Deze week staat er comforteten dat bij een zomerse sfeer past op het menu. Op maandag maken we pasta met aubergine-tomatensaus. Op dinsdag houden we een klein kinderfeestje met Turkse linzensoep, kaas-tomaatpannenkoeken en brownies met ijs. Op woensdag eten we een pastasalade met courgette, feta en munt. Daarna gaan we verder met bakbananenburgers met satésaus. Op vrijdag halen we inspiratie uit de moestuin voor hartige koekjes van snijbiet en venkelloof met tomaten-munt-yoghurtdip. Op zaterdag serveren we een salade met krokante halloumi, geroosterde bloemkool en gegrilde avocado. Tot slot op zondag bakken we simpele aardbeientaartjes.
Nadat we vorig jaar een aantal aanbevelenswaardige restaurants met moestuin en vegetarische gerechten in België oplijstten, maken we - nu de restaurants eindelijk weer open zijn - een rondrit in Nederland. Er valt ook daar veel boeiends te ontdekken, onder andere waarom we "Moestuinen" als eerste woord in de titel plaatsen.
Niets is lekkerder dan een zomerse BBQ salade. Ze zijn eenvoudig te maken, gezond en bovendien zeer smakelijk. Daarom hebben we een heerlijk vegetarisch recept waar jij en je gasten van zullen smullen. Ook is dit recept ideaal om te maken voor wanneer je gasten hebt.
Het is mooi weer en dan hebben we zin in fris eten. Toch wisselen we nog een beetje af tussen zomerse gerechten en gerechten die op elke dag passen. Op maandag maken we alvast een simpele pasta met spinazie en paddenstoelen. Op dinsdag eten we brochette van quinoa met een salade van radicchio, wortel en halloumi. Daarna maken we twee keer een gerecht van Helen: een frisse koolsalade met druiven en daarbij gebakken aardappels, gevolgd door een groenten-ovenschotel met venkel. Op vrijdag zetten we het weekend in met Zuid-Indiase dosa's met een vulling van aardappel en rode biet. 's Anderdaags houden we dan weer een barbecue in Indiase stijl met spinazie-paneerburgertjes met muntyoghurt. Afsluiten doen we in zoetheid op zondag met een aardbei-rabarbercrumble.
Door de politieke actualiteit komt de rijke cultuur van het Palestijnse volk bijna niet ter sprake. Net zoals de andere landen van het Midden-Oosten heeft Palestina een uitgebreide eetcultuur met ook een aantal interessante vegetarische gerechten. Hoog tijd voor een recept dus. Daarom geven we nu het recept voor koosa ma laban, een aromatische courgettedip. Je kunt het zien als de courgettetegenhanger van baba ganoush. Voor deze courgettedip zijn er tal van verschillende versies. Omdat het nu erg mooi weer is, kiezen we voor een frisse variant met Griekse yoghurt en verse munt. De kooktijd duurt iets langer, maar eigenlijk is het erg gemakkelijk om klaar te maken. Lekker bij de mezze met geroosterde groente of op een stukje brood.
Dit keer spotten we WUNDA plantaardige drank en food supplement shots
Deze week geen recepten uit het archief van Vegatopia. In plaats daarvan geven we recepten van andere Nederlandstalige kookblogs die, net zoals wij, leuke recepten maken volgens eigen ingeving, zonder vreemde gezondheidsclaims. Het wordt een weekmenu vol culinaire passie van vegetarische, veganistische en flexitarische receptenmakers. We beginnen met gnocchi met paddenstoelen, paksoi en sojasaus. Op dinsdag eten we een makkelijke lasagne met courgette en gele paprika. Op woensdag maken we risotto met gebakken asperges, romatomaatjes en paddenstoelen. Daarna gaan we voor lekker kruidig met rode bietencurry. Op vrijdag zetten we de barbecue aan voor tempehspiesjes met satésaus. Het hoofdgerecht op zaterdag is een aspergeschotel met tahin. Het dessert wordt een yoghurt-toetje met vlaaifruit. Tot slot wordt zondag Hedwigdag met twee recepten van haar hand: geroosterd brood met ricotta en verse aardbeien en quesadilla’s met prei en kruidenroomkaas.
Ik speelde al een tijd met het idee om een versie van mac & cheese te maken met orzo. Maar hoe pak je zoiets aan? Het gerecht mag niet te droog en ook niet te zwaar zijn. Op het internet vind je wel een paar recepten maar die heb ik uiteindelijk links laten liggen. Het basisrecept voor mac & cheese heb ik ook laten vallen en ik heb in plaats daarvan het basisrecept voor risotto als uitgangspunt genomen. Na drie pogingen was het recept precies goed en daarom deel ik het nu met jullie. Toch heb ik zin om er nog verder mee te gaan experimenteren, omdat het een erg leuk gerecht is om te bereiden. Lekker als hoofdgerecht met een simpel groentegerecht erbij.
Volgens een onderzoeksbureau weten mensen onder de veertig niet meer wat ze met bloemkool moeten doen. Ze noemden bloemkool zelfs al de vergeten groente van de toekomst. Dat bericht deed me een beetje pijn, want ik ben dol op bloemkool. Samen met spinazie was het al als kind mijn lievelingsgroente en je kunt er alle kanten mee op. Lekker met een volwassen papje, maar ook geroosterd of door de salade. Of in een ovenschotel. Daarom duiken we de komende weken het Vegatopia-archief in voor een fikse dosis bloemkool-inspiratie. We beginnen met de klassieke 'bloemkool met een papje' met mediterrane variaties.
Tijd voor een nieuw weekmenu. Maandag beginnen we heel simpel met spaghetti met ballen. Dinsdag gaan we zo verder met zoete aardappels met bechamelsaus en daarbij gemengde paddenstoelen. Daarna maken we gebakken raapsteeltjesstamppot en verse doperwtjes. Op donderdag eten we een kruidige kapucijnercurry. Vrijdag frietdag en ook pasteitjes met bloemkool en blauwe kaas. Zaterdag wanen we ons in Spanje met gazpacho en vegetarische paella. Afsluiten doen we op zondag met puur plantaardige pannenkoeken met appel en rozijnen volgens een recept van Joke Boon.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!