Het Vegetarisch Restaurant in het Sidhadorp in Lelystad is al jaren een populaire eetgelegenheid bij spiritueel-filosofisch ingestelde vegetariërs. Chef-kok Ina Allard stelde voor Vegatopia in 2000 een kerstmenu samen voor 4 personen.
Spiritueel vegetarisch kerstmenu
voor 4 personenPompoensoep
***
Spinazietaartje
Griekse walnootsalade
Muntaardappeltjes
Paprikasaus
***
Pecancakejes met koffie of gemberthee
50 gram boter
2 uien
20 cc slagroom
1 aardappel
1,5 liter groentenbouillon
zout, peper
room
amandelschilfers
Smelt de boter en bak de in stukjes gesneden uien hier in aan. Voeg de geschilde in stukjes gesneden pompoen en aardappelstukjes toe en roerbak ongeveer 5 minuten. Voeg ongeveer 1 liter bouillon en laat het ongeveer 30 minuten koken en mix het geheel met een blender of mixer, is het te dik, dan nog wat water bijvoegen. Breng de soep nogmaals aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Voeg voor het opdienen wat room toe en strooi er amandelschilfers over.
500 gram Italiaanse spinazie (is nootachtiger van smaak)
vleugje nootmuskaat
paneermeel
zout
100 gram pittige kaas geraspt, gemengd met paprikapoeder tot de kaas rood
ziet en met een vleugje nootmuskaat toegevoegd
4 plakjes bladerdeeg
Was de spinazie schoon en verwijder de onderste stelen verwijderen. Laat snel slinken en puree-achtig worden. Voeg nootmuskaat en zout naar smaak toe. Voeg paneermeel to tot de spinazie niet meer vochtig is. Leg midden op de bladerdeegjes de gemengde geraspte kaas en daarop de spinazie. Vouw de vier punten van de bladerdeegjes naar elkaar toe knijp goed dicht. Strijk er met een kwastje wat koffiemelk over. Strooi er een beetje sesamzaad over. Zet ongeveer 20 minuten in een op 200 graden Celcius voorverwarmde oven. De bladerdeegjes moeten goed dichtgeknepen zijn, anders ploffen ze open tijdens het bakken.
1 komkommer in stukjes gesneden
1 kleine rode paprika in kleine stukjes gesneden
100 gram feta in stukjes gesneden
4 eetlepels
olijfolie
1 eetlepel citroensap
mespunt peper
zout naar smaak
handvol
walnootstukjes geroosterd
fijngesneden peterselie
Meng komkommer, paprika en feta. Roer er olijfolie, citroensap en peper en zout door. Schep de salade voor het opdienen op een blad met rode sla en strooi er de walnootstukjes en peterselie over.
1 kg kleine krieltjes
1 handvol
verse muntblaadjes fijngehakt
2 eetlepels olie
½ eetlepel geelwortel
mespunt zwarte peper
zout naar smaak
Kook de krieltjes in zout water tot ze net klaar zijn en giet ze dan af. Verhit 2 eetlepels olie in een pan voeg een halve theelepel geelwortelpoeder en zwarte peper en zout naar smnaak toe. Voeg de gekookte krieltjes toe en roerbak ze tot ze warm zijn. Voeg de munt toe en laat nog een paar minuten stoven.
1 grote rode paprika
2-3 tomaten
2 lepels groene olijven
Snij de paprika in stukjes en doe ze samen met de tomaten en olijven in een blender tot een puree maken. Breng het geheel over in een pan, breng aan de kook en voeg zout en peper naar smaak toe.
Pecancakejes met koffie of gemberthee
225 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 theelepel bakpoeder
225 gram pompoen
175 gram boter
200 gram basterdsuiker
100 gram pecannootjes in stukjes
1 theelepel kaneel
4 eetlepels yoghurt
Schil de pompoen en snij 'm in stukjes. Kook die met heel weinig water ongeveer 20 minuten en pureer ze daarna. Klop boter en suiker romig, voeg de yoghurt toe. Voeg dit mengsel en de nootstukjes bij de pompoenpuree. Zeef bakmeel, bakpoeder en kaneel erover en roer zorgvuldig door. Vul muffinvormpjes met het mengsel en bak ze ongeveer 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Laat ze 10 minuten koelen en glaceer de cakejes met warmgemaakte monchou met saffraan erdoor. Serveer met koffier of gemberthee.