Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een hele bloemkool koop en iets kook voor twee personen, houd ik altijd een halve bloemkool over. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want bloemkool is heerlijk! Je kunt de restjes nog uitstekend verwerken in allerlei gerechten. Het makkelijkst is het om er een lekkere soep van te maken.
Runeberggebak, of runebergin torttu in het Fins, is één van de bekendste gebakjes van Finland. Het is vernoemd naar de Finse nationale dichter Johan Ludvig Runeberg. Traditioneel wordt het gegeten op 5 februari, de verjaardag van Runeberg die in Finland is uitgeroepen tot een feestdag: Runenbergin Päivä (Runebergdag). Je kunt het Runeberggebak ook alleen maar vinden rond deze periode.
Vier schattige kleine bloemkooltjes kreeg ik cadeau. Met één ervan maakte ik dit recept. Maar noem je dat nu een fritatta, een tortilla, hartige clafoutis of toch een korstloze quiche? Geen idee eigenlijk. Ik noem het maar gewoon een lekkere ovenschotel.
"De beste cassoulet die je kunt eten vind je in de keuken van een Franse boerin." Dit is geen uitspraak van mij maar van Clifford Wright, een Engelse kenner van de Franse keuken. En als die uitspraak klopt, zal de beste cassoulet wel aan mijn neus voorbij gaan. Ik ben mijn hele leven nog nooit in de keuken van een Franse boerin geweest en ik acht de kans dat dit te zijner tijd zal gaan gebeuren ook uiterst klein.
Ik leerde dat het lekker is om witte rijst te dopen in je Aziatische maaltijdsoep, in een klein, Indonesisch restaurantje midden in de stad. Deze soep is meer Thais dan Indonesisch van smaak, maar ook hierin is de rijst lekker. Bovendien is het gerecht lekker snel gemaakt.
In mijn studententijd kwam ik er voor het eerst. Vers van het Limburgs platteland liep ik naar binnen bij de Turk en keek mijn ogen uit: bakken vol olijven en feta, noten, platte broden met zwart zaad, fruit, groente en enorme bossen selderij. De spullen van de Turk smaakten goed! Al gauw was ik er niet meer weg te slaan.
Koken met tofu hoeft niet saai te zijn. We maken letterlijk en figuurlijk een Bourgondisch gerecht met tofu en rode wijn. Om smaak en structuur aan de tofu zelf te geven, bakken we hem eerst apart. Hoewel tofu een zeer veelzijdig ingrediënt is, wordt het maar al te vaak als een soort neutraal vulmiddel gebruikt. Dit willen we bij dit recept vermijden.
Uit de categorie 'een kind kan de was doen' een lekkere, gemakkelijke witlofsalade met een heerlijke dressing. Geen maaltijdsalade, maar wel een prima bijgerecht bij bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en een vegaburger. Ideaal voor een makkelijke maandag!
Vorige week plaatsten we een recensie van het kookboek Vegan van Sue Quinn. Vandaag een recept uit dit boek voor een snelle, veganistische pasta met een pesto van koriander en pinda's.
Niet dat ik met weemoed terug denk aan de witlof die mijn moeder kookte. Integendeel: af en toe droom ik daar nog wel eens angstig van. Maar een bittertje op zijn tijd kan ik wel waarderen. Zoals bijvoorbeeld radicchio.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!