We zijn al in de maand maart beland. Daarom gaan we deze week specifiek koken met recepten uit deze maand, telkens uit een ander jaar. Op maandag maken we alvast een kruidige wortelsoep en een salade van gele bieten. Op dinsdag zetten we Gentse waterzooi op tafel, op woensdag spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas en daarna een ovenschotel van bloemkool met mosterdsaus en nigella. Op vrijdag vieren we een vooruitgeschoven Perzisch Nieuwjaar met kuku sabzi, een Iraanse kruidenomelet. Op zaterdag mag het ook feestelijk met gevulde uien met kaas en gestoofde venkel in tomaten-portosaus. Om de week in zoetheid af te sluiten bakken we hazelnoottaartjes met kokos-chocovulling en rode vruchten.
Met Nederlandse ingrediënten hoef je niet per se enkel traditionele Hollandse kost te maken. Onze basisingrediënten zijn kapucijners, bleekselderij en wortels, maar dit keer maken we er een kruidige curry mee, geïnspireerd op de Indiase keuken. Het is een gemakkelijk te bereiden gerecht dat past voor veel gelegenheden. Lekker voor door de week, maar ook op een zaterdag. Je kunt het ook perfect opnieuw opwarmen, dus handig om mee te nemen op weekend.
Bill Gates vindt dat plantaardig eten de standaard moet worden in alle rijke landen. Beyond Meat gaat voor fastfoodrestaurants produceren. Nestlé lanceert een plantaardige KitKat. Een bakker doopt jodenkoeken om in Odekoeken. Een langetermijneffect van corona kan zijn dat niets meer lekker ruikt, ook je eten niet. Brussel introduceert statiegeld op afhaalmaaltijden. Een Franse wijnmaker heeft een wijndrankje met CBD ontwikkeld. De EU plant gezondheidswaarschuwingen op wijn en worst. In Belgische supermarkten is de feta niet meer aan te slepen. Februari 2021 in vogelvlucht.
Deze week strijden we tegen verspilling! Het gemiddelde huishouden gooit echt veel te veel nog eetbare dingen weg. Om dit verminderen kun je verschillende dingen doen: plannen wat je klaarmaak,t wanneer je boodschappen doet, zodat niet teveel koopt, niet verlegen zijn om een restje terug op te warmen, creatief zijn met wat er in de koelkast of diepvries ligt en... je realiseren dat bepaalde delen van de groenten tegen alle verwachtingen in toch eetbaar zijn. Op maandag maken we tagliatelle met pompoensaus, op dinsdag een vegetarische shepherd's pie. Verder maken we nog bloemkool, kikkererwten en splijtkool uit de oven, bloemkoolstronksoep met pastinaak, risotto met paddenstoelen, oudbrood-quiche en een radijslunch. Op zondag eindigen we met Aalsterse vlaai.
Zoals de titel 'GREEN' doet vermoeden, spelen groenten de hoofdrol in dit boek. Green is het derde kookboek van Elly, maar het eerste dat volledig vegetarisch is. De opzet is dat koken met veel groenten vooral lekker moet zijn, maar door goed te plannen niet te veel tijd hoeft te kosten.
Een oude winterklassieker is de ovenschotel van prei en gehakt, afgewerkt met een laag aardappelpuree en een kaaskorstje. Ik wilde hier al een tijdje een vegetarische versie van maken, maar dan toch meer dan gewoon een pakje vegagehakt te gebruiken in plaats van gemalen vlees. Ik begon na te denken over de verschillende mogelijkheden en uiteindelijk is de definitieve versie pas tijdens het klaarmaken zelf ontstaan. Het gehakt heb ik vervangen door kastanjechampignons, omdat ik altijd liefst met pure ingrediënten kook. In plaats van puree heb ik dan weer wortelstamppot gebruikt met wat extra toegevoegde kaas voor de smaak en textuur. Het resultaat is modern en klassiek tegelijk en natuurlijk gewoonweg lekker.
Deze week gaan we voor soulfood uit Nederland, maar ook uit andere landen. We gebruiken naast flink wat wintergroenten ook kaas, noten, bonen en tal van andere ingrediënten. We beginnen met pasta met witlof en een witte-wijn-kaassaus. Daarna eten we roze stamppot met geitenkaas-notenburgers. Op woensdag maken we een Indiase cashewcurry, op donderdag een Braziliaanse rijst-bonenschotel met halloumi. Op vrijdag gaan we helemaal Hollands met bruine bonensoep. Op zaterdag maken we een prei-knolraapsoep en een Ierse savooiestamppot. Op zondag ontbijten we met haverpannenkoeken. Daarna bakken we nog een kruidige kooltaart.
Het is heerlijk om op een gure februaridag de lente alvast een beetje in huis te halen, bijvoorbeeld met deze geurige, frisse citroenkoekjes met olijfolie. In de landen rondom de Middellandse Zee wordt gebak vaker met olijfolie bereid. Deze versie van de bekende koek wordt hiermee nog brosser en smelt in de mond. Je kunt de koek ook met andere vullingen maken, bijvoorbeeld met rozemarijn-pure chocolade of vijg-sinaasappel.
Boerenkool is lekker, gezond en in het seizoen. Er is niks mis met een ouderwetse boerenkoolstamppot met Amsterdamse uitjes en een kuiltje voor de jus, maar soms heb je zin in iets anders. Vorige week verscheen er op Vegatopia al een lekker recept met boerenkool, maar als je zin hebt in nog meer afwisseling, dan is deze lauwwarme salade misschien iets voor jou.
"Wat eet je dan nog wel als vegetariër?" Heel veel lekkere dingen! Deze week geven we een reeks gerechten die interessant zijn voor onder andere beginnende vegetariërs of flexitariërs die nog een beetje bang zijn om soms "het vlees te missen", maar die wel hun mannetje of vrouwtje staan in de keuken. Dit natuurlijk zonder meteen een hele lading imitatievlees te gaan kopen. Op maandag beginnen we met tofu met gekruide pindasaus. Op dinsdag zetten spaghetti met linzenbolognese op tafel en op woensdag een tempehstoofpot op grootmoeders wijze. Op donderdag is het tijd voor een ovenschotel van witlof en kaas met daarbij een pittige aardappelpuree. Het weekend zetten we in met een broodje paddenstoelenkroket. Op zaterdag maken we onze eigen Oosterse burgers. Afsluiten doen we op zondag met een gevuld braadstuk van linzen met balsamicochampignons.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!