Een pilav is eigenlijk een Midden-Oosters gerecht van rijst dat met bouillon, kruiden, specerijen of groente wordt gekookt. De dertigers onder ons echter denken bij pilaf - met een f - vooral aan een studentenmaaltijd van tomaten en perziken uit blik. In het kader van nostalgie-eten maken we vandaag een oerhollandse pilaf met verse tomaten en nectarines.
Onlangs kocht ik mijn eerste tajine bij een klein Marokkaans kruidenwinkeltje. Maar dan ben je er nog niet. Om ervoor te zorgen dat de tajine niet barst bij gebruik, moet je een aantal handelingen uitvoeren vóór het eerste gebruik. Braaf volgde ik de aanwijzingen van de verkoper. Ik zette hem een nacht onder water, daarna een uur op laag vuur met water erin en ten slotte oliede ik de binnenkant. Klaar voor de start!
Gisteren bespraken we het geweldige boek The Lebanese Kitchen van Salma Hage, vandaag een recept uit dit boek voor een hartige taart: kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat. Kibbeh is een van de meeste geliefde gerechten in Libanon en de landen eromheen.
Dit leuke recept is een mooi borrelhapje, fijn voor de komende feestdagen. De rozenhangop geeft het gerecht een leuke duizend-en-één-nachttwist.
Tajine. Ik heb niet eens zo'n aardwerken schaal met bijbehorende hoge deksel die me altijd een beetje doet denken aan een Mexicaanse sombrero. Maar dat weerhoudt me er niet van regelmatig een Marokkaanse stoofpot te maken, die ik dan gewoon tajine noem.
Ik vind snijbiet prachtig. De stengels kunnen mooi roze van kleur zijn, maar je hebt ook snijbiet met oranje en gele stelen. Dit is een lekker zomers voorgerecht. Of eet het als hoofdgerecht met een stukje brood ernaast en wat gegrilde groenten of partjes tomaat.
Koshari is een heel bekend gerecht in Egypte. Ik hoorde er het eerst over tijdens de Arabische lente. Of het waar is weet ik niet, maar ik las ergens dat er voortdurend grote pannen koshari naar het Tahrirplein werden gedragen: het is goedkoop en lekker eten en het vult bovendien goed. Niet veel later at ik zelf koshari gemaakt tijdens een kunstperformance door een Egyptische student in Amsterdam.
Bulgur is gestoomde, gedroogde en gemalen of gebroken tarwe, vooral gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. Klinkt saai, is het niet. Bulgur is snel klaar en heeft een stevige bite. Ideaal voor een stoofpotje, als je op een druilerige avond voor jezelf moet koken.
Sinds ik tweewekelijks een groentepakket aan huis bezorgd krijg, ontvang ik opeens groenten die ik wel ken, maar voorheen niet zo vaak in de koelkast had liggen. Zoals een savooiekool. Best een groot ding, maar gelukkig blijft ie lang goed. En je kunt er veel verschillende dingen mee doen.
Ik kreeg van mijn broer en schoonzus een tajine cadeau! Jarenlang heb ik er een gewild, maar toch nooit gekocht. En nu heb ik er eindelijk een!
Mijn schoonzus en ik verheugden ons op al het lekkers wat we ermee konden maken en gisteren kookte ik er voor het eerst mee met lekkere verse groenten uit onze tuin.
Omdat schoonzus vegetariër is maakte ik een lekker groentegerecht, dat ik graag wil delen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!