Van de buurvrouw krijgen we een flinke knolselderij. Hiermee maken we een overschotel van knolselderij en zoete aardappel en verder ook nog een soep met knolselderij, appel en blauwe kaas. Verder maken we nog een Milanese risotto, restjespasta, tempeh met donker bier en spruitjesstamppot. De week sluiten we af een met een ontbijt met sinaasappel-kaneelbroodjes.
In de Japanse winkel was ik laatst op zoek naar nieuwe ingrediënten om mee te koken. Dat is best een uitdaging, want op zo’n beetje alle verpakkingen daar staat alleen maar in het Japans wat erin zit. Ik had na wat snuffelen toch een aardig mandje vol boodschappen. Oh ja, een zak sushirijst wilde ik ook meteen maar meenemen. Ik pakte een willekeurige zak rijst die er gezellig uit zag en rekende vervolgens mijn boodschappen af.
Geregeld komt tijdens een winters etentje met omnivore vrienden of familie een klassiek stoofgerecht met vlees op tafel. Het is vaak lastig voor de kok om iets vergelijkbaars te maken voor de vegetariërs aan tafel. De smaken van grootmoeder worden heel goed omvat in het volgende recept, waarbij gestoofde tempeh centraal staat. Serveer klassiek met haar stroperige saus met gekookte groene groenten en brood of een (groente-)aardappelpuree. Of met bijvoorbeeld krieltjes en witlof.
Het jaar is niet nieuw meer, maar ons goede voornemen om elke dag lekker en gezond te koken houden we nog steeds vol. De week beginnen we met een Spaanse linzenschotel. Daarna maken we nog onder andere een salade van witte kool met karwijzaad, lasagne uit de pan, gestoofde witte kool met wortel en zelfgemaakte nasikroketten met friet. De week sluiten we af met een originele perentaart met tijm.
Onze redacteur Eelco kan erg lekker koken, wat te volgen is op het forum. Ik verbaas me regelmatig over zijn creativiteit in de keuken, en de combinaties die hij maakt. Dat dat wat hij maakt ook nog erg lekker en verrassend is, heb ik al een paar keer mogen beleven. Ik heb me laten inspireren door zijn manier van koken en ben mijn zoete aardappelfrieten te lijf gegaan met sumak, heb mijn roergebakken flower sprouts (bloemenspruiten) met wortel en paprika op zijn Eelco’s afgeblust met citroensap, en verder op smaak gebracht met nootmuskaat.
Het boek De Wereld van de Happy Pear, geschreven door de tweeling Stephen & David Flynn, is onlangs door ons gerecenseerd. Hierin staan vegetarische recepeten voor 'simpel, verrassend en heerlijk eten voor een gezond en gelukkig leven'. Wij plaatsen nu een een recept voor maiskoekjes met avocadosalsa.
Dit weekmenu staat in het teken van bonen en peulvruchten. We laten ons inspireren door Peul & Boon. Dit is een groep van zeven wereldverbeteraars met een doel: ze willen voor het einde van deze maand minimaal 1500 mensen bereikt te hebben die vlees vervangen door bonen en/of peulvruchten. Daar staan we zelf ook achter, natuurlijk. Wil je meedoen? Laat het hen weten via hun Collaction-pagina. De week begin we met een snelle pasta met rode linzen. Daarna eten we onder andere kikkererwtensoep met rode curry, linzenpannenkoekjes en erwtenfalafel. De week sluiten we af in zoetheid met gevulde appeltjes met bonenspijs.
Deze week hebben we aandacht voor wintergroenten zoals witlof, prei en spruitjes. De spruitjes eten we heel klassiek, gewoon aangestoofd in wat boter. Het witlof stoven we en van de prei maken we een pastasaus. Verder krijgen we nog onder andere kibbeh van zoete aardappel en een sjiek broodje kroket. De week sluiten we af met pannenkoekjes van pompoen en banaan.
Uit het boek Feasts van Sabrina Ghayour plaatsten we eerder al het recept voor een perentaart met tijm en custard. Vandaag hebben we een Midden-Oosters recept uit dit boek. Door de pittige harissa, zoete granaatappelmelasse en knapperige pistachenoten wordt deze granaatappel-auberginesalade erg feestelijk.
Het nieuwe jaar beginnen we feestelijk maar toch ontspannen met een brunch met onder andere koude amandelsoep, geitenkaastosti en lekkere cakejes. Vanaf dinsdag nemen we de draad van het gebruikelijke leven weer op. De eerste dag maken we nog een simpele en snelle pasta met rucola-fetapesto, Daarna eten we onder andere zelfgemaakte rode kool, een ovenschotel met bloemkool en aardappel en een Indisch geïnspireerde pittige wortelquiche.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!