of TripAdvisor, zijn van levensbelang voor restaurants. Met name TripAdvisor heeft flink wat in de pap te brokkelen. In de Guardian wordt utgebreid beschreven waarom die reviews niet accuraat of zaligmakend zijn. In verschillende steden staan onbekende en niet eens zo heel goede tenten in de top tien, terwijl restaurants van topkoks in de middenmoot zweven. Willekeur en vriendjespolitiek llijken te heersen. "Als ik de reviews lees, moet ik sterk denken aan Hyacinth Bucket uit 'Keeping Up Appeareances', en dat zijn dan de reviews van echte klanten, geen fake-reviews." Meer dan genoeg reden om je mening over de restaurants in onze Restaurantgids met onze lezers te delen.
De Italiaanse ijsmakers in Duitsland gaan massaal met pensioen. Voor de nieuwe generatie ijsmakers is er een drie jaar durende opleiding. Na het basisijs komen de exotischere soorten aan bod. Ook leren de studenten eenvoudige soepen en pastagerechten klaar te maken.
Wedstrijdje gezond eten
Gideon Oji is de winnaar van de World's Healthiest Eating Championship, gehouden in Buffalo, NY. Hij wist maar liefst 25 pond, goed 11 kilo, boerenkool naar binnen te werken. Nu mag boerenkool wel superfood zijn, 11 kilo lijkt ons toch iets te veel van het goede.
Slecht nieuws voor wie graag groentepakketjes in aluminiumfolie maakt: dit is niet zo'n goed idee. Het aluminium 'lekt' namelijk in je groente, met name bij pittige, vochtige pakketjes waar een scheutje citroensap aan is toegevoegd. Een koude wrap kun je echter wel veilig in aluminiumfolie bewaren, maar liever ook niet te lang.
Als je verse ananas eet, krijg je vaak een wat ruw, kriebelig gevoel op je tong. Ananas bevat het enzym bromelaïne, dat eiwitten afbreekt. Goed voor de spijsvertering, maar de ananas 'eet je mond ook een beetje op'.
Voor het eerst in de geschiedenis lopen er meer te zware dan te lichte mensen rond, aldus foodwatch. De meesten zullen hun overgewicht wel niet aan de Albert Heijn maaltijdsalade te danken hebben, al schijnen sommige daarvan ware caloriebommen te zijn.
Ondertussen in Japan
In Japan is een bosje met dertig druiven verkocht voor het spectaculaire bedrag van 1.1 miljoen yen, ongeveer 9800 euro, verkocht. Het zijn dan wel bijzonder smaakvolle Ruby Roman druiven, elk ter grootte van een pingpongbal. Het fruit geldt als een statussymbool en wordt graag meegebracht als geschenk.
In het Japanse Kansai Science City staat de eerste volledig door robots gerunde ijsbergslakwekerij. Daarmee worden niet alleen arbeidskosten bespaard, ook is duidelijk minder energie en water nodig voor de productie.
Meer!
- Juni 2016: kerstomaat, vegan pie en de kleur van yoghurt
- Mei 2016: vleesetende planten, erotische bananen en koffie in een ijswafeltje
- April 2016: een fruitsapautomaat, pannenkoek met patat en komkommers in plastic
- Maart 2016: schnitzelvrees, bonenijs en marsmoestuinen
- Februari 2016: rechte croissants, Franse pizza's en soep uit een pakje
- Januari 2016: een vegan Arie, taco met een sponsje en Chinees met een kick
- December 2015: gojibessen in jenever, algenolie en zeekoeien
- November 2015: vegan soldaten, nepgarnalen en kunstmatige neuzen
- Oktober 2015: lekker tolerant, vegetarisch, gezond, verantwoord en interessant
- September 2015: gezonde grazers, malafide multinationals en lekker in Londen
- Augustus 2015: dronken in de sauna en high van een achtgangenmenu
- Juli 2015: guacamolegate, fetaboycot en vierkante watermeloenen