In Frankrijk mogen vleesvervangers niet meer vlees, steak of worst worden genoemd, en vegan kaas niet meer kaas. De horeca speelt slim in op de toenemende populariteit van vegan gerechten. De meeste mensen kunnen beter naar de groenteboer dan naar de apotheek; helaas worden juist groente en fruit fors duurder. Plastic attacks, het in de supermarkt achterlaten van alle overbodige verpakkingen, hebben hier nu ook voet aan de grond gekregen. Het fabeltje dat het eten van levende pissebedden tegen hooikoorts zou helpen, blijkt bijzonder hardnekkig te zijn. En zeewier is het nieuwe powerfood. April 2018 in vogelvlucht.
Albert Heijn wil dat Vlamingen minder vlees gaan eten. Een Plus-supermarkt heeft een kok in dienst die lekkere maaltijden maakt van ingrediënten die over datum zijn. Een slimme vibrator bestelt pizza als je 'klaar' bent. Nestlé gaat melkchocolade met 30% minder suiker maken. Maaltijden van McDonalds bevatten meer calorieën dan 30 jaar geleden. Wie in België een biertje wil drinken, moet zijn schoen afgeven. Maart 2018 in vogelvlucht.
Joke Boon is onder andere bekend van haar kookboek "Bonen!", dat toevallig ook nog eens in het jaar van de peulvrucht verscheen. Ze is gastredacteur bij Vegatopia, maar schrijft ook voor OK Vlees. Daarnaast heeft ze anosmie: ze kan niet ruiken, wat bij het koken en eten een behoorlijke beperking kan zijn. Vandaag verschijnt haar nieuwe kookboek, "Koken met kleur!". Hoe vegetarisch is Joke en haar nieuwste kookboek, en hoe verenigt ze alle tegenstrijdigheden in haar culinaire carrière? Tijd voor een goed gesprek met Joke.
Je hebt het vast al in de media of de reclame gehoord, gezien of gelezen: direct na de Week Zonder Vlees (die voor ons natuurlijk een eitje was) is er nu, van 10 tot 24 maart, de Zoutchallenge van de Nierstichting. Waarom nu alweer een challenge en wat wil men ermee bereiken? Gastredacteur Sophie Luderer werkt als diëtist gespecialiseerd in nierziekten in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, dus is het logisch om het haar te vragen. Ook heeft ze een aantal lekkere tips die niet alleen voor zoutminderaars interessant zijn.
Vorige week testte Karin Luiten, ook bekend als Koken met Karin, vegaburgers voor het televisieprogramma Kassa. Ze had een hoop lol, maar de burgers vielen nogal tegen. Daarnaast is ze een tegenoffensief begonnen tegen een 'challenge' van Honig, waarin een gezin uit Almere 365 dagen lang elke dag met een pakje van Honig moet eten. Tijd voor een interview met Karin!
Doritos komt met speciale chips voor vrouwen: het zakje past zelfs in een handtas. Bij IKEA kun je nu ook vegan hot dogs kopen, met herkenbare groente er in. Een veggie maaltijdbox van HelloFresh bleek toch niet helemaal vegetarisch te zijn. De Belgen lusten geen konijn meer en dat is kennelijk een probleem. Onlineshops als MyMuesli veroveren de binnenstad. De nieuwe vlogtrend komt uit Zuid-Korea en heet 'mukbang' oftewel 'vreetvloggen'. Februari 2018 in vogelvlucht.
De nieuwste Amerikaanse trends zijn 'raw' water en darmspoelingen met koffie. Wij eten lang niet zo gezond en verantwoord als we zelf denken. Een Noord-Ierse veeboerenorganisatie stelt de Vegan Society een ontzettend flauwe vraag. Srilankaanse priesters zijn trots op een vegetarische krokodil. Een gezin uit Almere mag een heel jaar koken met pakjes van Honig. Januari 2018 in vogelvlucht.
Gastronomische hotdogs en luxefrieten, mogen we dit jaar nog meer gepimpt fast food verwachten? En gaan de chefs nog meer op het gezonde en ecologische gehalte van hun gerechten letten? Er wordt veel buitenshuis gegeten, ondanks alle kookboeken rond huiselijke gerechten en de opkomst van bezorgdiensten, maar sommige restaurants doen betere zaken dan andere. We peilen de trends in de voortdurend evoluerende restaurantsector.
Krijgen we in 2018 een vleestaks, een plantaardige biefstuk of allebei? Het schijnt vrij gemakkelijk te zijn om een neprestaurant op nummer 1 bij Tripadvisor te krijgen. Het eten van bananen in videoclips blijft een gevaarlijke bezigheid. Van een glaasje cannabiswijn krijg je een prettig roesje zonder kater. Dit jaar zochten we vooral naar recepten met vlees, maar volgend jaar zijn de trends plantaardig - net als vorig jaar en volgend jaar vast ook weer. December 2017 in vogelvlucht.
Sinterklaas heeft het land verlaten, en dat betekent dat andere hoogtepunt van december: de nieuwe kerstmenu's van Vegatopia. Dit jaar hebben we een vegan notenmenu, een Indische rijsttafel, een Pools kerstmenu en een menu gecreëerd rondom de vier elementen, met Franse invloeden.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!