Deze week publiceren we elke dag een gang uit het bijzondere, uitgebreide Paasmenu van Hedwig. Stuk voor stuk bijzondere gerechten die het lentegevoel oproepen. Je kunt tijdens Pasen het complete menu serveren of deze week, of op een willekeurig ander 'lentemoment', jezelf en anderen verwennen. Vandaag de tweede gang: gele paprikasoep met truffelaardappelchips en tuinkers.
Deze week publiceren we elke dag een gang uit het bijzondere, uitgebreide Paasmenu van Hedwig. Stuk voor stuk bijzondere gerechten die het lentegevoel oproepen. Je kunt tijdens Pasen het complete menu serveren of deze week, of op een willekeurig ander 'lentemoment', jezelf en anderen verwennen. Vandaag de eerste gang: salade met groene asperges, jonge bladsla, zeekraal, donkere linzen en erop een gepocheerd eitje met zoete-aardappeldressing.
Bij een brunch of afternoon tea passen leuke, kleine hapjes. Deze vrolijke, kleine quiches zijn makkelijk van tevoren te maken. De groenten zijn in slierten in de quiches gedrapeerd, zodat ze er ook nog een beetje bijzonder uitzien.
Deze week doen we mee met de Vegan Challenge. Alle recepten in dit overzicht zijn puur plantaardig, maar natuurlijk toch heel divers zoals altijd. De gerechten hebben invloeden uit het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Afrika en India. We beginnen de week met een eenvoudige pilav en sluiten we af met een rijkelijke avocadotaart.
Eerder deze week besprak Ellen het boek Lekker koken met restjes van Daisy Scholte. Vandaag plaatsen we een recept uit dit boek met eten dat vaak wordt weggegooid: oud brood en groenten. Dat is dus helemaal niet nodig; je maakt er in een handomdraai een heerlijke quiche van. Leef je uit en word een echte kliekjeskoning(in)!
Wist je dat we gemiddeld per persoon ongeveer 50 kilo voedsel weggooien per jaar? Omgerekend is dat zo’n 350 euro of 155 euro per persoon. Minder voedsel verspillen is dus niet alleen beter voor de planeet, maar ook hartstikke goed voor je portemonnee. Het boek ‘Lekker koken met restjes’ van kliekjeskoningin Daisy Scholte kan je net dat duwtje in de rug geven om bewuster voedselverspilling tegen te gaan.
Dit keer spotten we een bijzondere keukentool
Vegetarische burgers zelf maken is vele malen lekkerder dan kant-en-klare exemplaren kopen. Het is alleen wel even uitvogelen om de juiste bite te krijgen en de smaak lekker hartig. Dat is me met deze linzen-oete-aardappelburger goed gelukt: mooi stevig, goede bite en heerlijk pittig van smaak. Dankzij deze tips om de burgers minder vochtig te krijgen ging het nu dus helemaal goed. Bloem kwam er daardoor niet eens meer aan te pas, zodat je niet zo'n melige schijf krijgt. Door de linzen en de zoete aardappel twintig minuten in de oven te bakken, worden de linzen droger en vol van smaak, en de zoete aardappel gaar en niet te vochtig. Voor de paneer gebruikte ik een oude volkoren boterham, die ik zonder korsten en in blokjes bij de linzen en de zoete aardappel op de bakplaat legde. Heerlijk met een dot avocado-wasabisaus, zoete aardappelfriet en gekaramelliseerde witlof met feta.
We verdiepen ons deze week in vleesvervangers. Niet de kant-en-klare vegaburgers uit de supermarkt, maar zelfgemaakte baksels van tofu, tempeh en seitan. Vind je dat ondanks de uitleg te ingewikkeld? Dan hebben we ook nog eenvoudige recepten met eieren, linzen en bonen.
Er gaat niets boven lekker stevig zuurdesembrood met een knapperige korst. Nog kan ik zulk brood hier in het Duitse Hildesheim bij de bakker om de hoek kopen, maar binnenkort verhuizen we naar Nederland, waar je - sorry Nederlanders, maar het is gewoon zo - goed brood met een lichtje moet zoeken. Gelukkig is zelfgemaakt zuurdesembrood zelfs nóg lekkerder dan zelfgekocht. Een paar dagen geleden zijn we begonnen een zuurdesemstarter te maken. Daarmee maken we morgen een freestyle-brood à la Kristof. Het voordeeg maken we vanavond al, want dat moet ongeveer 12 uur rusten.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!