Dit keer maken we geen gerechten, maar allerlei koele drankjes om de warme zomer zoveel aangenamer te maken. Mierzoete frisdrank uit de supermarkt hebben we niet nodig. Arjen Lubach noemde een aantal jaren geleden Red Bull al een mierenlokdoos in een ander blikje en daarin geven we hem gelijk: geen chemie in ons glas. We beginnen met recepten en tips voor milkshake, vegan milkshake en lassi. Daarna gaan we verder met allerlei frisdrankjes: fruitwater, ijsthee en huisgemaakte limonade. En voor een mooie gelegenheid mag een glaasje met alcohol zeker ook: denk aan sangria, tinto de verano of een cocktail zoals de Portugese poncha de madeira.
Pastasalade en aardappelsalade zijn de ideale zomergerechten. Je eet ze koud en daarom kun je ze ook ruim van tevoren klaarmaken. Dit maakt deze salades uiterst geschikt voor bij een barbecue of op een picknick. Ze kunnen ook zowel als bijgerecht of als hoofdgerecht worden geserveerd. Waar je wel op moeten letten is dat de salade een geheel vormt en niet te droog of net te nat is. Lukraak dingen bij elkaar smijten en een halve pot mayonaise als lijm gebruiken is doorgaans geen goed idee. Gebruik ook zeker geen uitgedroogde aardappels of pasta, maak alles vers klaar. Om jullie wat inspiratie te geven, tonen we hier een aantal lekkere voorbeelden van klassieke en minder klassieke pastasalades en aardappelsalades. Daarnaast geven we een paar recepten voor tabouleh en rijstsalade.
Traditioneel noemen ze september de fruitmaand, maar dit neemt niet weg dat we al vanaf eind mei van het eerste zomerfruit kunnen genieten en stapsgewijs komen er dan telkens nieuwe vruchten bij. Fruit eten we vooral gewoon zoals het is, als tussendoortje of als gezond dessert, maar daarnaast leent zomerfruit zich ook uitstekend voor allerlei bereidingen - jam laten we hier zelfs even achterwege. Je kan het creatief gebruiken in fruitsalades, het past prima in gebak en in andere zoete bereidingen. We geven op het einde zelfs een paar recepten voor zomerfruit in hartige gerechten.
Hoe ontspannend koken ook kan zijn, op zomerse of tropische dagen is het soms gewoon te warm om te koken. Niet dat je geen zin hebt om te koken, maar je wil geen uren boven warme pannen staan en van een warme maaltijd krijg je het alleen nog warmer… Lekker eten, dat willen we natuurlijk wel op zo’n zonnige dag, daarom geven hiervoor inspiratierecepten met groenten die passen bij die warme dagen. Recepten die je ook koud of lauwwarm kunt eten.
Een kop soep gaat er altijd in. Maar alles hangt wel af van welk soort soep je maakt. Afhankelijk van de groenten en de andere toevoegingen die je gebruikt, is de soep meer of minder geschikt voor een bepaalde gelegenheid. Voor erg warme dagen van de zomer geven we een aantal ideeën voor klassieke en minder klassieke koude soep. Op de dagen dat het kwik niet helemaal de hoogte in schiet, kan een warme soep zonder problemen. Laat de snert en preisoep met oude kaas natuurlijk achterwege. We geven jullie een aantal ideeën voor lichte groentesoep, maar ook voor iets stevigere soepen met de nodige pit.
In juli en augustus schuiven we het klassieke Vegatopia weekmenu even aan de kant en schakelen we over naar een losser formaat vol lekkere zomerinspiratie. Deze week bijten we de spits met vrij gemakkelijke zomerrecepten die geschikt zijn voor de dagen waarop het niet bloedheet is, nu de weersverwachtingen ons niet altijd toelachen. Met een bak sla als avondeten hebben we dus niet voldoende. We verkennen de zomerse mogelijkheden van risotto, pasta en zelfs stamppot, met telkens ook een iets uitgebreider recept.
Dit keer maken we, geïnspireerd door het warme weer, een weekmenu vol lekkere zomerse recepten. Op maandag trappen we af met een salade van geroosterde bloemkool en citroen. Op dinsdag zomeren we dan verder met een snelle pasta met avocado-pestosaus. Daarna maken we een licht experimentele chili Hawaii. Volkoren penne met spinazie, gegrilde tomaatjes en plantaardige 'kaas'-saus eten we op donderdag en op vrijdag bakken we paprikapannenkoekjes. Kofta met een harissa-sinaasappelsausje en parelcouscous is een mooi gerecht voor een zaterdagavond. Tot slot bakken we op zondag makkelijke aardbeientaarten. Dit is het laatste klassieke weekmenu voordat we in juli en augustus overschakelen naar een nieuw tijdelijk format vol leuke ideeën.
Deze week eten we onder meer Italiaans, Grieks, Duits, Frans en retro-Hollands. We hebben weer een breed scala aan verschillende vegetarische en vegan gerechten. Beginnen doen we met tortellini of gnocchi met een simpele tomaten-roomsaus. Daarna gaan we verder met een Hollandse pilaf met verse tomaten en nectarines. Op woensdag eten we een frisse koolsalade met druiven en op donderdag vegan moussaka. Burrito's met pompoen, zwarte bonen en tofu staan op het menu voor vrijdag en op zaterdag snacken we met Duitse aardappelpannenkoekjes op traditionele wijze. Tot slot bakken we op zondag clafoutis met kersen.
De zomer wil maar niet doorbreken, het blijft relatief koel en regenachtig. Desondanks moeten we het stamppotweer nu echt achter ons laten en de zomerse recepten omarmen. Deze week koken we daarom gerechten die we de afgelopen jaren rond 15 juni hebben gepubliceerd - we volgen toch redelijk de seizoenen in wat we zoal koken. We starten de week met een zomerse frecantò, gevolgd door een Indische macaronischotel op dinsdag. Woensdag serveren we een frisse Palestijnse courgettedip, op donderdag steelt een 'chille' pastasalade met orzo de show. Vrijdag verwerken we een overgebleven pompoen in een curry met kikkererwten en spinazie. Een snelle open lasagne met raapstelen en dopererwten is een fijn gerecht voor de zaterdagavond, en zondag brunchen we met naakte haver met gele rozijnen, rabarbercompote en granola.
We hebben weer een nieuw weekmenu voor jullie klaarstaan, vol met lekkere gerechten uit uiteenlopende regio's. We bijten de spits af met zoete-aardappelburgers met harissa en tahinsaus. Daarna maken we majadara, pittige rijst met linzen uit de Levant. Op woensdag eten we een kruidige mungbonencurry en op donderdag sperziebonen op Mediterrane wijze. Op vrijdag bakken we mini-focaccia's voor bij de borrel of bij een salade. Op zaterdag serveren we groene asperges met risotto met lekker veel look. Ons laatste gerecht van de week wordt dan weer Spaans geïnspireerde aubergines op brood.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!