Ik had nog een restje champignons, een stronkje witlof en een stuk feta, die allemaal op moesten. Een korte zoektocht op het web leerde me dat deze combinatie vaak wordt gebruikt in de risotto. En ik weet nu ook waarom: het bittere van de witlof contrasteert mooi met het aardse van de champignons en het zout-romige van de schapenkaas.
Een paar weken zon, dan wil het wel lukken in de mini-moestuin. Alles maakte ineens een enorme groeispurt. Wat een feest! Omdat ik al die basilicum niet in een keer kon verwerken in het dagelijks menu, draaide ik er met de staafmixer pesto van. Die ging netjes onder een laagje olie de koelkast in en zo had ik er twee weken plezier van. In dressings, op een ciabatta met tomaat en mozzarella, Italie op je bord. Die heldergroene heerlijkheid stal de show in een supersnelle ravioli-maaltijd. Hiervoor geven we jullie vandaag het recept.
Deze week geven we jullie weer een aantal van onze eigen recepten om extra goed in de zomerse sferen te blijven. Zo maken we een venkelrisotto met gegrilde courgette, tomaten gevuld met kaassalade, een pittige Antilliaanse bonenschotel en een heuse zomerstamppot met zowel radijsjes als radijsloof. Verder gaan we ook kijken bij The Buddhist Cheft voor vegan taco's en bij Karin Luiten voor zoete aardappels uit de oven. De week sluiten we af met een frisse citroencheesecake die niet in de oven gaat maar wel in de koelkast.
Een nieuwe week, een nieuw weekmenu. Soms koop je teveel groenten of fruit. Dan moet je een beetje creatief zijn om ze te verwerken voordat ze helemaal slecht worden. Zo verwerken we een halve krop slappe sla tot een verrassend pastagerecht met gebakken sla. Van de aubergines maken we 3 verschillende aperitiefdips. En van de aardbeien met maken een lekkere galette met marsepein. Verder hebben we nog onder andere een curry met panir en tomaat, een snelle pasta met champignon-roomsaus en vegetarische Libanese kibbeh.
Eerder plaatsten we reeds de recensie van het kookboek Veggie & Vegan Hamburgers van Jonathan Häde. Ook gaven we jullie al het recept voor klassieke buns. Nu geven we het recept voor de burger en de garnering die tussen het broodje kan: een tempéburger met pinda-gembersaus. Tempé (tempeh) is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en is een traditioneel product, gemaakt van gefermenteerde bonen. De bonen worden met een speciale schimmel ingeënt waardoor ze een licht nootachtige smaak en een stevige structuur krijgen. Snijbiet is een seizoengroente, het seizoen loopt van mei tot oktober.
Eerder plaatsten we al de recensie van het kookboek Veggie & Vegan Hamburgers van Jonathan Häde. Vandaag geven we jullie een eerste recept: het klassieke hamburgerbroodje, ofwel bun. Het recept voor de burger zelf volgt later. Vanbuiten knapperig, vanbinnen zacht - de klassieke buns passen bij nagenoeg elke burger. Overigens zijn smaak en uiterlijk van de veganistische variant minstens zo goed als die van de vegetarische – gewoon proberen! Je kunt deze ook prefect serveren bij het zondagse ontbijt.
Het is zomer. We genieten volop van de groenten en het fruit van dit moment. Toch hebben we zin in soulfood dat liefst ook nog gemakkelijk te maken is. Geen enkel probleem. De week beginnen we met warme pitabroodjes met rauwe groente en korianderhummus. Verder eten we ook nog onder andere Mexicaanse bonensoep, gevulde pannenkoekrolletjes van Karin Luiten, rijstloempia's met asperges en rode biet en zelfs een tweede keer pannenkoeken, maar dan helemaal anders met zoete aardappel en zomerstoofpotje. De week sluiten we af met een zelfgemaakte pittige bonenburger.
Eerder bespraken we het kookboek Toscane van Giancarlo en Katie Caldesi. Nu geven we jullie een recept uit dit boek. Dit gerecht lijkt een beetje op een Franse ratatouille. Je kunt dit het beste met zomergroenten maken om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik eet het graag in een kom voor een snelle lunch of serveer het als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst en een salade. Voeg eventueel een gepocheerd ei toe en noem het ontbijt, of roer er wat hete pastaschelpjes door voor de perfecte pastasaus. Het is een paar dagen houdbaar in de koelkast en je kunt het makkelijk op het fornuis of in de magnetron opwarmen; ideaal voor de lunch!
Richting het begin van de zomer zijn er weer volop verse groenten uit eigen land, uit eigen streek en zelfs uit eigen moestuin. De raapsteel is een zomergroente bij uitstek en wordt met haar bitter-scherp-zoete smaak in Nederland het meest in stamppot gegeten. In Italië gebruiken ze de groente vrij regelmatig in risotto en pasta. Tijd om de Italiaanse zomer naar Nederland te halen. Deze lasagne gaat niet in de oven maar wordt op het bord gestapeld waardoor er een eenheid van smaken gevormd wordt en het gerecht tegelijkertijd licht blijft. Dit is een snel en eenvoudig maar toch spannend gerecht waarin het zoete van de doperwten het scherpe van de raapstelen verzacht.
Normaal stellen we het weekmenu samen op basis van de seizoensgroenten en onze ingeving op dat moment. Deze week halen we er echter het lijstje van de allerpopulairste Vegatopiarecepten bij. Deze recepten zijn enerzijds erg uiteenlopend, maar anderzijds hebben ze ook wel iets gemeen: het zijn stuk voor stuk gemakkelijke en populaire gerechten die mensen met een interesse voor vegetarisch eten aanspreken. Deze week maken we zelf falafel op vrijdagavond. Verder bereiden we onder andere tempeh in Indische saus, walnotenburgers met vegetarische jus, spinazie met ei, zoete-aardappelfrittata en frisse tofuspreads. Deze week sluiten we af met Zweedse kaneelbroodjes.