Open menu

altKrijgen we binnenkort een moestuinpolitie? Hoe blij kun je zijn met een bord asperges? Wat eten vegetariërs volgens de Van Dale? Waarom speelde Paris Saint-Germain gelijkspel tegen FC Barcelona? Is het een goed idee om een lepel kaneel te eten? Wat gebeurt er als je een zachtgekookt, afgekoeld eitje verder kookt? En wat voor popcorn moeten we nu weer eten? April 2013 in vogelvlucht.

Weg met de vergeten groenten?

altTot voor kort kende vrijwel niemand meer groenten als schorseneren, snijbiet, koolrabi en pastinaak. En toen ineens kwam er een - weliswaar bescheiden - revival van deze vergeten groenten. Ondertussen kun je veel van deze groenten gewoon weer bij de Albert Heijn krijgen. In de tuinwinkels worden ook 'oude' tomatenrassen - niet perfect rond, maar wel vol van smaak - aangeboden, die je dan in je moes- of achtertuintje kunt kweken. Lekker!

Maar dan plotseling kwam er een bericht op ons forum: de Europese Commissie zou werken aan verordeningen die de verkoop van bijzondere en oude zaden verbieden. Volgens Foodlog zouden de "maatregelen bedoeld zijn om instabiele 'rassen' uit het commerciële circuit te weren. Vele oude en bijzondere rassen zouden helemaal geen 'rassen' zijn, maar vervuilde ontwikkelingen van zuivere zaadtypen". Daarom zou niet alleen de privé-aanbouw van 'niet-goedgekeurde' rassen moeten worden verboden, maar ook het weggeven van de zaden. Foodlog gelooft deze uitleg natuurlijk ook niet. Op een Duitse economiesite wordt gesuggereerd dat het voorstel voor dit verbod voortvloeit uit 'succesvolle' lobbywerkzaamheden van de landbouwindustrie, die daarmee een heus kartel zouden creëren. Weg met de diversiteit dus, en terug naar de waterige tomaatjes uit de supermarkt - die je dan wel weer het hele jaar door kunt krijgen, met een constante 'kwaliteit'. Er circuleren ondertussen meerdere petities rond op Internet, onder andere van Avaaz.

Update 3 mei: op de online opiniepagina Joop wordt gemeld dat particulieren zich geen zorgen hoeven te maken, er komt geen moestuinpolitie. Het slechte nieuws zou zijn dat de multinationals via deze verordeningen kleine of nationale producenten buitenspel willen zetten.

Eten met een nare bijsmaak

altHet is oorlog, iedereen om je heen lijdt honger en jij krijgt een bord asperges geserveerd, met een saus met échte boter. Dat klinkt te mooi om waar te zijn - en dat is het ook. Dit overkwam Margot Wölk, die in de Tweede Wereldoorlog werd gedwongen voorproefster te zijn van Adolf Hitler. De Spiegel publiceerde onlangs een interview met Margot Wölk, die ondertussen 95 is en in Berlijn woont. Er gingen geruchten de ronde dat de geallieerden Hitler wilden vergiftigen. Het eten dat zij - en andere jonge vrouwen - moest voorproeven, was voortreffelijk, maar er van genieten kon ze niet. Het leven in Hitlers bunker, de Wolfsschanze, was verder ook alles behalve idyllisch.

Overigens bevestigt Wölk in het interview dat Hitler inderdaad vegetariër was. Volgens een al wat ouder artikel in de Zeit volgde Hitler een (vrijwel of geheel?) vleesloos dieet, om zijn aanhoudende buikkrampen te bestrijden. Maar Hitler zou Hitler niet zijn als hij dit dieet niet ideologisch zou hebben verantwoord. De Duitse vegetariërsbond reageerde gelaten: 'Hitler had ook een neus, maar dat betekent ook niet dat we die er nu allemaal af zouden moeten willen hakken'.

Veganisme wordt steeds populairder

altIs het een gevolg van de steeds weer terugkerende voedselschandalen? Of worden we ons steeds meer bewust van de ethische bezwaren tegen de vlees- en zuivelindustrie? Of is een veganistisch dieet ondertussen synoniem voor een gezond voedingspatroon? Hoe het ook zij, de cijfers liegen er niet om. De Huffington Post signaleerde dat de interesse in 'vegan' op Google Trends sinds pakweg 2011 gestaag en flink groeit. Gek genoeg geldt dat niet voor het steekwoord 'vegetarian'.

Inderdaad lijkt veganisme - inclusief exotischere vormen als flexi-veganisme - in opmars te zijn. En dat terwijl velen het al moeilijk genoeg vinden om zeven weken als vegetariër te leven.

altEn zo langzamerhand krijgt de wereld door wat een vegetariër eet - en wat hij of zij niet eet. Tot dusver definieert de Van Dale een vegetariër als 'iemand die geen vlees en soms ook geen vis eet'. Forumlid @rno vroeg om nadere uitleg. De reactie van Van Dale: "De door u genoemde definitie van het woord vegetariër is inderdaad niet langer in lijn met de algemene opvatting over dit woord. Daarom zal deze binnenkort worden aangepast, d.w.z. op het moment dat het Van Dale Gratis onlinewoordenboek zal worden ververst.

Lekker gezond, of ook niet

Op 10 april speelde Paris Saint-Germain tegen FC Barcelona. Het geheime wapen van Paris Saint-Germain: biologische voeding. De spelers moesten zich aan een streng dieet van biologische producten houden. Alcohol was streng verboden, dus het traditionele glaasje wijn bij de Franse lunch werd ook geschrapt. Het resultaat van al die inspanningen: gelijkspel.

Een Britse scheikundige heeft ontdekt dat je chocolade met tot 50% minder vet kunt produceren, door het vet te vervangen door vruchtensap, water of zelfs cola light. De structuur verandert niet, de smaak echter wel - en chocolade met een colasmaak lijkt ons niet echt geslaagd, laat staan 'een spannende mix'.

altMet kaneel kun je blijkbaar nog meer dan je eten op smaak brengen. Dat bewijst de 'cinnamon challenge': op YouTube staan duizenden filmpjes van mensen die proberen een lepel kaneelpoeder (zonder water) naar binnen te werken. Vrijwel altijd eindigt de poging met een fikse hoestbui, een grote wolk bruin-oranje 'drakenadem' en grote hilariteit. Of ook - en dat zie je niet in de filmpjes - met een ziekenhuisopname vanwege een ingeklapte long. Geen goed idee dus.

Ditjes en datjes

Als je een eitje zacht kookt en laat afkoelen - en daarmee het stollingsproces onderbreekt - kun je het ei dan alsnog hard koken? De Duitse Zeit probeerde het: na twee keer vijf minuten koken en een 'koelkastpauze' was het ei nog steeds zacht. Wat ze echter vergaten: het nog vloeibare eigeel in het midden moest eerst nog op temperatuur komen en dat duurt bij een half voorgekookt ei duidelijk langer.

altEen abstract vormgegeven, elegant glazen gebouw. Een prachtige binnentuin en waterpartijen. De foto's van dit nieuwe, spectaculaire restaurant in Batumi, Georgië, doen je het water in de mond lopen. Nu maar hopen dat je er behalve frietjes en een milkshake ook een groenteburger kunt krijgen.

In Bournemouth, Groot-Brittannië, opent het eerste chocoladehotel zijn deuren. In het Chocolate Boutique Hotel staat in elke kamer een chocoladefonteintje. Je kunt er chocoladeworkshops volgen, Chocolate Martinis drinken en zelfs een nachtje doorhalen met een chocolade-'slumber party'. Een droomlocatie dus voor chocoladeliefhebbers en andere vrouwen. En heel betaalbaar: een eenpersoonskamer kost slechts 65 pond.

Tertia's Trend: gourmet-popcorn met kruiden of gedroogde aardbei

altEr is weer iets nieuws: gourmet-popcorn. Eerder berichtten we al over koks in sjieke restaurants die het niet konden laten om bijvoorbeeld tijmpopcorn op je bord te leggen. De allernieuwste trendy popcorn koop je in delicatessenwinkels en ze zijn er net als Smekkies in Alle Smaken. Op zich best leuk, zoals deze van Joe en Seph's met gezouten caramelsmaak, citroen en maanzaad of geitenkaas met zwarte peper. Van de popcorn met satésaussmaak zijn we minder overtuigd. Zelf maken kan natuurlijk ook.

En verder

  • Barista's die plaatjes in het schuim van een cappuccino maken, dat is niets nieuws meer. Maar het blijft wel mooi om te zien - in dit filmpje maakt de New Yorker Mike Breach een portret van Kurt Cobain.
  • Om bij koffie te blijven: de échte liefhebber kan niet zonder dit elegante kettinkje in de vorm van een cafféinemolecuul.
  • Een parfum met de geur van thee of whiskey, ook voor de echte liefhebbers dus.
  • Het is eindelijk lente en de viooltjes bloeien. Daar kun je een lekkere jam mee maken, met een bijzondere kleur.
  • Lekkere picknick-recepten en -ideeën in De Zeit, met onder andere een 'Britse', een 'Turkse' en een vegetarische picknick.
  • Janneke Vreugdenhil heeft de vrijdag tot kliekjesdag uitgeroepen en bijt het spits af met een recept voor een kliekje met 'gereanimeerde prei'.

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama