Regen? Grijs? Hevige wind? Dat hoort nu eenmaal bij november, maar in huis maken we het lekker gezellig met ons nieuwe weekmenu. Dit keer maken we verwarmende gerechten uit heel wat verschillende landen. We beginnen met pasta met witte bonen uit Italië. Daarna gaan we verder met Indiase spinaziecurry met krokante tofu en Poolse kasja. Op donderdag houden we het dichter bij huis met geroosterde spruiten en kazige puree. Op vrijdag starten we het weekend met een chili-polentaovenschotel. De zaterdagse lunch wordt een pittige pompoensoep. Tot slot bakken we op zondag een herfstige cake met kweepeer.
Een Mexicaans ontbijt is stevig, vooral in restaurants en bij de talrijke eetkraampjes die je op elke straathoek vindt. Een klassieker is huevos a la mexicana, eieren op Mexicaanse wijze. een roerei met onder meer tomaat en lente-ui. Dit krijg je ook wel als lunch wanneer je om een vegetarische maaltijd vraagt. Vandaag maken we echter een puur plantaardige versie met tofu. Tofu is voor dit gericht een ideale eivervanger. Hierbij serveren we klassieke frijoles refritos, opgebakken bonenpuree. Dit bijgerecht kan je bestempelen als de hummus van Centraal Amerika. Het is immers ook een puree en wordt bij heel veel verschillende dingen gegeten: warm bij de maaltijd of als smeersel op een broodje in combinatie met ander beleg. Deze frijoles zijn ook lekker als dip bij de borrel, al dan niet bestrooid met wat kaas.
Een petitie van wetenschappers blijkt gesponsord door de vleeslobby. Het label 'vegan' maakt plantaardig minder aantrekkelijk. De behoefte aan vlees lijkt genetisch te zijn bepaald. De Vegetariërsbond eist vegetarisch en vegan eten in ziekenhuizen. Ultrabewerkt voedsel is net zo verslavend als roken en precies met dat doel ontwikkeld. Supermarkten verleiden klanten steeds minder tot duurzame producten. Nieuwe bonensoorten en koffiebonen zijn beter bestand tegen extreem weer, net als de vertrouwde pompoen. Door de slechte appeloogst zullen de appelprijzen stijgen. Oktober 2023 in vogelvlucht.
Deze week eten we lekker afwisselend Aziatisch, of meer specifiek Chinees-Indisch. We starten de week met een snelle noedelhap met tempeh en groente. Op dinsdag eten we de eerste boerenkool van het jaar in een gulai, een Indonesische curry. Woensdag komt aeropuerto op het bord, een bekend Chinees-Peruaans wokgerecht. Meer klassiek is de nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar op de donderdag. De werkweek sluiten we af met een lekkere retro Indische macaronischotel. Zaterdagavond maken we lekker kruidige mie met broccoli en hoisintofu. Na de zondagse wandeling verwarmen we ons met een indobowl.
Al wordt Nederland gedomineerd door paardenkastanjes, soms vind je zomaar ergens een tamme kastanjeboom, waarvan we de zoete, nootachtige vruchten kunnen gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten. In Zuid-Europa wordt de kastanje vaker gebruikt dan in de Nederlandse keuken, omdat de boom daar wijder verspreid is. Misschien ken je wel de confiture de marron uit Frankrijk. Vandaag maken we zelf een zoete kastanjepuree, en bakken daar een appelcake mee. Het pellen van de kastanjes vergt wat geduld, maar neem er dan ook de tijd voor. Wie geniet nu niet van het beeld van een Italiaanse oma, bonen pellend of vruchten schillend op het stoepje voor haar huis, terwijl ze bijpraat met de buurvrouw?
Karolien Olaerts is bekend als geliefde foodblogster op Karola's Kitchen. Ze heeft ook een eigen kookprogramma op njam!, het kookkanaal, en ze schreef verschillende kookboeken waarin ze haar gezonde en lekkere keuken voor iedereen toegankelijk maakt. Dat doet ze zonder regeltjes, maar met kleurrijke, kruidige, heerlijke groentegerechten. Karolien heeft ook een master in biomedische wetenschappen met voeding als specialisatie, een reden te meer om haar enkele vragen te stellen.
De Italiaanse keuken is populair en veelzijdig, maar toch grijpen we vaak naar de geijkte pastagerechten. Daarom zit dit weekmenu boordevol Italiaanse kookinspiratie. Maandag maken we een snelle pasta gevuld met geruld vegagehakt, gegrilde pompoen en geitenkaas. Dinsdag eten we savooiekool met pasta, aardappelen en tomatensaus. Woensdag verwarmt ons een risotto van gierst met dopererwten, broccoli en hazelnoten. Op donderdag zetten we een tagliatelle met pompoensaus op tafel. Het weekend beginnen we op vrijdag met twee-kazen mac & cheese met witlof. Zaterdag wordt het wat uitgebreider met broccoli-gnocchi en tomaten-paprikasaus. Na een zondagse wandeling gaat een lasagne met prei, paprika en maïs er wel in.
In het maandoverzicht heb ik al twee keer achter elkaar gemeld dat vegetarisme en veganisme op hun retour zijn. Niet alleen neemt de verkoop van vleesvervangers af, Nederlanders en Vlamingen laten ook steeds minder vaak het vlees staan. Maar bovendien lijkt de weerstand tegen 'vega' en 'vegan' toe te nemen. Wat zijn de redenen voor deze schijnbare tegenbeweging?
Het is alweer herfst, al lijkt dat qua temperatuur soms nog niet helemaal zo. De dagen worden korter en de zomergroentes verdwijnen uit de aanbiedingen en maken plaats voor herfstige groentes. Wat dus ook weer in het seizoen komt, zijn pompoenen. Ik ben er dol op, je kunt ze verwerken in zowel hartige als zoete gerechten en ze zijn lekker lang houdbaar. Als bonus staan pompoenen natuurlijk ook nog eens superdecoratief op je aanrecht. Vandaag delen we een recept voor een royaal gegarneerde pompoensoep!
Na een aantal nazomerweken met verrassend hoge temperaturen wordt het nu toch echt herfst. Terwijl Sven in Mexico nog geniet van zomerse gerechten, heb ik zin in herfstig troosteten. Na een zomer vol salades herontdek ik mijn herfstrecepten en geniet er weer extra van. Daarom is dit weekmenu schaamteloos gewijd aan mijn eigen recepten. We beginnen de week met een casserole van wintergroenten en kikkererwten, gevolgd door een pilao met spinazie en tomaat op dinsdag. Woensdag zetten we een ovenschotel van bloemkool met mosterdsaus en nigella in de oven. Donderdag is het tijd voor gemarineerde saliespruitjes met een venkel-champignonrisotto. De werkweek sluiten we af met couscous met aubergine en foul medames. Zaterdag trakteren we onszelf op een witloftaart met filodeeg, en zondag eten we een curry van spinazie en kikkererwten in pompoensaus.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!