Deze snelle wokmaaltijd is geïnspireerd op die snelle noedelhap-to-go die je ergens onderweg bij een Aziatische eettent kunt bestellen. Helemaal authentiek zijn dat soort maaltijden waarschijnlijk niet, maar wel gewoon lekker, snel, verwarmend en gezond. Met een beetje oefening heb je deze noedelwok in 15-20 minuten op tafel. De verbrijzelde pinda's zorgen voor extra textuur. Het recept is voor één persoon, maar je kunt de hoeveelheden makkelijk verdubbelen, verdrievoudigen of anderszins aanpassen.
Ik maakte deze pizza’s omdat ik een aardige hoeveelheid jackfruit over had van de vorige dag. En jammie, dat smaakte supergoed! Voor het maken van pizza’s gebruik ik altijd het recept van Eelco. Supermakkelijk en ont-zet-tend lekker! Je kunt het deeg ruim van tevoren maken en als je over hebt, blijft het ook zeker nog een dag of twee gewikkeld in huishoudfolie in de koelkast goed. Tip: trakteer je zelf op een pizzasteen. Dit maakt je pizza lekker krokant en het tilt je pizza-skills natuurlijk naar een hoger niveau. Ik bak de pizza’s één voor één op de pizzasteen.
Bruinebonensoep hoort bij de Hollandse winter. Het basisrecept blijft altijd ongeveer gelijk, maar toch heeft iedereen zijn eigen versie. Zo vervangt redactrice Jol graag een deel van de aardappels door vermicelli. Hierdoor kwam ik zelf op het idee om een Oosters tintje aan de klassieke bruinebonensoep te geven: we voegen Chinese kool (of paksoi) en taugé toe aan de soep en werken ze af met kruiden en condimenten uit de Indonesische keuken. Het resultaat is een ietwat pittige maaltijdsoep. Je kunt trouwens ook makkelijk variëren met de groenten. Daarnaast laat de soep zich gemakkelijk invriezen.
Vorige week gaf Meta vijf sterren aan het kookboek Groenten van Mari Maris, een uitgebreide encyclopedie van wat je allemaal met groenten kan doen. Zij raadde aan om gewoon een groente te kiezen en daar wat lekkers bij uit te zoeken. Aan haar vriend was de eer om een recept uit te zoeken en hij koos dit smakelijke ovengerecht met bloemkool als basis.
Valentijn staat voor de deur. Ofwel leef je er naartoe danwel hoop je dat het snel voorbij is. Omwille van deze laatste groep maken we dit jaar geen recept voor een romantisch dinertje, maar gebruiken we een recept dat al een tijdje voor verbazing zorgt op het Vegatopia-forum: de killerknoflooksaus van forumbezoeker Sam. Sam gebruikt een hele bol knoflook voor een portie saus voor twee personen. Hiermee blaas je alle romantiek meteen omver. Anderzijds kun je de saus ook wel als ultieme relatietest aanwenden. Desgewenst gebruik je zelf minder - of juist nog meer - knoflook. De killerknoflooksaus serveren we samen met kruidige roze wortel-bietenballetjes (sorry voor de romantische kleur) en wat rauwkost in een warm pitabroodje. Het resultaat is pittig, snackerig en zonder veel afwas achteraf.
Ik had nog een stronk witlof, wat feta en een aangebroken pak filodeeg, die op moesten. Dan ligt een taart voor de hand. In de taart zorgt zongedroogde tomaat voor de zoetige umami als compensatie voor de - niet eens meer zo bittere - witlof en verse of gedroogde tijm voor wat kruidige pit. De vulling verdwijnt volledig onder de laagjes filodeeg, maar de smaak is des te verrassender.
Macaroni met kaassaus is een absolute klassieker. Daarnaast past kaassaus ook perfect bij witlof. Waarom zouden we dit dan niet een keer combineren? Als basis maken we een klassieke mac & cheese. Als pasta gebruik je klassieke lange macaroni of elleboogjesmacaroni. De saus maken we iets pittiger door het gebruik van belegen kaas en blauwe kaas. Tot slot voegen we nog witlof toe voor een contrast van zowel smaak als structuur. Misschien hebben we deze uitleg gewoon ook helemaal niet nodig. Uiteindelijk is het simpelweg een lekkere ovenschotel voor een donkere winteravond.
Spruiten zijn al sinds de vijfde eeuw bekend, maar desondanks hebben ze nog steeds niet iedereen kunnen overtuigen. Veel hangt echter ook af van de manier waarop je ze klaarmaakt. Daarom doen we het dit keer op een hele andere manier dan je gewoon bent: we maken er een curry mee. Het gerecht is gebaseerd op de Indiase keuken maar bereid volgens eigen ingeving. In plaats van paneer gebruiken we tofu. Deze bakken wel eerst goudbruin voor een betere textuur. Lekker met rijst of naan, maar ook met aardappels.
De snijboon heeft een prachtige soortnaam "Helda" en is lid van de gezellige vlinderbloemfamilie. Waar komt dan het vooroordeel 'rare snijboon' vandaan? Het woord 'snijboon' heeft in elk geval te maken met het feit dat de boon doorgaans gesneden wordt voor het eten. Vroeger bij voorkeur in hele dunne plakjes: met de snijboonmachine van vroeger, maar ook nog steeds zo te vinden in zakjes in de supermarkt. De gewoonte om de snijboon zo dun te snijden is omdat zowel peul als boon gegeten wordt. Vroeger was de peuldraad erg stug - maar inmiddels zijn de rassen daarop aangepast. Zelf eet ik ze liever gesneden op 2-3 cm, dan zijn ze eigenlijk lekkerder. Het is niet altijd mogelijk om een kleine hoeveelheid (hele) snijbonen te kopen. Daarom vind je in dit artikel meteen twee recepten: éénmaal warm als groente en een dag of twee later als salade.
Vandaag geven we een recept voor een linzensoep met veel wintergroenten, in Franse stijl. Deze soep is lekker verwarmend na een winterwandeling en handig om de restjes groenten uit de koelkast op te maken of als je niet meer zoveel in huis hebt. Ik geef hieronder een suggestie en variatie voor de groenten, maar varieer zelf gerust op basis wat er in de koelkast ligt. Serveer de soep met lekker (rogge)brood, boter en kaas voor een complete maaltijd. Wat geraspte kaas of een dot crème fraîche erop doen het ook goed.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!