Open menu

altEen Britse kok beweert dat gezond eten heel makkelijk is. Een Indiase kok creëert een slaapverwekkende curry. Japanners raken verslingerd aan sojasausijs. En ondertussen moeten we de wereld nog even redden. Augustus 2012 in vogelvlucht.


Fris en fruitig

altWe zitten midden in het fruitseizoen. De Guardian pakt uit met een fruitsalade vermomd als ijsje. Of is het een ijsje vermomd als fruitsalade? Ook Onno Kleyn is in de ban van het fruitseizoen en bakt Franse perziktoetjes met crème de cassis: un succes fou!

Niet fruitig, wel fris: sojasausijs. Volgens de Japanse uitvinders is het ijsje met een zoutige, licht nootachtige smaak perfect voor in de zomer. De opbrengsten worden gebruikt voor de wederopbouw van een stad die in 2011 door 'de' tsunami vrijwel volledig werd verwoest.

We moeten nog eventjes de wereld redden

altWater wordt een schaars goed, volgens een rapport van het Stockholm International Water Institute. Al in 2050 is er niet meer genoeg water voor iedereen. En elke dag een minuutje korter douchen is geen oplossing. Wat wel helpt: minder vlees en dierlijke producten eten. Als we de hoeveelheid dierlijke producten in onze maaltijden drastisch verlagen van 20% naar 5%, gaat het nét goed. We moeten overigens ook wat minder eten weggooien (momenteel belandt een slordige 30% in de vuilcontainer) en wat minder enthousiast irrigeren. Werk aan de winkel dus!

De Britten zijn in ieder geval goed bezig: de verkoop van vleesvervangers stijgt spectaculair. De hoofdafnemers van Quorn en co zijn echter niet de vegetariërs, maar vleesverminderaars, die iets goeds voor hun gezondheid, dierenwelzijn, het milieu en dergelijke willen doen. BBC Food noemt deze mensen 'semi-vegetariërs'. Ahum, hadden we daar al niet een ander woord voor?

altEen jaartje zonder vlees? Geen probleem. Een jaartje zonder alcohol of sigaretten? Ook best te doen. En een jaartje zonder palmolie? Dat blijkt knap lastig te zijn. De 26-jarige Adrien Gontier heeft het geprobeerd, om te protesteren tegen de roofbouw op het regenwoud voor de winning van palmolie. Wat blijkt? Je vindt palmolie in de meest uiteenlopende producten: margarine, chips, ijs, toetjes, soepen uit een pakje, maar natuurlijk ook in zeep en cosmetica. Op zijn blog schrijft hij over zijn ervaringen.

altLeuk, lekker en lokaal: het Rotterdamse initiatief voor stadslandbouw 'Uit je eigen stad'. Het toekomstbeeld: "Uit je eigen stad plant, zaait, kweekt en teelt op braakliggende terreinen in de stad. Alles wat verbouwd wordt, is te koop in de eigen winkel en wordt geserveerd in het restaurant."

En wie de wereld nog een stukje beter wil maken, vliegt met Etihad Airways: de luchtvaartmaatschappij schakelt over op biologisch vliegtuigeten.

Noem 'gezond' gewoon 'lekker'

altGezond eten is heel eenvoudig, volgens chefkok Marcus Samuelsson: noem het gewoon niet 'gezond'. In de Huffington Post legt hij uit hoe dat werkt: je kookt gewoon iets gezonds, en daarvan eet je niet al te veel. Als je niet veel geld hebt, dan kun je ook goedkoop koken. En dat leer je dan ook je kinderen. O ja, en sporten doe je ook alleen maar omdat het leuk is. Simpel dus - tenzij je toevallig liever patat eet en televisie kijkt.

Diëten is overigens nergens voor nodig. Althans, een groepje resusaapjes die hun leven lang op dieet waren (de arme beesten) werd niet noemenswaardig ouder dan het groepje dat wél genoeg te eten kreeg. Wel bleven de hongeraapjes ietsje langer gezond.

altEn na een stevig robbertje vrijen mag je best wat extra calorieën eten. De Duitse Bild verklapt je de beste postcoïtale snacks - om af te koelen en weer op krachten te komen. Of je neemt een bordje Insomnia-No-More curry van de Indiase chefkok Gurpareet Bains. Deze curry is zo slaapverwekkend dat je na 20 minuten gegarandeerd ligt te ronken. Het geheime ingrediënt: een volle theelepel nootmuskaat, dat in hogere dosis leidt tot hallucinaties en bewustzijnsverlies.

Tertia's Terrific Trend: Nieuwe wereldwijnen 2.0

altWe kunnen er niet meer omheen: Oost-Europese wijn. Voorheen vonden we nog dat we al geweldig naar het oosten waren opgeschoven als we met een Oostenrijkse grüner veltliner kwamen aanzetten en nog niet zo lang geleden waren er maar weinig mensen bij wie een lichtje ging branden als we het hadden over de Hongaarse furmintdruif. Maar tegenwoordig tel je niet meer mee zonder een flesje bio rode van de Georgische saperavidruif en een leuke voorraad Roemeense wijn, hoewel je natuurlijk ook mag uitpakken met kennis van Kroatische en Moldavische wijnen. Het blijken allemaal fantastische wijnlanden te zijn, waar ze 'vergeten druivensoorten' hebben. Vergeten fruit, ook zo iets nieuws. Wel voordelig voor de locavores onder u: de wijnen komen een stuk dichter uit de buurt dan de voormalige nieuwe wijnen uit Chili en Argentinië.

En verder

  • In China veroveren de robots de noodle bars. De schattige noedelrobots met pretoogjes zijn sneller, goedkoper en beter dan hun concurrenten van vlees en bloed.
  • Het regende zeewier in het Britse plaatsje Berkeley. Naar verluidt hadden de inwoners weinig behoefte er sushi mee te maken.
  • De New York Times ontdekt de Duitse Hefeweizen en het Belgische witbier.
  • Een Amerikaanse geldsite geeft tips en trucs hoe je het beste uit een restaurantbezoek kunt halen door de menukaart goed te lezen.
  • De afgelopen maand was het ramadan. Tijd om Marokkaanse koekjes te bakken.
  • En tenslotte willen we je onderstaand plaatje van de Facebookpage taalvoutjes niet onthouden. Wat ze vegetariërs soms wel niet voorzetten - wij hebben die kaaskroketten liever vers.

alt

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

bluesky

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama