We kunnen er niet omheen: het Eurovisie Songfestival komt eraan. Dit jaar stuurt Nederland Joost Klein met Europapa, een lied dat in Nederland én in België al meer dan grijsgedraaid werd. Toch laten we ons door de al even maffe als melanchonische songtekst als bijkomende aanmoediging inspireren voor ons huidige weekmenu. We beginnen met een Franse uienquiche met brie en gaan verder met een Weense aardappelsalade. Op woensdag maken we Poolse tortilla's met garnituur en op donderdag eten we vegan curryworst met friet. Op vrijdag maken we verse pasta met kruidenroomsaus en groene aspergetips en op zaterdag een klassieke Spaanse aardappeltortilla. Tot slot gaan we naar de wortels van Joost en bakken we een Fries suikerbrood.
Maandag
Bezoek m'n friends in France. Die zullen dan wellicht voor je koken. Een makkelijke klassieker voor wanneer je vrienden uitnodigt is een uienquiche met brie. Wat overblijft kan 's anderendaags ook koud bij de lunch. Het recept hebben we van de website van supermarktketen Dirk.
Dinsdag
Of neem de benen naar Wenen. Het is daar best wel mooi weer op dit moment, dus kan je daar gerust barbecueën. Gooi een paar vegetarische worstjes op de grill en geef een er onder meer een Weense aardappelsalade bij. Deze is op basis van olie en azijn en van nature dus puur plantaardig.
Woensdag
Dus neem de bus naar Polen. Hier maken we een modern gerecht met klassieke elementen: Poolse tortilla's met garnituur. De supermarkttortilla's vullen we met champignons en zuurkool. Daarbij geven we een dressing van zure room en dille en ook nog rode biet met mierikswortel - zelfgemaakt of uit een potje uit de Poolse winkel.
Donderdag
Of de trein naar Berlijn. Dat gaat heel gemakkelijk tegenwoordig. In ongeveer 6,5 uur ben je vanuit Amsterdam in Berlijn. Het straateten bij uitstek in de stad is natuurlijk de curryworst. Tegenwoordig vind je ook heel gemakkelijk de vegan variant. Thuis maken we de vegan curryworst natuurlijk wel zelf, met friet erbij. Het recept komt van de website Vegetus.
Vrijdag
Io sono in Italia, maar toch doet het pijn. Een bord lekker Italiaans geïnspireerd eten kan het leed misschien toch een beetje verzachten. Dat kan eenvoudig én feestelijk tegelijk, zoals deze verse pasta met kruidenroomsaus en groene aspergetips. Desgewenst kan je natuurlijk ook witte asperges gebruiken.
Zaterdag
Hoef geen paella, no, ik weet niet eens echt wat dat is. Goed, dit respecteren we. Maar wat wil je dan wel? Een leuk gerecht voor een ontspannen zaterdag is een klassieke Spaanse aardappeltortilla. Lekker als hoofdgerecht met een salade erbij, of in blokjes als hapje wanneer je naar het Songfestival kijkt.
Zondag
Uiteindelijk gaat het hele lied over zich ergens thuis voelen en een hoop op erkenning. Omdat Joost uit Friesland komt, bakken we ter ere van hem vandaag Fryske sûkerbôle, Fries suikerbrood, volgens een recept van Mariëlle in de Keuken. Lekker bij het ontbijt of als vieruurtje bij een kop koffie. Vergeet de roomboter niet op tafel te zetten!
Foto: Mariëlle in de Keuken