Wanneer het mooi weer is, eet je vanzelf al meer salades. Hier houden we al rekening mee voor ons weekmenu. Toch is het zeker niet al rauwkost wat de klok slaat. We combineren ze graag met iets stevigs zoals Griekse spanakopita of gebakken aardappels. Verder maken we onder andere zelf linzenburgers, groenteworstjes en venkelrisotto. De week sluiten we af met een stevig ontbijt met bananenpannenkoekjes. Asperges ontbreekt natuurlijk ook niet.
De wereld is een dorp. We kunnen bijna overal heen en daarom krijgen we ook invloeden uit alle uithoeken. Niet in het minst op culinair vlak. Daarom gaan we deze week voor de fusionkeuken: gerechten die ontstaan zijn door het samensmelten van verschillende culinaire tradities en ingrediënten. We beginnen de week met een Indiaas geïnspireerde bloemkoolsoep. Daarnaast maken we nog andere penne met koriander-pindapesto, Cajun pilaf, gefrituurde rijstballetjes en een aspergetaart met sinaasappel en feta. Op zaterdag gaan we echter de zeer traditionele toer op met Gentse waterzooi en chocolademousse.
De Denen weten wel hoe iemand verwend kan worden met een lekkere lunch: Smørrebrød! Fijn (rogge)brood wordt dik belegd met zoveel mogelijk beleg, zodat je het brood bijna niet meer kan zien. In Denemarken is smørrebrød een kunst: er zijn restaurants die zich erin specialiseren en de mooiste creaties presenteren. Maar de smaak is net zo belangrijk. Veel bekende combinaties zijn echter vaak niet vegetarisch, al zijn deze wel in opkomst. Geïnspireerd door een reisje naar Kopenhagen heb ik drie eigen varianten gemaakt.
Drie lekkere gerechtjes die je allemaal tegelijk in de oven kunt zetten. Het eerste gercht is een farinata, ook socca genoemd, een Italiaanse kikkererwtenpannenkoek. Deze versie is lekker kruidig met verse rozemarijn, tijm en rode ui. Erbij serveren we geroosterde bloemkool, gemarineerd met salie, knoflook en een Spaans pepertje, en als derde gerechtje pittige, geroosterde kikkererwten. Plus een yoghurt-tahinsausje dat goed combineert met alle drie gerechten.
Polenta is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië en was eigenlijk van oorsprong voedsel voor arme mensen. Gelukkig hebben veel meer mensen, en ook veel chique restaurants dit product inmiddels op waarde weten te schatten. Het is een heerlijke vervanger van pasta en rijst en ook als ontbijt niet te versmaden. Daarbij is het ook nog een erg gezond product. Je hebt snelkookversies en soorten die langer moeten koken. Ik neem meestal de snelkookversies die je vindt in supermarkten of in Turkse en Marokkaanse winkels.
Natuurlijk brengen we de lente in ons weekmenu. Zo maken we op maandag de eerste pastasalade van het voorjaar. Op zaterdag halen we dan weer verse asperges voor een heerlijk lunchgerecht. Daarnaast bereiden we ook een aantal gerechten die in principe op elk moment van het jaar geserveerd kunnen worden zoals couscous met zeven groente, spinazielasagne en nasi goreng. De week sluiten we af met heerlijke hazelnoottaartjes met kokos-chocovulling en rode vruchten.
Dit is een snel recept voor de klassieke Griekse spinazietaart spanakopita. Je kunt bladerdeeg gebruiken, maar waarom zou je: filodeeg kun je gewoon in de supermarkt kopen en het wordt lekker knapperig. Ik gebruik verse spinazie, die ik maar heel kort laat slinken, zodat de vulling lekker stevig blijft. Een stevige maaltijd voor jezelf of een snel in elkaar gedraaid hapje voor je bezoek. Mijn Griekse collega wilde het recept graag hebben. Bij deze dus!
Met een goeie pieper is niets mis. Daarom stellen we in dit weekmenu de aardappel centraal. De gewone gele aardappel. Geen zoete aardappel, want dat is een ander knolgewas. Toch eten we zeer gevarieerd. We beginnen de week met een eenvoudige rösti. Verder maken we ook een zomerse overschotel, aardappel-paddenstoelensoep en huisgemaakte friet met gietenkaaskroketjes. Op Zaterdag doen we het iets uitgebreider met Turkse gepofte aardappels. Daarnaast hebben we ook twee gerechten waarin de aardappel als groente gebruikt wordt.
Geen koningsdag zonder feestelijke versnaperingen. Daarom maken we kleine rijsttaartjes die je gemakkelijk kan eten. Erg handig voor een buffet of een picnic, of gewoon voor bij de koffie. Het recept is een samengaan van twee traditionele recepten: de klassieke Limburgse rijstevlaai en de Portugese rijsttaartjes, pastéis de arroz doce. De vorm en het kruiden zijn Portugees, het deeg en de luchtigheid zijn Limburgs. Tot slot geven we nog tips om ze op z'n Limburgs of op z'n Portugees te serveren.
Miranda was zo enthousiast over Joke Boons nieuwe kookboek "Koken met kleur!" dat ze het pardoes vijf sterren gaf. Maar eten is weten: we mogen twee recepten uit het boek publiceren. Vandaag het tweede recept: een kruidige Indiase spinazie-spliterwtensoep. Een voorproefje van de zomer!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!