Van Facebookvolger Monique van Raak kregen we opnieuw een recept, dit keer voor een goed gevulde groentecurry met kruidige rijst. De gefrituurde onion bhaji maken het gerecht helemaal af. Die bhaji doen het overigens ook erg goed als borrelhapje of hartige snack tussendoor.
Deze week koken we lekker gevarieerd en lokaal. Op maandag maken we een eigentijdse preistamppot, op dinsdag pastinaakgnocchi met paddenstoelsaus. Daarna eten we een vegetarische klassieker: een kikkererwtenstoofpotje met pompoen en basmatirijst. Op donderdag reizen we in gedachten naar Zuid-Duitsland voor obazda, aardappelsalade en een vegaschnitzel. In het weekend bakken we eerst de gegrilde-groentetaart van Monique, daarna maken we de Franse shakshuka van Karin Luiten en tot slot Hedwigs amandelcake met noten en abrikozen.
"Vegan Soul Food" is het nieuwe kookboek van Jason Tjon Affo, comfortfoodchef, blogger en fotograaf. Meteen denk ik aan borden vol troostrijk plantaardig eten, met de beloofde Surinaamse 'touch'. Dit wordt in het voorwoord ook beloofd: "Geïnspireerd door zijn Surinaamse roots en gerechten uit de wereldkeuken laat hij ons zien dat veganistisch eten onweerstaanbaar aantrekkelijk kan zijn".
Dit keer spotten we vegetarisch kokosbrood
Deze week doen we niet enkel een beroep op ons eigen receptenarchief maar gaan we ook te rade bij andere bekende en minder bekende Nederlandse receptensites. Alle recepten zijn ofwel puur plantaardig ofwel heel gemakkelijk aan te passen. Op maandag maken we een Afghaanse pompoenstoof. Op dinsdag komt er gestoofde venkel in porto-tomatensaus op tafel. Op woensdag eten we Hollands: spinaziestamppot met speckjes. Op donderdag wordt het dan weer Chileense pastel de choclo. Het weekend beginnen we met hartige paprikapannenkoekjes. Daarna eten we Mexicaanse geroosterde groente met tomatenrijst. Op zondag bakken we dan weer banana bread muffins.
Enige tijd geleden is het boek Chinese Takeaway veggie van Kwoklyn Wan gerecenseerd, nu alsnog een lekker Chinees recept. De van zichzelf flauwe tofu wordt op smaak gemaakt met een pittige saus. Glasnoedels zul je waarschijnlijk voornamelijk kennen van de vulling in Vietnamese loempia's, maar ze zijn ook lekker als basis voor je gerecht.
Het begint een signatuur te worden: een kleurrijk boek met een heldere vormgeving vol uiteenlopende gerechten en interessante informatie, leuk om te lezen en uit te koken. Sinds de aankondiging van het boek verheugde ik me er op en met haar vierde kookboek maakt Joke Boon de verwachting weer waar: Linzen is een fijn boek!
Minder zonlicht, meer regen en lagere temperaturen. De herfst is in het land. Elke mogelijke herstdip bestrijden we met een weekmenu vol lekkere gerechten die passen bij deze tijd van het jaar. Op maandag beginnen we met pasta met aubergine-tomatensaus. Op dinsdag eten we een milde bloemkoolcurry met paneer, op woensdag roergebakken pompoen met spinazie en oesterzwammen. Op donderdag denken we terug aan de Mexicaanse zon met sopa de tortilla. Het weekend beginnen we met zelfgemaakte friet en gepaneerde champignons. Op zaterdag koken we uitgebreid en Frans met tomatentaartjes, biet bourgignon en chocolademousse. Op zondag tot slot maken we rozemarijn-rösti en ook nog herfstige mueslirepen.
Vandaag leiden we je langs een aantal vegetariërvriendelijke groenterestaurants met moestuin in België die absoluut de moeite waard zijn. Onlangs ontdekten we in Sint-Pieters-Woluwe (Brussel) de oase die Auberge des Maïeurs by La Finca is in de stadswoestijn van drukke lanen en flatgebouwen. We genoten er van verschillende tomatenvariëteiten met gepaneerde brie en van een weelderig groentenbord met schuimige dips op basis van noten. Daarna lichtte de sympathieke uitbaatster het tweede deel van de naam "by La Finca" toe.
Vanaf morgen ligt het nieuwe kookboek van Joke Boon, 'Linzen' in de boekhandel. Vorige week hebben we al met Joke over linzen gesproken en de recensie van het kookboek komt ook binnenkort. Vandaag een recept voor een linzenbraadstuk, een recept dat Eelco bij het eerste doorbladeren meteen opviel. Linzen, champignons, zongedroogde tomaat en noten is een garantie voor een bijzonder hartig linzennotenbrood.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!