Ik ben dol op de Caraïbische keuken. Helaas zitten er weinig vegetarische gerechten tussen omdat men daar van nature dol is op vlees en vis. Toch zijn er hier en daar wat lekkere gerechten waarbij een vegetarische variant heel goed mogelijk is.
Een gewone zelfgebakken cake is erg lekker, maar ook een beetje saai en soms wil je wel eens wat anders. Een citroencake is dan een leuke variatie en helemaal niet veel meer werk. De citroen maakt het lekker fris en luchtig en cake is van zichzelf al troostrijk voedsel, dus citroencake is zeker voor alle seizoenen en momenten van de dag geschikt.
Met wortel kun je werkelijk van alles. Er is weinig dat er qua smaak niet bij past. En een wortel leent zich voor zoveel bereidingswijzen: koken, bakken, stomen, smoren, roosteren, rauw… Wij deden de wortels in de soep en gaven het een Indiaas tintje.
Ze zijn hartstikke multifunctioneel, die Indische maiskoekjes: voorgerecht, borrelhapje, in de lunchtrommel.. En kinderen vinden ze ook lekker.
Hartstikke populair in India, maar tamelijk onbekend in Nederland: dat is de kikkerwtencurry die luistert naar de naam chole. In India ontbijten ze er zelfs mee.
Het idee dat een chutney nogal zoet is klopt niet. Deze op de Zuid-Indiase keuken geïnspireerde chutney is aromatisch en een beetje pittig, maar niet erg zoet. Lekker als dip bij tal van Aziatische hapjes.
Buiten is het regenachtig en grijs. Het is koud. Je hebt geen zin om uitgebreid te koken. Je hebt alleen nog wat verlepte appels en een pak voorgekookte bieten in huis. Kortom, redenen genoeg om een lekkere soep te maken!
Het hart van de Nederlandse spruitjesteelt lijkt wel rond Moerdijk te liggen: overal op het nieuws zien we Moerdijkse telers die hun spruiten vernietigen of, om met Wim T. Schippers te spreken, ‘hun spruiten ruimen’. Tijd voor een postief geluid: Aziatische spruitjes.
Op Thaise straathoeken vind je verkopers van pad thai: een snel roergebakken noedelgerecht met taugé, tofu, ei, een lekkere tamarindesaus en limoen. Dat willen we ook thuis kunnen maken.
We hebben even genoeg van de bubbels en brouwen een alcoholvrij drankje dat ook nog eens goed bij het koude weer past: Masala Chai.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!