Gisteren bespraken we het geweldige boek The Lebanese Kitchen van Salma Hage, vandaag een recept uit dit boek voor een hartige taart: kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat. Kibbeh is een van de meeste geliefde gerechten in Libanon en de landen eromheen.
Deze kibbeh is in de vorm van een taart, maar ze zijn bekender als ovale balletjes. Standaard gaan er bulgur, gebakken uitjes en vlees in, maar er zijn ook talloze vegetarische versies.
Kibbeh van zoete aardappel, mozzarella en zongedroogde tomaat
voor acht personen
1 kg zoete aardappels
1 ui, fijngehakt
1 tl paprikapoeder
1 tl peper
2 tl zout
4 el bloem
350 g bulgur, 10 minuten in water geweekt, doe het dan in een theedoek en druk er zoveel mogelijk water uit
250 g mozzarella, geraspt
100 g zongedroogde tomaten, geweekt, uitgelekt en in stukjes gehakt
1 hand vol verse basilicum, fijngehakt
1 hand vol verse peterselie, fijngehakt
olijfolie
- Verwarm de oven op 200 graden Celcius.
- Prik met een vork veel gaatjes in de zoete aardappels en bak ze zo'n 45-60 minuten in de oven totdat ze zacht zijn.
- Haal ze uit de oven en laat ze wat afkoelen. Halveer ze en lepel het vruchtvlees er uit.
- Voeg aan dat vruchtvlees de ui, paprikapoeder, peper, zout, bloem, bulgur, mozzarella, tomaten, basilicum en peterselie toe. Mix dit alles goed door elkaar.
- Vet een 30 cm ronde bakvorm in met olie.
- Verdeel de bulgurmix over de bakvorm en druk dit stevig aan.
- Kerf met een mes de bovenlaag in in acht stukken en maak een gaatje van twee cm in het midden. Besprenkel de taart met wat olijfolie en bak hem gaar in één uur.
- Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.
Uit: The Lebanese Kitchen van Salma Hage
Meer!
- Kibbeh met vegetarisch gehakt (van de Vegetarische Slager) met yoghurtmuntsaus
- Tabouleh
- Falafel
- Gespot: Libanees platbrood
- Libanees restaurant Beyrouth in Amsterdam
- Libanees restaurant Chatelaine Du Liban in Brussel
- De Libanese Keuken - Pomme Larmoyer