Dit weekmenu staat in het teken van bonen en peulvruchten. We laten ons inspireren door Peul & Boon. Dit is een groep van zeven wereldverbeteraars met een doel: ze willen voor het einde van deze maand minimaal 1500 mensen bereikt te hebben die vlees vervangen door bonen en/of peulvruchten. Daar staan we zelf ook achter, natuurlijk. Wil je meedoen? Laat het hen weten via hun Collaction-pagina. De week begin we met een snelle pasta met rode linzen. Daarna eten we onder andere kikkererwtensoep met rode curry, linzenpannenkoekjes en erwtenfalafel. De week sluiten we af in zoetheid met gevulde appeltjes met bonenspijs.
In de Gespot van eerder deze week werden de producten van Nature's Charm besproken. Deze Thaise, vegan producten zijn op veel manieren te gebruiken en erg lekker. Van Nature's Charm mogen wij een doos vol met deze producten verloten, met o.a. lekkere kokosslagroom, zoete dessertsausjes, jackfruit in blik en kokoswater. Hieronder lees je hoe je zo'n mooi pakket kunt winnen.
Dit keer spotten we diverse producten van Nature's Charm. Wil je deze producten ook proberen? Binnenkort wordt een pakket verloot!
Portugal staat niet bekend om z’n vegetarische gerechten. Vanwege de Atlantische Oceaankust vind je op de Portugese menukaart veel vis, vooral sardines of bacalhau (gezouten kabeljauw), maar ook vlees is erg geliefd. Toch kun je in Lissabon prima vertoeven als vegetariër! De Portugese keuken is namelijk creatief en gewend aan gerechten met uiteenlopende invloeden, als gevolg van de vele ontdekkingsreizen en koloniën in het verleden. Er wordt veel gebruik gemaakt van warme specerijen zoals kaneel, kruidnagel en pepertjes en daarnaast véél ui, knoflook, citroen en olijfolie in combinatie met verse kruiden als koriander en peterselie. We geven tips om lekker vegetarisch te eten in Lissabon, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat!
Gastronomische hotdogs en luxefrieten, mogen we dit jaar nog meer gepimpt fast food verwachten? En gaan de chefs nog meer op het gezonde en ecologische gehalte van hun gerechten letten? Er wordt veel buitenshuis gegeten, ondanks alle kookboeken rond huiselijke gerechten en de opkomst van bezorgdiensten, maar sommige restaurants doen betere zaken dan andere. We peilen de trends in de voortdurend evoluerende restaurantsector.
Deze week hebben we aandacht voor wintergroenten zoals witlof, prei en spruitjes. De spruitjes eten we heel klassiek, gewoon aangestoofd in wat boter. Het witlof stoven we en van de prei maken we een pastasaus. Verder krijgen we nog onder andere kibbeh van zoete aardappel en een sjiek broodje kroket. De week sluiten we af met pannenkoekjes van pompoen en banaan.
Uit het boek Feasts van Sabrina Ghayour plaatsten we eerder al het recept voor een perentaart met tijm en custard. Vandaag hebben we een Midden-Oosters recept uit dit boek. Door de pittige harissa, zoete granaatappelmelasse en knapperige pistachenoten wordt deze granaatappel-auberginesalade erg feestelijk.
Als door Jamie Oliver gezegd wordt dat ‘deze jongens ongelooflijk lekker koken’, dan is populariteit gegarandeerd. Stephen en David Flynn zijn een goedlachse Ierse tweeling die een aantal jaar geleden het roer omgooiden: van de traditionele Ierse keuken naar een plantaardig dieet. Rondom hun restaurant ‘The Happy Pear’ bouwen ze een gemeenschap van gelijkgestemde mensen, en ze proberen hun ideeën over gezonde voeding uit te dragen, dit alles in combinatie met genieten en plezier in het leven. Hun nieuwe boek is een portret van ‘The Happy Pear’ en hun leefstijlconcept: ‘simpel, verrassend en heerlijk eten voor een gezond en gelukkig leven’. De wereld van de Happy Pear biedt hiervoor een smakelijke introductie, maar het boek zal je niet echt aanzetten tot een daadwerkelijke transitie tot een nieuwe leefstijl.
Krijgen we in 2018 een vleestaks, een plantaardige biefstuk of allebei? Het schijnt vrij gemakkelijk te zijn om een neprestaurant op nummer 1 bij Tripadvisor te krijgen. Het eten van bananen in videoclips blijft een gevaarlijke bezigheid. Van een glaasje cannabiswijn krijg je een prettig roesje zonder kater. Dit jaar zochten we vooral naar recepten met vlees, maar volgend jaar zijn de trends plantaardig - net als vorig jaar en volgend jaar vast ook weer. December 2017 in vogelvlucht.
Het nieuwe jaar beginnen we feestelijk maar toch ontspannen met een brunch met onder andere koude amandelsoep, geitenkaastosti en lekkere cakejes. Vanaf dinsdag nemen we de draad van het gebruikelijke leven weer op. De eerste dag maken we nog een simpele en snelle pasta met rucola-fetapesto, Daarna eten we onder andere zelfgemaakte rode kool, een ovenschotel met bloemkool en aardappel en een Indisch geïnspireerde pittige wortelquiche.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!