Begin juli beginnen de échte zomergroenten en -kruiden van de Nederlandse grond te komen: courgette, aubergine, tomaat, basilicum… We zitten in een overgangsfase waarin we alweer afscheid gaan nemen van de lentegroenten. Daarom vandaag een recept waarin we tuinbonen uit de late lente combineren met de eerste courgettes van het jaar. Ze komen samen in een zomers gerecht met orzo, een kleine pastasoort, om alvast in vakantiesferen te komen. Dit gerecht is namelijk ook goed te bereiden op twee pitjes op de camping!
Voor 2 personen als hoofdgerecht
500 g verse tuinbonen (in de dop) of 200 g tuinbonen uit de diepvries
1 courgette
1 teen knoflook
flinke scheut olijfolie
zwarte peper
½ citroen
150 g orzo
10 blaadjes verse basilicum
1 bol (biologische) (buffel) mozzarella
- Pel de tuinbonen, kook ze 5 minuten en zet apart. Snijd de courgette en knoflook in dunne plakjes.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en doe de plakjes courgette in de pan, bak 5 minuten op een middelhoog vuur en voeg vervolgens knoflook uit de pers en peper toe. Draai de courgetteplakjes om en draai het vuur laag.
- Rasp de schil van de citroen en doe bij de courgette. Bak rustig ongeveer 10 minuten verder tot de courgette gaar is.
- Kook ondertussen de orzo naar de instructies van de verpakking.
- Snijd intussen de mozzarella in plakken, scheur de basilicum in stukken en knijp of pers de citroen uit. Zet dit alles opzij.
- Wanneer de orzo en courgette gaar zijn, doe de orzo en de tuinbonen over in de pan met de courgette en meng voorzichtig. Zet het vuur uit. Breng op smaak met het citroensap.
- Verdeel over twee borden, bestrooi met de basilicum en leg de mozzarellaplakken erop. Serveer.
Meer orzo!
- 'Chille' pastasalade met orzo
- Kazige orzo
- Kritharaki - Griekse orzo in tomatensaus
- Orzo met feta, tomaat en peterselie
- Orzo pasta met zeewier
- Orzosalade met aubergine
- Orzosalade met venkel