Open menu

In Londen kun je dronken worden zonder te drinken. In de Achterhoek krijg je BoerenRadler: half melk, half bier. Een Amsterdams restaurant serveert een menu waar je high van wordt. In de Verenigde Staten vind je racistische pizza's en flesjes loeiduur aspergewater. Een Duitser is overleden na het eten van een zelfgekweekte courgette. Nederlandse vleesverwerkers storten zich op de vegaburger en TNO ontwikkelde een burger op basis van tuinafval. Augustus 2015 in vogelvlucht.

Met bier meer plezier

Dronken worden zonder te drinken: in Londen kan het. In 'Alcoholic Architecture' vertoef je in een 'fully immersive alcohol environment', een soort sauna waarin je alcohol inademt en via de huid opneemt. De grote voordelen: je wordt er lekker snel dronken van, en dat zonder calorieën tot je te nemen.

Wist je dat de Australische Vegemite - dankzij de gist - een prima ingrediënt is om 'Moonshine' (de Engelse term voor zelfgemaakte sterke drank) te maken? In Australië denken ze er nu over na om Vegemite in bepaalde gebieden met sterke verslavingsproblemen te verbieden.

Nóg erger dan te weinig water tijdens een hittegolf is te weinig bier. De inwoners van het socialistische Venezuela hebben al een poosje gebrek aan melk, mineraalwater en andere levensmiddelen, maar nu beginnen ze echt in paniek te raken. Men verwacht dat de verkoop van whisky en rum flink zal stijgen.

In de Achterhoek hebben horecaondernemers de groeiende populariteit van de Radler (voor de oudere lezers: sneeuwwitje 2.0) en het melkoverschot slim gecombineerd: de BoerenRadler. Inderdaad, half melk en half bier. Wij hebben ons er nog niet aan gewaagd.

Wie zich wel eens het Groningse speciaalbiertje Grunn heeft gegund, heeft vermoedelijk gewoon een goedkoop biertje van de Jumbo gedronken. Kwade tongen beweren dat de producent de etiketten heeft vervangen, om daarna uiteraard een hogere prijs te verlangen.

In hoger sferen

Koop jij ook alles biologisch, regionaal en fair-trade? Werkelijk alles? De marihuana en cocaïne - die milieubewuste hipsters klaarblijkelijk nog steeds graag consumeren - zijn waarschijnlijk toch geproduceerd door een arm boertje in een hongerlandje als Bolivia. Misschien toch liever zelf op zolder, balkon of dakterras kweken?

In Fraîche, een restaurant in de Amsterdamse Jordaan, kun je heel relaxed dineren. De Guardian at er een 'psychedelisch diner', een achtgangenmenu met in elke gang een softdrug verwerkt. Na het toetje - onder andere donuts met frambozencoulis met cannabisextract en hasjboter - fietsten ze lekker licht in het hoofd naar huis, om de volgende dag fris en zonder merkbare kater wakker te worden.

Ook in hoger sferen, maar dan anders: de astronauten van het ISS hebben kunnen genieten van hun eerste krop zelfgekweekte sla. Een kleine hap voor een mens, een grote stap op weg naar jaren durende bemande ruimte-expedities - bijvoorbeeld naar Mars.

Weet hoe je eet

Hoe moet je een quiche eten, vroeg de Guardian zich af. En dan doelen ze niet op de vraag of je een stukje zo uit de hand mag eten of toch mes en vork moet gebruiken. Samengevat: een quiche hoort een korst te hebben (anders is het een frittata), voor de vulling moet je ingrediënten met uitgesproken smaken en/of textuur gebruiken en je moet niet te zuinig zijn met de kruiden. Bovenal: quiche is een lunchgerecht en hoort warm of minstens lauw te worden geserveerd. Het is maar dat u het weet.

Als je pizza wil eten, dan natuurlijk wel een politiek correcte pizza en geen racistische 'pic-a-nika' ('picnic'). Afgezien van de naam zelf schijnen ook de gebruikte ingrediënten (waaronder watermeloen en zonnebloempitten, die ons inziens niets op een pizza te zoeken hebben, dit terzijde) vroeger in de VS gebruikt om luie, onderdanige, ongeletterde negers mee aan te duiden. Het woord 'picnic' zelf schijnt overigens wel door de beugel te kunnen: het komt niet van het Amerikaanse 'Pick a Nigger', maar van het chique Franse 'pique nique'.

Hoe ga je als introverte single uit eten? Dus lekker onopvallend, zonder veel met obers en andere gasten te moeten praten? Allereerst: kies een niet al te chique restaurant (minder attent personeel) waar het lekker druk is (de gasten hebben genoeg aan elkaar). Kies een tafeltje in een gezellig, rustig hoekje (ver weg van andere singles) en leg een dik boek voor je, ergens halverwege geopend (de krant is te vrijblijvend). Veel plezier in je eentje!

Vegaburger, het meest veelzijdige stukje...

Na de Duitse vleesverwerkers eerder dit jaar stort nu ook een Nederlandse vleeswerker zich op de vegaburgers: Zwanenberg Food zag 'de vleescomsumptie dalen' en wil zich met deze stap toekomstbestendig maken.

De Belgische vleesproducent Aoste gooit het over een andere boeg: in een reclamespot wordt een pukkelige jongen, een vegetariër die de 'sla en selder' beu is, door zijn ouders overtuigd dat hij best wel een keertje vlees mag eten. Maar dan wel van dat specifieke merk natuurlijk: "Als je het dan toch wil doen, doe het dan goed". Vele vegetariërs voelden zich door de spot beledigd en vonden deze 'belachelijk, stereotiep en irritant'.

Onderzoeksinstituut TNO heeft een bijzonder milieuvriendelijke vegaburger ontwikkeld. De burger is gemaakt uit bladeren van suikerbieten, die normaal gesproken worden weggegooid. Bovendien bevatten de bladeren veel eiwit, wat de burger ook een goede keus voor veganisten maakt. Voorlopig zijn ze echter nog niet in de supermarkt verkrijgbaar.

En verder

Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama