Een aantal jaar geleden zijn wij op vakantie geweest in Zweden. Daar hebben we nog altijd fijne en vooral zoete herinneringen aan. Zoete broodjes bakken, dat kunnen de Zweden wel. Onze favoriet zijn de kaneelbroodjes, die de Zweden kanelbullar noemen.
In 2012 volgen we waar de koningin op staatsbezoek is. We vragen ons af: wat serveren ze haar? Van 8 tot 12 januari is de koningin in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. We denken dat ze daar hummus krijgt, die best anders is dan bij ons.
Aan alles komt een eind, zo ook aan de feestdagen. De afsluiting voor deze tijd is Driekoningen. De kerstboom wordt afgetuigd en buiten gezet en alle versieringen weer opgeborgen voor de volgende keer. De periode van wat vrije dagen en vrienden en familie bezoeken, graag onder het genot van lekkere drankjes en copieuze maaltijden is gedaan. Terug tot de normale orde van de dag.
Dit keer spotten we een Swatch-horloge waar je trek van krijgt!
De beide kookboeken van World Food Café stonden al erg lang op mijn verlanglijstje, maar ik kan slecht kiezen. Gelukkig is er nu is er een oplossing voor de keuzestress: World Food Café Classics, die de beste recepten van beide boeken bevat. Fijn!
Dit recept komt uit 'The Hot Knives Vegetarian Cookbook: Salad Daze'. Er hoort een uitgebreide inleiding bij over de Franse moeder van een vriend, die intimiderend goed kan koken en de eerste versie van dit gerecht maakte. Een ware MILF: Mother I'd Like To Feed.
Lijstjes, lijstjes, denk je er vanaf te zijn in het nieuwe jaar, maar nee hoor, we moeten natuurlijk nog even bespreken wat je in 2012 'moet' eten. En wat zien we in 2012 liever niet meer terug op ons bord?
Europeanen polderen graag met hun ingrediënten, Aziaten houden van contrasten. De befaamde taalwetenschapper Noam Chomsky heeft het niet zo op met vegetariërs. Fastfoodketens zijn toch niet de belangrijkste oorzaak van onze toenemende vetlijvigheid. Britten werken hun ontbijt in drie minuten naar binnen. December 2011 in vogelvlucht.
Op de omslag staan twee baardige nerds in ruitjeshemd, voor een gaatjesboard met vergieten, een taartschep en ander keukengerei en achter een enorme stapel groenten waar we nog net een glas bier tussen zien staan.
Niet iedereen zal direct van zo'n boek gecharmeerd zijn; maar ik was meteen om. En toen had ik de inhoud nog niet gezien...
De crumble werd geboren uit noodzaak: tijdens de Tweede Wereldoorlog waren etenswaren gerantsoeneerd en om toch iets van een 'pie' te kunnen eten, bedachten de Britten deze topping van boter, bloem en suiker (in de hartige versie gaat kaas in plaats van suiker). Ook toen er weer eten in overvloed was, bleef de crumble populair vanwege zijn simpelheid.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!