Onlangs recenseerden we het boek Feasts van de Perzisch-Britse Sabrina Ghayour, dat talrijke feestelijke recepten met Midden-Oosterse invloeden bevat. Vandaag plaatsen wij een recept hieruit voor een perentaart met tijm. Binnenkort volgt nog een recept, dan voor een granaatappel-auberginesalade met harissa & zongedroogde tomaten.
De dierenarts stuurde een gepeperde rekening, de zoon moest een nieuwe winterjas, ik had een wanbetaler en een parkeerboete. Lekker dan, net in de feestmaand. Gelukkig hoeft feestelijk eten helemaal niet duur te zijn. Je koopt gewoon de allergoedkoopste groente van het seizoen en gaat daarmee op sjiek. Ik combineerde het zoete van koolraap met het zurig-pittige van mosterd en het aardse van pecannoten. Een geweldige combi, waarbij de koolraap iets vlezigs krijgt door ‘m te grillen. Een prima hoofdgerecht als je er wat aardappeltjes en salade bij serveert, maar ook een mooi voorafje.
Tijdens de feestdagen nog iets bakken is meestal niet echt praktisch. Deze kruidige perencake maak je een of twee dagen van tevoren en is groot genoeg voor al het bezoek. De perencompote maak je zelf, maar als je echt haast hebt is kopen natuurlijk ook een optie. Is perencompote niet te vinden? Gebruik gewoon appelcompote, ook hartstikke lekker in deze cake. Deze cake is zowel vegetarisch als vegan te maken.
Deze maken we wintergerechten met een twist. Als uitgangpunt nemen we klassieke gerechten die een nieuw elan geven door een kleine aanpassing. Zo beginnen we de week met broccolistamppot met kidneybonen in tomatensaus en eindigen we met cupcakes met ghühweinsmaak. Verder eten we ook spruitjes met een snelle roomsaus, snertburgers en wontons met champignons en walnoten.
De temperaturen dalen, de dagen worden steeds korter. We hebben behoefte aan comforteten. Dit betekent echter niet dat de frituurpan de hele week op het aanrecht blijft staan. Comforteten hoeft immers niet per sé een vette hap te zijn. Deze week maken we een hele reeks verwarmende en evenwichtige gerechten zoals noedelsoep, preistamppot met zoete aardappel, risotto met rode biet en een pittig broodje tempeh.
Bakbananen zijn een belangrijke zetmeelbron in tropische landen. Bij ons zijn ze steeds gemakkelijker te verkrijgen, maar toch zijn we er maar nauwelijks vertrouwd mee. Ze worden nog steeds verward met de kleinere zoete dessertbanaan. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Daarom maken we nu een Braziliaans recept: gnocchi van bakbananen. Dit recept is ontstaan door de enorme Italiaanse immigratie in het land en de aanwezigheid van tropische gewassen. Over de bereiding van de gnocchi lopen de discussies hoog op in Braziliaanse culinaire kringen. Hier geef ik jullie de bereidingswijze die mij veruit het meest bevalt, geïnspireerd door Masterchef Brasil. Hierbij serveren we een kruidige ratatouille. Het klinkt misschien een tikkeltje raar, maar toch een absolute aanrader.
Onlangs werd het boek Deliciously Ella met vrienden van Ella Mills gerecenseerd. In het boek staan geheel plantaardige recepten die bedoeld zijn om te delen. Deze salade is winters door ingrediënten als boerenkool, maar heeft herinneringen aan de zomer door de zongedroogde tomaten.
Naar jaarlijkse gewoonte presenteert Vegatopia jullie op 6 december 4 gloednieuwe kerstmenu's. Door de jaren heen hebben de redacteuren en gastredacteuren een heel arsenaal aan verschillende menu's bedacht: van klassiek tot ludiek, van gemakkelijk tot gastronomisch. Dit rijke kerstarchief, dat traditiegetrouw sinds gisteren, 1 december, weer online is, blijft een bron van inspiratie voor feestelijke momenten, maar ook voor doordeweeks tafelen. Je bent niet verplicht om het hele menu klaar te maken, een enkel gerecht kan ook. Daarom staat ons weekmenu deze keer in het teken van het kerstarchief. Ze maken we onder andere een Portugese tomatenrisotto, ratatouille met boekweithoning en eindigen we de week met speculaasboterkoek.
Deze week maken we klassieke gerechten uit verschillende landen met voornamelijk seizoensgroenten. We eten onder andere een in, België populaire ovenschotel met witlof en ook spruitjesstamppot. Verder ook nog gado gado uit Indonesië met de ene helft van een witte kool en Amerikaanse coleslaw met de andere helft van de witte kool. De typisch Braziliaanse rijst met bonen komt ook aan bod. De week sluiten we dan weer af met een fusion gerecht dat we lekker gezellig op de bank kunnen opeten.
Sinds kort heb ik weer een abonnement op een biologische groentetas. Vind ik leuk, want zo dwing ik mezelf om wat meer af te wisselen in de groenten waar ik mee kook. Weer eens wat anders dan de geijkte champignons, paprika en komkommer. Laatst had ik de dag voordat de nieuwe tas zou komen nog wat groente liggen. En ik had na een lange werkdag en bijpassende file bijzonder weinig zin om lang in de keuken te staan. Zo ontstond deze soep. Lukt overigens ook prima met alleen broccoli of courgette, of met aardappel in plaats van knolselderij, of met spinazie. Je begrijpt het, weer een recept waar je gerust mee aan de haal kunt gaan, afhankelijk van de inhoud van je koelkast of groentetas.