Open menu

Is je spaargeld in een IJslandse geiser verdwenen? Heb je je zuurverdiende loon opgestookt in je P.C.-Hoofttractor, die je ondertussen noodgedwongen hebt vervangen door een tweedehands Smart? Is het saldo van je bankrekening lager dan de temperatuur in je diepvries? Met een beetje creativiteit kun je voor weinig geld een smakelijk en afwisselend kerstmenu in elkaar draaien.

Voor de nieuwe armen onder ons een uitgekiende mogelijkheid nog een jaar de schone schijn op te houden.

Menu

(voor vier personen)

Harira met bruschette di pane vecchio
Rozemarijn-rösti met gevulde savooiekool
Gebraden appelpartjes met warme kaneelsaus

 

Harira met bruschette di pane vecchio

Harira
Deze Marokkaanse soep wordt traditioneel aan het eind van de Ramadan gegeten, dus Harira leent zich ook uitstekend voor ons religieuze vreetfestijn.

Kruiden, kikkererwten en linzen kosten bij de toko of de Turk een fractie van wat je er in de supermarkt voor moet betalen.

  • 1 flinke (rode) ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 pepertje
  • 1 blik kikkererwten (of 1 kop gedroogde kikkererwten, minimaal 8 uren geweekt in water zonder zout)
  • 200 g linzen (groene, rode, of gemengd)
  • 1.5 liter water
  • 2 tl komijnzaad, gemalen
  • 1 tl karwijzaad, gemalen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl piment (optioneel)
  • 1 tl gember, gemalen (of geraspte verse gember)
  • 2 tl kurkuma
  • peterselie
  • korianderblad (optioneel)
  • 8 el citroensap (of sap van 2 citroenen)
  • olijfolie
  • peper en zout
Snipper de ui en de knoflook. Snijd het pepertje en de tomaten fijn (de tomaten eventueel eerst ontvellen; een kruisje insnijden, een paar minuten in kokend water, koud afspoelen en dan het velletje er af schrapen).

Verhit olijfolie in een koekenpan. Fruit hierin ui, knoflook en het pepertje. Voeg de tomaten toe, bestrooi met een snufje zout, komijnzaad, karwijzaad, kaneel, piment, gember en kurkuma. Al omscheppend enige minuten aanbakken.

Schep het tomatenmengsel in een grote pan en voeg water, citroensap, de kikkererwten en de linzen toe, alsmede een snufje zout. Breng aan de kook en laat de soep een klein half uur koken. Af en toe even roeren. De soep dikt behoorlijk in door de linzen en het tomatenmengsel. Breng verder op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over vier borden en bestrooi met peterselie en korianderblad. Meteen serveren.

Bruschette di pane vecchio
Heb je nog een half brood over dat ondertussen al aardig oud is? In het kader van restverwerking maak je daar in een handomdraai heerlijke bruschetta's van, die bijzonder goed combineren met de Harira!
  • oud brood
  • knoflook, geschild en door de helft gesneden
  • ui, geschild en gehalveerd
  • tomaat, gehalveerd
  • 1 pepertje (optioneel)
  • olijfolie

Verhit de gril voor op de hoogste stand. Snijd de schijven brood in kwarten. Gril het brood drie tot vijf minuten. Wrijf de schijfjes brood in met knoflook of ui en met het pepertje, besprenkel met olijfolie.

Erg lekker: wrijf vervolgens ook nog in met de gehalveerde tomaat voor een typisch Spaanse tapa. Je kunt naar hartelust combineren.

Plaats het brood terug in de gril. Na vijf minuten zijn de bruschette di pane vecchio klaar om te serveren.

Rozemarijn-rösti met gevulde savooiekool
Rösti met koolrolletjes

Rozemarijn-Rösti
Met zelfgemaakte rösti gooi je vast hoge ogen bij je gasten. Er bestaan talloze recepten voor dit Zwitserse nationale gerecht. Wij hebben een smakelijke variatie met wortel en rozemarijn bedacht.

  • 800 g aardappelen
  • 400 g wortelen
  • 1 teen knoflook
  • 1 takje rozemarijn (liefst vers, alternatief 1 tl gedroogde rozemarijn)
  • 2 el mosterd
  • zout en peper
  • olijfolie

Schil de aardappelen en de wortels en rasp ze vervolgens grof in een schaal. Voeg de uitgeperste of fijngesneden knoflook toe, alsmede de gesnipperde rozemarijn. Breng verder op smaak met de mosterd, zout en peper. Het mengsel is een beetje vochtig en plakkerig, maar niet echt een massa.

Verhit een fikse scheut olijfolie in een grote koekenpan. Schep het mengsel in de pan en verdeel het over de gehele oppervlakte. Druk het geheel stevig aan met een spatel, zodat een stevige koek ontstaat. Bedenk nu hoe je de rösti straks kunt keren: eventueel nu al in vieren snijden, om het jezelf gemakkelijker te maken. Druk, indien nodig, de rösti nog een paar keer aan, maar laat hem verder met rust - anders kan hij breken. Na zo'n tien minuten (op middelhoog vuur) is de rösti bruin en stevig genoeg om gekeerd te worden. Als de pan droog is, kun je nog een scheutje olijfolie toevoegen. Bak nog eens tien minuten, tot ook de andere kant bruin en knapperig is.

Rolletjes savooiekool met champignonvulling
Savooiekool is een van de oudste koolsoorten. Bij onze oosterburen vind je de kool in overvloed in de supermarkt, in Nederland moet je ervoor naar de groenteboer. Op de markt echter kun je voor een prikje een fikse savooiekool scoren.

  • savooiekool (p.p één groot blad of twee kleine bladeren)
  • 250 g champignons
  • 1 ui (een gewone of een rode)
  • 150 g kwark
  • 50 g geraspte kaas (meer of minder naar smaak)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicum
  • 100 ml groentebouillon (water met zout en wat kruiden naar keus is ook prima)
  • peper en zout
  • olijfolie

Snijd de champignons in kleine blokjes en snipper de ui. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg de champignons toe, bestrooi met peper en zout, en bak ze kort aan. Laat afkoelen. Meng de nootmuskaat, oregano en basilicum door de kwark en breng op smaak met peper en zout. Roer het ui-champignonmengsel erdoor.

Verhit de oven voor op 200 graden. Pluk vier grote of acht kleine bladeren van de savooiekool. Snijd het harde stuk van de aanhechting aan de stengel weg. Kook (blancheer) de bladeren 3-5 minuten in water met voldoende zout. Spoel af met koud water en laat de bladeren afdruipen. Vul de bladeren met het ui-champignonmengsel en vouw ze in lengterichting samen. Als je kookgaren hebt, kun je de bladeren samenbinden, maar gewoon goed aandrukken is in principe voldoende. Plaats de koolrolletjes naast elkaar in een ovenschaal en overgiet met de groentebouillon. Bedek de schaal met aluminiumfolie en plaats in de oven. Verwijder na een kwartier de folie, bestrooi de rolletjes met de geraspte kaas en zet de schaal terug in de oven. Na nog eens tien minuten is de kaas gesmolten en zijn de koolrolletjes klaar.

Gebraden appelpartjes met warme kaneelsaus

Een bijzonder dessert hoeft niet veel te kosten. Met een paar appels en een beetje kaneel heb je in een handomdraai een winters toetje.

Kaneelsaus

  • 20 g boter
  • 2 el bloem
  • 200 ml melk
  • 3 tl kaneel
  • 4 tl suiker
  • snufje kruidnagel (optioneel)

Smelt de boter in een pan, haal de pan van het vuur en voeg al kloppend de bloem toe, zodat een roux ontstaat. Meng de melk met de roux en voeg suiker, kaneel en kruidnagel toe. Als de saus nog niet kaneelachtig genoeg smaakt, extra kaneel toevoegen. Voor een zoetere saus meer suiker. Zet de pan terug op een laag pitje en laat de saus indikken.

Gebraden appels

  • 4 stevige appels (bijvoorbeeld Granny Smith of Golden Delicious)
  • 2 el citroensap
  • 2 el honing

Schenk het citroensap en de honing in een ondiepe schaal. Schil de appels, verwijder het klokhuis, verdeel elke appel in acht parten en vermeng met de honing-citroensapmarinade. Laat tien minuten staan. Braad de appelpartjes kort aan in een koekenpan met weinig boter op hoog vuur - niet te lang, want dan worden ze zacht. Calorieëntellers kunnen er ook voor kiezen de appelpartjes niet te braden.

Verdeel de appelpartjes over de dessertbordjes en schenk de saus erover.

Decoratietip: strooi nog wat kaneel of cacaopoeder er over. Leg een kaneelstaafje op de rand van het bord.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Den Haag - Moose
donderdag, 07 november 2024

modern Europees - €€

Den Haag - Veggies On Fire
vrijdag, 25 oktober 2024

 puur plantaardig en ambachtelijk - €€

Brussel - Brut
vrijdag, 18 oktober 2024

 biologisch en gastronomisch - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama