Het aspergeseizoen is dit jaar erg vroeg begonnen. Hoewel ik niet zo dol ben op 'het witte goud', heb ik 'het groene goud' wel erg graag op mijn bordje liggen. De combinatie van de gebakken asperges met de paprika en de parmezaanse kaas in dit recept is heel verrassend.
Een moderne en vegetarische versie van grootmoeders bruinebonensoep. Het gerookte paprikapoeder geeft de soep een lekkere smaak en een mooie rode kleur aan de soep. Serveer deze maaltijdsoep met bruin brood.
In Israël at ik drie varianten van dit geurige bijgerecht. Meer of juist minder gekruid. Van rijst of van bulgur. Hier stond het als majadara op de kaart, en daar als mejadra. Één ding hadden alle varianten gemeen: het was altijd lekker. Arabisch soul food van de bovenste plank!
Van de week recenseerden we het leuke, vegetarische kookboek Forest Feast. Vandaag een recept met groene asperges uit dit boek.
Causa limeña is een klassiek voorgerecht uit Peru. Het woord “causa” is afkomstig van het Quechuawoord “kausay” dat “voeding” betekent. Het woord werd ook gebruikt om aardappels mee aan te duiden, het hoofdingrediënt van dit gerecht. “Limeña” betekent “uit Lima”, de hoofdstad van het land. En het is lekker!!
Het is altijd een hiephoi-moment als ze weer in de winkel of de marktkraam liggen: raapsteeltjes. Een echte lentegroente die je moet eten als je kans hebt. Heerlijk in een stamppotje, en nog lekkerder in een gebakken stamppotje. Met verse doperwtjes erbij, dubbel lente.
Gisteren recenseerden we Streetfood Vietnam van Mirjam Letsch. Vandaag een recept uit dit prachtige boek. Bun cha is van oorsprong een vleesgerecht, maar Mirjam maakt dit traditionele maaltje met deze vleesloze variant ook geschikt voor vegetariërs.
De allereerste Koningsdag vieren we met deze hartige hapjes: Argentijns van buiten, Hollands van binnen! We dippen ze weg met chimichurri, een geurende, groene saus van peterselie en knoflook.
Eventjes genoeg van de matze-crackers met kaas of suiker, maar je hebt er nog een paar over? Gebruik ze dan voor dit simpele ontbijt- of lunchgerecht: matze brei. Zelden had je eten een meer toepasselijke naam. Het eindresultaat ziet er namelijk ook uit als een brij (eerlijk gezegd lijkt het meer op iets dat al eens gegeten is en niet zo goed viel... als je begrijpt wat ik bedoel). De smaak heeft wat weg van wentelteefjes en is uitstekend, hoewel dat wel voornamelijk aan de boter, suiker en kaneel te danken is. Mooier kunnen we het niet maken, wel lekkerder!
Met Pasen eten wij een ei. In het geval van dit gebakje zitten de eieren in de schuimpjes/meringues (de pavlova) en in een soort van heel dikke jam (de curd). Een pavlova is een gevulde meringue die knapperig van buiten is, maar een zachte, kleverige binnenkant heeft. De traditionele versie wordt gevuld of getopt met geklopte room en fruit, zoals kiwi, aardbei of passievruchtenpulp. Deze versie is een heerlijke combinatie van zoet, fris, romig en knapperig!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!