Deze week zetten we de aardappel centraal, zonder er een makkelijk stamppotweek van te maken. De stamppot laten we zelfs even helemaal links liggen, want er zijn nog meer dan voldoende andere verrassende gerechten. Op maandag beginnen we met een Hongaarse aardappelgoulash met bruine bonen, op dinsdag gaan we verder met een plantaardige Irish stew. Daarna maken we een ovenschotel van rode biet en aardappel en originele boerenkoolgnocchi. In het weekend gaan we twee maal voor Indiaas: op vrijdag snacken we met hartige veg pufs en op zaterdag serveren we chana aloo. Tot slot bakken we op zondag aardappelbrood met kaas en ui.
Maandag
Goulash is het nationale gerecht van Hongarije en houdt het midden tussen een stoofpot en soep. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je het klaarmaakt. Een leuke variant van goulash is aardappelgoulash, waarin - je raadt het al - niet het vlees maar de aardappel de hoofdrol speelt. We maken onze eigen versie met bruine bonen voor een extra vullend gerecht.
Dinsdag
Aardappels zijn, net als een groot deel van de populaire groenten bij ons, afkomstig uit de Nieuwe Wereld. Intussen is de aardappel ook cultureel en culinair verbonden met Ierland. Helaas speelt deze ook een rol in de Great Famine, één van de zwartste bladzijden uit de Ierse en Europese geschiedenis. Vandaag, als positieve noot, serveren we een plantaardige Irish stew met aardappel, groente en Guiness!.
Woensdag
Tijd voor een verwarmende ovenschotel van rode biet en aardappel, die we afwerken met geraspte geitenkaas. Wanneer je niet heel veel tijd hebt, mag je best voorgegaarde bieten gebruiken.
Donderdag
Boerenkool koop je bijna altijd met het idee om er het gelijknamige aardappelgerecht mee te maken. De meeste kookboeken helpen je ook niet echt verder. Daarom gaan we vandaag voor boerenkoolgnocchi. Of hoe je een Italiaanse klassieker in een handomdraai omtovert tot een oerhollands wintergerecht.
Vrijdag
Veg puffs zijn traditionele hartige bladerdeeggebakjes met een kruidige aardappel-groentevulling uit het zuidoosten van India. Doorgaans worden ze als snack gegeten bij een kop koffie of een kop chai massala, maar ze passen natuurlijk ook prima bij de borrel of als voorgerecht bij een uitgebreidere Indiase maaltijd.
Zaterdag
Koken kan ook met heel eenvoudige ingrediënten. De hoofdingrediënten van deze Indiase curry, chana aloo, zijn kikkererwten, aardappels, een blik tomatenblokjes en een ui. Ideaal dus wanneer je wil koken met de dingen die je al in huis hebt. Serveer met rijst of roti.
Zondag
We eten al de hele week aardappels op verschillende manier, maar toch staat er nog een kliekje aardappelpuree in de koellkoast waar we geen blijf mee weten. Aardappelbrood met kaas en ui is daarom een gelukkige ontdekking: een heerlijk zacht, luchtig brood dat met een vulling van pittige kaas en uien in niets meer doet denken aan een restje aardappelpuree. Lekker bij de brunch.