Veganisten in Georgië leven gevaarlijk. De kerstomaat is uitgevonden in Israel. Ruzie over eten in Essen. Vleesvrij wordt steeds meer de norm. Onderzoeksresultaten moet je met een fikse korrel zou nemen. De nieuwste trends op voedselgebied zijn jackfruit, zuurdesembrood en kurkuma. Juni 2016 in vogelvlucht.
Over smaak valt te twisten
Bezoekers van een vegan café in de Georgische stad Tbilisi keken raar op toen het café werd aangevallen door rechtsextremisten, die kettingen van worst om hun nek droegen en het personeel en gasten met vlees en vis bekogelden. Veganisme hoort in het pure Georgië namelijk niet thuis, net zomin als homoseksualiteit.
Al een poosje geleden was hummus het onderwerp van strijd tussen Israelische Joden en de Arabische wereld: Israel wilde deze lekkere kikkererwtenpasta claimen als hun nationale gerecht. En nu beweert Israel in een pamflet dat zij de kerstomaat hebben uitgevonden - en dat terwijl wij allemaal weten dat de tomaat vanuit Amerika de rest van de wereld heeft veroverd. Toch zit er een kleine kern van waarheid in: Isrealische wetenschappers hebben de kerstomaat in de jaren 1980 geoptimaliseerd.
Ruzie over eten in het Duitse Essen: een 22-jarige man heeft zijn vader aangereden, omdat de pastaschotel van zijn moeder hem niet knapperig genoeg was. Vader probeerde namelijk te verhinderen dat zoonlief uit protest naar een fastfoodrestaurant zou rijden, waarop deze extra gas heeft gegeven.
Lekker uit eten
Gasten bij Van der Valk in Vught, Ridderkerk en Hoorn hebben de afgelopen tijd ongemerkt minder vlees en twee keer zoveel groente geserveerd gekregen. En volgens de enquête die in het kader van dit experiment is gehouden, vonden ze dat prima. De bedrijfsmanager was 'positief verrast'.
In het net geopende Belgische restaurant Edivero moet je extra betalen voor maaltijden met suikers en vetten. Daarmee willen de initiatiefnemers stimuleren dat mensen automatisch kiezen voor 'gewone' biologische, lichte en uiteraard glutenvrije gerechten.
Bezorgdiensten als Foodora worden steeds populairder in de grote steden. Deze diensten werken samen met restaurants om hun maaltijden bij mensen thuis aan te bieden en af te leveren. Niet alle restaurants in steden als Berlijn zijn daar even blij mee: de provisie is te hoog en het zijn de restaurants die verantwoordelijk worden gehouden voor problemen die door trage bezorging worden veroorzaakt. Andere restaurants vinden het juist een prima en lucratieve manier om nieuwe klantengroepen te bedienen.
Vleesvrij wordt de norm
De lekkerste hartige taart van Australië is vegan. De winnaar van Australia's Best Pie Competition is een Thai Curry Pie. Het aantal veganisten in de UK is de afgelopen tien jaar met 261% gegroeid. In dit artikel wordt berekend dat dankzij deze groei per jaar 67.5 miljoen minder dieren worden geslacht.
De afgelopen tien jaar is de vleesconsumptie in Europa en Amerika gedaald, maar het effect hiervan wordt teniet gedaan doordat men in Azië en Afrika steeds meer 'westers' is gaan eten. Hoopgevend is echter dat de Chinese regering met nieuwe richtlijnen de bevolking duidelijk minder vlees wil laten eten.
Op de site van de Duitse katholieke kerk argumenteert een ethicus dat vegetarisch eten een plicht voor elke gelovige is. In het Hof van Eden werd tenslotte al vegan gegeten. Nu de Paus zich sterk voor het milieu maakt, hoopt hij dat de katholieke kerk zich ook sterker voor dierenrechten in gaat zetten.
Onderzoek en onzin
Het ontbijt is de belangrijkse maaltijd van de dag. Aldus Kellogg's. Een glaasje sinaasappelsap erbij is gezond. Aldus een campagne voor Californische citrusvruchten. Cafeïne is slecht voor kinderen. Aldus een producent van cafeïnevrije drankjes. Wortels zijn goed voor je ogen. Aldus de Britse regering, toen ze een peentjesoverschot hadden. Bepaalde wijsheden moeten we blijkbaar met een fikse korrel zout nemen.
In Canada circuleerde een poosje geleden het persbericht dat kinderen die snoep eten minder zwaar zijn dan kinderen die dat niet doen. Dit persbericht bleek op basis van een uit de context gerukte en bewust onvolledig geciteerde passage uit een verder wel serieus paper geschreven. Het onderzoek was overigens wel in opdracht van een snoepproducent uitgevoerd.
Onderzoekers van Yale University hebben een hele reeks diëten onderzocht: low carb, vetvrij, suikervrij, mediterraan, paleo en vegan. Hun conclusie: geen enkel dieet is beter dan de ander, zolang je maar matig eet en zoveel mogelijk onbewerkte producten gebruikt. Is dat ook maar weer eens wetenschappelijk aangetoond.
En nu we toch bezig zijn: biologische producten zijn helemaal niet gezonder dan conventionele producten, aldus een professor. Er zitten echt geen superfoodstofjes of zo in een biologische appel en bovendien zijn de Europese regels zo streng dat je niet bang hoeft te zijn voor bestrijdingsmiddelen. Die biologische boeren produceren daarnaast ook niet efficient genoeg.
Gelukkig zijn er ook écht nuttige onderzoeken. Bijvoorbeeld waarom het soms lijkt alsof je hersenen bevriezen als je een ijsje eet. Of hoe de kleur van yoghurt je smaakperceptie beïnvloedt.
En verder
- Na de Brexit zullen de voedselprijzen naar verwachting flink stijgen. Groot-Brittannië produceert slechts 60% van het voedsel dat de Britten nodig hebben.
- Volgens Google Food Trends zijn onder andere jackfruit, zuurdesembrood en kurkuma de nieuwe sterren op voedselgebied.
- Van teveel koffie begin je te trillen en krijg je hartkloppingen. Om te sterven aan een overdosis moet je echter maar liefst zo'n 23 liter filterkoffie naar binnen werken.
Meer!
- Mei 2016: vleesetende planten, erotische bananen en koffie in een ijswafeltje
- April 2016: een fruitsapautomaat, pannenkoek met patat en komkommers in plastic
- Maart 2016: schnitzelvrees, bonenijs en marsmoestuinen
- Februari 2016: rechte croissants, Franse pizza's en soep uit een pakje
- Januari 2016: een vegan Arie, taco met een sponsje en Chinees met een kick
- December 2015: gojibessen in jenever, algenolie en zeekoeien
- November 2015: vegan soldaten, nepgarnalen en kunstmatige neuzen
- Oktober 2015: lekker tolerant, vegetarisch, gezond, verantwoord en interessant
- September 2015: gezonde grazers, malafide multinationals en lekker in Londen
- Augustus 2015: dronken in de sauna en high van een achtgangenmenu
- Juli 2015: guacamolegate, fetaboycot en vierkante watermeloenen
- Juni 2015: dronken apen, vega kinderen en nostalgische thuiskoks