Het is zaterdag, dus tijd voor een nieuw weekmenu. Dit keer hebben we geen specifiek thema, we maken gewoon waar we zin in hebben, rekening houdend met het seizoen. Op maandag beginnen we met een klassieke risotto met saffraan. Op dinsdag maken we Karin Luitens kip-kerrie zonder kip. Op woensdag zetten we een Mexicaans geïnspireerde maaltijdsoep op tafel. Daarna maken we spaghetti met geroosterde pompoen en walnootpesto. Vrijdagavonds mag het iets meer ontspannen, daarom bakken we mediterrane hamburgers. Het zaterdagse diner wordt een hartige strudel van herfstgroenten en chocolademousse toe. Op zondag maken we eerst hangop met havermoutchocoladecrunch en gekarameliseerde banaan. Daarna bakken we nog een appelcake met wei.
Machteld schreef er nog een zeer uitgebreid artikel over in 2013, zelf zuurkool maken. Ik ga er hier dan ook niet te veel over uitweiden. Persoonlijk vind ik wecken en inmaken net wat te veel werk, maar als er je er je hand niet voor omdraait, ga gerust je gang. Ik ken mensen met een voorraad aan ingemaakte groenten, fruit en jam, genoeg voor een heel weeshuis, gewoon als hobby. Graag neem ik daarvan een potje in ontvangst, bij wijze van cadeautje, want om te krijgen vind ik het dan wel weer erg leuk. Ik maakte onderstaande Hongaarse zuurkool met vastkokende, iets kruimige aardappels.
Lekker gezond en feestelijk eten, daarvoor zorgt Karolien Olaerts in haar boek Karola's Kitchen. In de hoofdrol veel verse groenten in lekkere combinaties. In dit recept uit het boek gaat ze op de Midden-Oosterse toer, met onder andere pompoen en bietjes gekruid met ras el hanout.
Deze week geven we je een weekmenu vol puur plantaardige inspiratie. Omdat je vorige week te veel kaas gegeten hebt, omdat je liever vegan eet of omdat je gewoon van afwisseling houdt. De reden bepaal je zelf. Maandag beginnen we alvast simpel met broccoli, aardappels en een salade van bonen en rode biet. Op dinsdag maken we spaghetti met linzenbolognese. 's Anderendaags is het wederom Italiaans, want dan eten we een vegan pizza margherita. Op donderdag bereiden we een Indiase okracurry. Het weekend zetten we in met linzensoep, groentetempura en rijsburgertjes. Op zaterdag eten we gemarineerde saliespruitjes met venkel-champignonrisotto. Tot slot beginnen we de zondagochtend met tofupannenkoekjes.
Dit is het derde kookboek van blogster Karolien Olaerts. Het staat vol lekker gezond eten, zonder regeltjes. Daardoor heeft het iets bevrijdends en feestelijks. Wie voor het eerst met deze succesvolle blogster kennismaakt zou niet vermoeden dat ze gedurende vele jaren een verstoorde relatie met eten had. Ze stelde op een moment vast dat diëten een vergeefse jojo op gang bracht en ze maakte komaf met schuldgevoelens over het eten van "ongezonde" pasta en andere koolhydraten. In plaats van zich nog te laten leiden door dieetgoeroes en "gezonde" kookboeken, ging ze voor een feestelijke keuken met veel groenten, waarbij je verzadigd van tafel gaat.
Eigenlijk is pesto alla genovese een beschermd product gemaakt van basilicum, pijnboompitten, Italiaanse harde kaas en olijfolie, maar de pesto in supermarktpotjes heeft daar vaak niets mee te maken. Naast de vrijwel onvermijdelijke cashewnoten zit er vaak ook aardappelpuree in en zelfs natuurlijke aroma's. En toch betaal je er al snel een behoorlijke prijs voor. Mijn pesto alla genovese mag strikt genomen ook niet zo heten, maar is wel plantaardig, vers en bijzonder smakelijk.
"Wat doen jullie wanneer het straks om vijf uur 's avonds al donker wordt?" vroeg een Colombiaanse vriend me onlangs. Een goeie vraag. Eigenlijk gaat het leven gewoon door, met het verschil dat we het vooral binnen erg gezellig maken. Verwarmende gerechten spelen hierbij een belangrijke rol. Met de komst van het winteruur zetten we deze daarom nu in de kijker. Op maandag beginnen we met tagliatelle met spruitjes en boteranijs. Op dinsdag eten we een kazige orzo. Op woensdag maken we een ovenschotel met gemengde groenten en venkel. Daarna is volkoren ravioli met boerenkoolsla, geroosterde bloemkool, kappertjes en oregano aan de beurt. De vrijdagavond maken we het extra gezellig met quesadilla’s met kastanjechampignons, spinazie en cheddar. Op zondag lunchen we met pompoensoep. Tot slot bakken we op zondag een sinterklaasbananenbrood.
Half Nederland eet flexitarisch en de Belgen hebben afgelopen jaar 54% meer vegetarische afhaalmaaltijden besteld. In Groot-Brittannië is een tekort aan slagers. Het is raar dat de EU oproept om minder vlees te eten en tegelijkertijd vleescampagnes financiert. In Frankrijk mogen groente en fruit niet meer in plastic worden verpakt. Koffie wordt duurder. Duitse boeren telen ondertussen pinda's, abrikozen en tempranillo-druiven. Een Australisch pretpark zet zijn gasten op de weegschaal. De chocoladepepernoot verslaat de traditionele kruidnoot. Oktober 2021 in vogelvlucht.
De meisjes van de moestuin ken je misschien van hun blog, waarin ze leuke planten voor de (moes)tuin bespreken en recepten delen. Het boek is al een tijdje geleden verschenen, maar nu zijn de recepten om de laatste courgettes en overtollige pompoenen te verwerken natuurlijk ook welkom. En je kan alvast gaan dromen over wat je in de moestuin van volgend jaar wil kweken.
Deze week geven een bijzondere plaats aan de appel en de peer omdat we nu in het juiste seizoen zijn. Op maandag beginnen we met een Italiaanse risotto met peer en kaas. Op vrijdag maken we naast de klassieke samosa's ook een hartige versie met appel. Op zondag bakken we volkoren muffins met peren en rozijnen en drinken daarbij een glas kompot, een fruitdrank met appel en peer. Verder hebben we dan nog pannenkoeken van kikkererwtenmeel met een kruidige groentevulling, broccoli-courgettesoep, spaghetti met paddenstoelen en cognac, linzenstoof met gepocheerde eieren en tot slot voor op zaterdagavond een quiche met pompoen, spinazie en geitenkaas volgens een recept van een Duitse supermarkt. Een mooi weekmenu dat helemaal bij de herfst past.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!