Rumini Iyer, bekend van de ‘Bakplaat’-boeken, heeft nu een vegetarisch barbecueboek uitgebracht, met "75 vega & vegan recepten van de bbq". Ze eet zelf wel af en toe vlees, maar heeft dit boek uitgebracht om ook met haar vegetarische familie en vrienden lekker buiten te kunnen eten. En daarnaast om te laten zien dat er zo veel andere dingen op de barbecue bereid kunnen worden dan vlees. Wat mij betreft is ze daarin geslaagd.
De moderne Nederlander laat eten bezorgen en is niet zo creatief met groente. De moderne Italiaan haalt pizza uit de muur. Een kantine van de TU Delft wordt volledig vegetarisch. Nederland is kampioen vleesvervanger-eten. Een toprestaurant in New York wordt volledig plantaardig. Europese supermarkten willen een boycot op Braziliaanse producten. Het Belgisch Staatsblad publiceert een recept voor gegratineerde asperges. Mei 2021 in vogelvlucht.
De lente is in het land: eindelijk krijgen we beter en warmer weer. Daarom koken we deze week lekker gevarieerd met seizoensgroenten. Beginnen doen we met verse spinazie met kikkererwten. Daarna maken we een kruidig bulgurstoofpotje met wortel en koolrabi. Op woensdag eten we lekker andijviestamppot en op donderdag een warme maaltijdsalade van asperges, krieltjes en oude kaas. Het weekend starten we met quesadilla's met andijvie, kastanjechampignons en blauwe kaas. Op zaterdag lunchen we met een salade van geroosterde bloemkool en citroen. Tot slot bakken we op zondag een rarbarberkruimeltaart met pecannoten.
Vorige maand hadden we het erg leuke boek Vegan JapanEasy van Tim Anderson met vijf sterren beoordeeld. Nu plaatsen we het recept voor Jackfruit Karaage, knapperig gefrituurde jackfruit. Japans eten is niet zo moelijk als je misschien denkt. Zoals Tim bij dit recept zegt: "Het is misschien moeilijk te geloven dat dit vegan is, maar het is niet moeilijk om te maken".
Okra's zijn over het algemeen wel bekend, maar toch worden ze weinig gegeten. Zo zijn er ook nog maar een handvol recepten voor okra's te vinden in het zeer uitgebreide receptenarchief van Vegatopia. Ze hebben wel de reputatie om slijmerig te zijn, maar dat kun je makkelijk vermijden door ze niet dood te koken. Daarom geven we vandaag een simpel en klassiek Indiaas recept voor okra's: bhindi masala. Het is een droge curry, dus zonder veel saus. Indien je er nog een andere curry bij wil serveren, kies dan voor eentje met wel veel saus. Dit is erg gangbaar in de Indiase keuken.
Reizen naar het buitenland wordt gelukkig beetje bij beetje weer mogelijk. Toch blijven we deze week culinair gezien lekker in Nederland. We maken vooral moderne versies van klassieke Nederlandse gerechten. Op maandag maken we een zonnige stamppot met tomaat en lente-ui met zelfgemaakte geitenkaaskroketjes. Op dinsdag eten we vegetarisch zoervleisj van linzen en op woensdag een aardappelsalade met bruine bonen en munt. Daarna gaan we verder met een hartige radijstaart en satésauskroketten. Op zaterdag dineren we met rode kool en taartjes met geitenkaas en noten. Als nagerecht eten we suikerbroodpuddinkjes met kruidenbittersaus, en roomijs met karamel. De week sluiten we af met een echte klassieker: Hollandse appeltaart.
De verse bieten zijn net ingezaaid, de tomaten verspeend. We zitten tussen winter en lente, een moment dat de Nederlandse teelt volop bladgroenten en wat vroege tuinkruiden (en radijs, asperges, rabarber!) levert. Groeiend op de koude grond laten de peulen en tuinbonen nog éven op zich wachten. Verder moeten we het doen met de restjes van de winter: pastinaak, peen, biet... De lekkerste manier om die oude wintergroenten bereiden is ze garen in de oven. Dat doen we vandaag dan ook, voor een lekker doordeweeks maaltje. En snel ook, want terwijl de groenten in de oven staan, maak je snel die couscous en heb je een lekker kwartiertje voor jezelf. O ja, en om toch de zomer vast in huis te halen hebben we de luxe dat de Mediterraanse teelt nu al ideaal is voor venkel. Vandaag een recept voor couscous dus, met geroosterde biet, venkel en wat vers geplukte kruiden.
Dit keer spotten we ambachtelijke koffie en bonen uit Baarn!
Deze week laten we ons inspireren door de uitgebreide Franse keuken. Beginnen doen we met champignonragout met mosterd en crème fraîche. Daarna gaan we verder met een vegetarische cassoulet. Op woensdag maken we auberginesoep en linzen-venkelgratin met geitenkaas. Op donderdag eten we dan weer barigoule met Provençaalse lentegroenten. Daarna wanen we onze in een Franse bistro met soep van geroosterde knoflook, tarte tatin van uien en crème brûlée van witte chocolade. Op zaterdag maken we asperges met een mosterdvinaigrette en daarbij aardappelgratin. Afsluiten doen we met chocoladebroodjes voor bij het ontbijt en financiers voor bij de koffie.
Chinees eten vind je tegenwoordig overal ter wereld. Maar wel worden de gerechten in elk land aan naar de eigen smaak aanepast. Net als in Nederland is in Peru op deze manier een geheel eigen Chinees-Peruaanse keuken ontstaan, chifa genaamd. De bekendste gerechten zijn chaufa, gebakken rijst, en aeropuerto. Dat laatste betekent eigenlijk luchthaven in het Spaans. Waarom het gerecht zo heet, heb ik helaas niet kunnen achterhalen. Het is in wezen gebakken rijst met Chinese noedels en paar een andere constanten zoals taugé, gember, sojasaus en geroosterde sesamolie. Het is een lekker en vullend gerecht dat erg unami smaakt. Erg leuk om te maken, erg makkelijk om te variëren.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!