Dit keer spotten we Heks'nkaas vegan
Deze week laten we ons deels door de Italiaanse keuken inspireren. Zo maken we op maandag zelf pesto en maken we op woensdag broccoli-gnocchi met tomaten-paprikasaus. Op zondag bakken we hartige Italiaanse muffins voor bij de picknick, samen met vegan kaneelcakejes. Daarnaast hebben we nog andere gerechten uit alle windstreken: bloemkool met mornaysaus en gebakken aardappels, Indiase biryani met witte kool en Peruaans-Chinese rijst met noedels. Op zaterdag geven we een vegetarische barbecue met zelfgemaakte Amerikaanse coleslaw.
Eens in de zoveel tijd heb ik zin in bietenrisotto en onlangs was het weer zo ver. Rode bieten zijn lekker, maar de bitterzoete, aardse smaak heeft toch ook een tegenhanger nodig. Daarom gebruikte ik dit keer berglinzen, kleine, ronde linzen die in bergachtige gebieden worden geteeld. Ze hebben een lekkere nootachtige smaak en blijven redelijk beetvast. De citroen en saladekaas zorgen voor frisheid en een romige textuur. Deze specifieke combinatie was zo geslaagd dat ik het recept meteen heb opgeschreven.
"Groenten zijn spannend, toegankelijk en allesbehalve saai!" staat enthousiast op de achterkant van het boek. Inderdaad bevat dit boek een keur aan makkelijke, snelle en ook iets uitgebreidere, maar nog steeds redelijk simpele, groenterecepten. Daarmee is het een fijne inspiratiebron voor iedereen die ook op een doordeweekse dag eens wat spannenders dan gebruikelijk met zijn of haar groenten wil klaarmaken.
Omdat het deze week geen hoogzomer wordt, zetten we zeer diverse gerechten op het menu. Om een beetje een vakantiesfeer thuis te creëren, kiezen we wel meestal voor een exotische inslag. Beginnen doen we met een simpel gerecht van selder, champignons en noedels. Op dinsdag maken we een Oosters wokgerecht met broccoli, paprika en tofu. Daarna gaan we voor een flink contrast: koude bietensoep uit Litouwen. Op donderdag eten we Amerikaans-Italiaanse fettucine alfredo en op vrijdag Indische maïskoekjes. Keshi yena is dan weer ideaal voor een zaterdagavond. Op zondag tot slot bakken we een lekkere frambozentaart.
Nu zowel in België als in Nederland de restaurants weer opengingen na een lange sluitingstijd, leek een doorloop van onze restaurantgids aan de orde. Moeten we zaken schrappen die helaas gesneuveld zijn? Wat brengt de toekomst? In dit artikel geven we een overzicht van de opmerkelijkste sluitingen en nieuwe wendingen, en blikken in de gastronomische toekomst, die steeds plantaardiger lijkt te worden. Tenslotte een oproep aan onze lezers: tip de Restaurantgids als je een écht origineel, creatief, sympathiek vegetarisch restaurant ontdekt dat we nog niet in de gids hebben opgenomen.
De zomer is weer begonnen, tijd om de barbecue weer aan te steken! Dat veel groenten juist heel erg lekker worden op de barbecue wisten we al langer. Maar toch is het altijd leuk om nieuwe inspiratie op te doen. Een fijn kookboek is dan ook De groene barbecue van Rukmini Iyer, waarvan een van onze forumleden zó blij werd dat ze spontaan een recensie instuurde. Nu is je kans op zelf het boek te winnen!
Twee keer dezelfde groente eten in één week is zeker niet saai, op voorwaarde dat je varieert met de recepten. Wat ook nog helpt is om ze niet meteen na elkaar klaar maken, maar er een dag of twee tussen laten - zolang de versheid het toelaat. Daarom gebruiken we voor dit weekmenu drie groentes twee keer. Op maandag maken we penne met paprika, kaas en een eitje en later nog tofu in zwartebonensaus met aubergine en rode paprika. We eten bloemkool met een mediteraans tintje en daarna nog een salade van bloemkool, kikkererwten en tahin-dressing. Zelfs snijbonen bereiden we op meerdere manieren: in een tajine met risottorijst en op Spaanse wijze met aardappels. Op vrijdag is er zelfgemaakte friet met daarbij gevulde tomaten met lente-ui en kaas. Tot slot bakken we op zondag nog een citroen-amandeltaart.
Nederlanders eten steeds minder vlees, maar nog steeds zijn vegetariërs en veganisten flink in de minderheid. De vleesindustrie verdient flink aan vleesvervangers. Ook kweekvlees is niet vrij van ethische problemen. Aldi wil de kiloknallers afschaffen. Nestlé geeft toe dat chocolade en snoep niet gezond zijn. Nieuw-Zeelandse onderzoekers bedenken een nogal rigoreuze oplossing voor vreetbuien. Belgen vouwen hun boterham anders dan Nederlanders. Juni 2021 in vogelvlucht.
Bloemkool is de vergeten groente van morgen, volgens een onderzoeksbureau. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren en daarom geven we je de komende tijd een fikse dosis bloemkoolinspiratie. Na de klassieke bloemkool met een papje en mediterrane variaties halen we dit keer inspiratie uit het Midden-Oosten. Bloemkool kun je namelijk ook roosteren en de groente combineert erg goed met kikkererwten, tahin en geroosterd sesamzaad. Bijvoorbeeld als onderdeel van een salade, uit de oven, of uit pan of wok als onderdeel van een mezze-diner.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!