Open menu

Onlangs besprak Sarah het kookboek Jam & Zuur van Philippine van der Goes. Vandaag mogen we een recept uit dit boek plaatsen voor jam van abrikozen, sinaasappel en gember!

voor 2 potten van 250 ml

600 g abrikozen
1 sinaasappel, goed schoongeboend
2 cm verse gember
500 g geleisuiker
sap van een ½ citroen

BENODIGDHEDEN
mes, fijne rasp, citruspers, kookpan, pollepel, schuimspaan,  2 gesteriliseerde potten, kleine soeplepel

ZO MAAK JE HET

  1. Was de abrikozen onder koud, stromend water en dep ze voorzichtig droog met een theedoek. Snijd ze met een scherp mes doormidden en verwijder de pit. Snijd de halve abrikozen nog eens door. Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp en pers de sinaasappel uit. Rasp de gember met een fijne rasp.
  2. Meng de abrikozen in een grote kom met de geleisuiker, het citroen- en sinaasappelsap, de sinaasappelschil en gember. Voor het lekkerste resultaat dek je de schaal af en zet je deze een nacht in de koelkast zodat de suiker er goed in kan trekken.
  3. Schenk de inhoud van de schaal in een pan met dikke bodem. Verwarm het al roerende met een pollepel tot aan het kookpunt.
  4. Laat de jam 10 minuten op matig vuur koken, en kook de laatste 4 minuten op hoog vuur goed door. Roer af en toe met een pollepel door. Schep het schuim dat boven komt drijven met een schuimspaan eraf. Doe de schoteltjestest (zie blz. 18-19) [of zie hier - RED]
  5. Vul de potten met een kleine soeplepel tot aan de rand. Veeg eventueel gemorste jam aan de buitenkant zorg­vuldig weg.
  6. Sluit de potten goed af met de schroefdeksel en zet 10 minuten op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de pot­ten met abrikozenjam op een droge, donkere plek. De jam is zeker 6 maanden houdbaar.

 


Meer zoets met sinaasappels!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama