Open menu

altHet is zo lekker Sinterklazerig, zo'n met amandelspijs gevulde staaf. Deze is natuurlijk ook bij de bakker en de supermarkt verkrijgbaar, maar zelf maken is net zo leuk en zeker handig bij voedselallergieën. Alle ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt. Bovendien kun je, als je hem zelf bakt, ook zelf bepalen hoe je de amandelstaaf versiert.

Hou er bij de garnering rekening mee dat rode gekonfijte kersen niet vegetarisch zijn. Deze zijn meestal gekleurd met cochenille (E120). De staven zijn natuurlijk ook met iets anders te garneren, zoals amandelschaafsel of gekonfijte sinaasappelschil.

Natuurlijk kun je zelf ook amandelspijs maken. Zelfgemaakt spijs moet idealiter wel een paar dagen rijzen, vandaar dat gekocht spijs sneller is en voor dit recept wordt gebruikt.

Voor 2 amandelstaven
4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries
1 ei
1 pakje amandelspijs (300 gram)
amandelschaafsel ter garnering

  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (175 hetelucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Klop het ei los en voeg de helft daarvan bij het spijs.
  • Kneed het spijs goed door met het halve losgeklopte ei, totdat het helemaal opgenomen is.
  • Verdeel het spijs in twee stukken en kneed deze tot even lange staven.
  • Smeer alle plakjes bladerdeeg in met het resterende losgeklopte ei aan een kant. Plak de plakjes bladerdeeg met twee aan elkaar, zodat er twee bladerdeegrechthoeken ontstaan.
  • Leg per bladerdeegrechthoek een lange staaf spijs op de kant met ei. Rol nu de lange plak bladerdeeg dicht en druk de naden en uiteinden goed aan en herhaal de handeling voor de andere.
  • Leg de staven op de bakplaat en kwast deze goed in aan de buitenkant met losgeklopt ei.
  • Verdeel over de bovenkant amandelschaafsel en plaats de bakplaat in de hete oven.
  • Bak de staven af in ongeveer een half uurtje. Als het amandelschaafsel voortijdig te donker dreigt te worden, zet de oven dan wat lager. Je zou ook aluminiumfolie over de staven kunnen wikkelen om verbranden van het amandelschaafsel tegen te gaan. Haal dit de laatste vijf minuten dan weg.
  • Laat de staven na het bakken helemaal afkoelen buiten de oven, snij ze in porties en serveer.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Rotterdam - Backyard
donderdag, 21 november 2024

 plantaardig, feel good - €€

Den Haag - Moose
donderdag, 07 november 2024

modern Europees - €€

Den Haag - Veggies On Fire
vrijdag, 25 oktober 2024

 puur plantaardig en ambachtelijk - €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama