In Frankrijk is witlofsalade met blauwe kaas een klassieker. Ze maken ze op vele manieren klaar: gaande van gewoon blaadjes witlof met een stuk kaas - ooit gekregen in een restaurant in Parijs - tot een rijkelijke salade met onder andere een mosterdvinaigrette. Ik was deze salade al half vergeten totdat ik ze onlangs op het menu zag staan van een museumrestaurant in Marseille. Deze versie was een lekkere mengeling van smaken en texturen: met walnoten, flink wat croutons en een vinaigrette met balsamico. Eens terug thuis heb ik de salade nagemaakt naar eigen ingeving. Het recept deel ik met jullie. Ideaal als winterse lunch of als feestelijk voorgerecht.
Nu de kerstdagen in zicht komen, zijn de meeste plannen voor kerst al gemaakt. Gourmetten, traditioneel kerstdiner of toch shared dining? De laatstgenoemde manier wordt steeds populairder, omdat dit voor veel minder druk van de gastheer of gastvrouw zorgt. Iedereen neemt een gerecht mee, waardoor er meer diversiteit is in de gerechten. Dat zorgt er vaak voor dat de eters kennismaken met nieuwe gerechten. Aan ons de taak om ze vervolgens te verrassen met heerlijke verschillende kerstrecepten die allemaal vegetarisch zijn.
Zoals elk jaar brengen we jullie nieuwe originele vegetarische kerstmenu's, al meer dan twintig jaar lang. Inmiddels hebben we daardoor een uitgebreid kerstarchief opgebouwd. De menu's betaan uit minstens drie gangen, maar je kunt elk gerecht natuurlijk ook afzonderlijk bereiden, ook op een doordeweekse avond. Daarom maken we dit keer een weekmenu gebaseerd op dit kerstarchief. Houd er wel rekening mee dat de porties bedoeld zijn als onderdeel van een groot menu. Indien je onderdelen afzonderlijk serveert, maak dan grotere porties, geef er een bijgerecht bij of serveer ze voor minder personen.
In het begin van de lente maakte ik Provençaalse Barigoule, een groentebouillon die ook als hoofdgerecht kan bereid worden. Een vergelijkbaar Italiaans éénpansgerecht is de Zimino, een van oorsprong Ligurisch en meerbepaald Genuees gerecht, dat een mooi voorbeeld is van de cucina povera, de vegetarische armeluiskeuken. Het is een winterse pot, die traditioneel gemaakt wordt op kerstavond. Naast kikkererwten is snijbiet een geliefd ingrediënt, maar omdat je die laatste niet altijd vindt in een warenhuis maakte ik hem zelf met de ook makkelijker te verwerken gewassen, jonge spinazieblaadjes.
Je wist het vast niet, maar vandaag is het Koninkrijksdag. Op deze dag in 1954 werd het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden door Koningin Juliana ondertekend. Ter gelegenheid hiervan - en vooral omdat het een lekker recept is - publiceren we vandaag een oerhollands recept voor erwtensoep uit het Vegatopia Kookboek. Erwtensoep is een typisch Nederlands wintergerecht dat je prima vegetarisch kunt klaarmaken. Wij houden ons aan de traditionele bereidingsmethode, maar voegen de groenten pas later toe, zodat die beetgaar blijven. Een scheutje wittewijnazijn geeft de soep een fris accent.
Op de tweede zondag van december is het Wereldlichtjesdag, de dag waarop mensen over de hele wereld kaarsjes aansteken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Omdat Wereldlichtjesdag dit jaar voornamelijk overdag of ‘s avonds thuis (via livestreams) plaats zal vinden, past hier een verwarmend gerecht bij. Met een lichtje. We kozen voor romige kaasfondue, als basisrecept en met diverse variaties en lekker veel diptips.
Onlangs was mijn man een poosje de hort op: na ongeveer anderhalf jaar thuiszitten gingen eindelijk de repetities en voorstellingen in het theater weer van start. Ik bleef alleen thuis achter en maakte van dat nadeel een voordeel door alleen maar gerechten te koken waar mijn man niet zo'n liefhebber van is en ik wel. Hollandse pot als andijvie- en boerenkoolstamppot afgewisseld met kruidige couscous met aubergine en Thai curry, twee verschillende risotto's en een makkelijke, troostende casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten. Deze week deel ik dus met jullie een weekmenu van Eelco voor Eelco, en voor iedereen die zichzelf graag verwent.
Het is Paarse Vrijdag. In navolging van Spirit Day in de Verenigde Staten kunnen scholieren en studenten hun solidariteit met lhbtq+'ers tonen door iets paars te dragen. Ik kende deze speciale dag nog niet en vond het des te leuker te lezen dat die in 2010 in Nederland voor het eerst werd gehouden op de Piter Jelles scholengemeenschap in Leeuwarden, waar ook mijn oude middelbare school, het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden, toe behoort. Om het feest luister bij te zetten - en omdat rode kool een echte wintergroente is die veelzijdiger is dan je denkt - vind je in dit artikel een fijne selectie aan recepten met deze groente, die tenslotte eerder paars dan rood is: traditioneel, uit de oven of als salade.
Op 7 december vieren we in Nederland Nationale Vrijwilligersdag. Op deze dag bedanken we alle vrijwilligers, mensen die zich onvergoed en belangeloos inzetten voor onze maatschappij. Deze inzet kan erg breed gaan: binnen een organisatie zoals bijvoorbeeld in de jeugdzorg of in het wijkcomité, maar ook buiten een organisatie om, zoals mensen die altijd klaar staan voor hun buren. Natuurlijk vergeten we onze eigen vrijwillige redacteurs bij Vegatopia niet. Liefst zouden we iedereen trakteren, maar om praktische redenen houden we het symbolisch. Daarom dragen we dit recept voor bananencakejes op aan alle vrijwilligers. Het recept is puur plantaardig en gemakkelijk en snel te maken. Het is ook een prima manier om rijpe of overrijpe bananen te verwerken.
Trendwatchers hadden in september voorspeld dat Kerst 2021 uitbundig, maar wel persoonlijk en wat nostalgisch, traditioneel gevierd zou worden. Dus overdadig versierde kerstbomen, maar liefst (ook) met zelfgemaakte decoratie. In de afgelopen weken werd wel duidelijk dat we niet uitbundig gaan feesten, maar het gelukkig wel in kleine kring gezellig kunnen maken. En daarbij horen huiselijke, makkelijk te maken en toch feestelijke kerstmenu's. Emma maakte een Frans geïnspireerd meeneemkerstmenu, met componenten waar één of meerdere gasten zorg voor kunnen dragen. Het thuiskerstmenu van Sven is gebaseerd op de Nederlandse keuken, met een heus seitangebraad met rode-wijn-uiensaus.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!