Een etentje in een Thais restaurant bracht me op het idee van deze salade. Ik houd van pittig en eet heel graag rauwkost, dus wanneer ik pittige salades op de kaart zie staan krijg ik altijd trek. Helaas zijn die salades meestal niet vegetarisch vanwege de vis- of oestersaus die ruimschoots gebruikt wordt. Ik besloot zelf aan de slag te gaan met de kruiden en specerijen die ik toch al in huis had en kwam tot onderstaand recept. In de dressing combineerde ik zuur, zoet en umami met de pit van sambal, de groenten die ik gebruikte waren zoete wortels en frisse, licht bittere witlof. De salade is simpel, snel te maken, vol van smaak en staat sinds die eerste keer vaker bij ons op tafel.
De dressing combineert ook goed met andere groenten, zoals Chinese kool, paksoi, koolrabi, koolraap of meiknolletjes. Je kan deze salade dus het hele jaar maken met de groenten van het seizoen. De salade laat zich goed bewaren, dus kan makkelijk ruim vooraf gemaakt worden - en als er wat overblijft is het de volgende dag minstens net zo lekker.
O ja, voeg niet alle sambal tegelijk toe: proef even om te controleren of het niet té pittig wordt en houd rekening met de smaak van je tafelgenoten!
Bijgerecht voor vier personen
400 g wortel
2 stronkjes (± 300 g) witlof
5 el sambal oelek
3 teentjes knoflook
1 el taotjo (sojabonensaus)
2 el tamarindepasta
sap van ½ citroen
35 g palmsuiker
1 el pindaolie
3 el water
1 el platte peterselieblad
2 el korianderblad
- Maak de knoflook schoon en knijp de teentjes door een knoflookpers
- Klop stevig en in een ruime kom de knoflook samen met sambal, taotjo, tamarindepasta, citroensap, palmsuiker, pindaolie en water tot een dressing.
- Rasp de wortel, verwijder het harde deel uit de witlof en snijd de stronkjes in dunne reepjes, roer de groenten door de dressing.
- Hak de peterselie- en korianderblaadjes fijn, houd een flinke pluk achter voor de garnering, voeg de rest aan de salade toe en roer goed door.
- Garneer de salade met de achtergehouden fijngehakte kruiden.
Lekker als bijgerecht bij oosters eten maar kan ook prima als voorgerecht gegeten worden.