Als vegetariër kun je vrijwel overal prima uit eten gaan. Maar soms is het niet zo makkelijk en vanzelfsprekend, als je zelf niet mag kiezen waar je gaat eten. Een feestje met lopend buffet, een huwelijk met één vast menu, een bedrijfsetentje in een vlees- of visrestaurant. Hoe kom je dan toch aan je trekken en hoe vermijd je vervelende situaties?
Weet waar je eet
Veel restaurants hebben een website en dikwijls staan ook de menu's online. Of anders in ieder geval een telefoonnummer of emailadres. Als je een uitnodiging voor een feestje of een bedrijfsuitje krijgt, kun je dus al van tevoren inschatten hoe vegetariërvriendelijk het restaurant is.
Mocht er écht niets vegetarisch op de kaart staan, of als je weet dat er een vast menu is besteld, waarschuw dan een paar dagen van tevoren de gastheer of -vrouw, de organisatoren of - als het echt niet anders kan, het restaurant - dat er een (minstens één) vegetariër aanwezig zal zijn. Vrijwel altijd wordt er snel een prima oplossing gevonden.
Wees mondig, maar wel op tijd
Soms weet je niet van tevoren waar je gaat eten, en soms heb je ook geen tijd (of zin) om informatie in te winnen. In dat geval kun je het beste meteen bij binnenkomst vragen of er ook iets vegetarisch is geregeld. Bij een bedrijfsetentje kun je dit waarschijnlijk het beste via de organisatoren spelen. Bij een bruiloft is het vaak juist verstandig om discreet de bediening aan te spreken - zodat het paar niets van hun 'blundertje' merkt. Ook op korte termijn valt er eigenlijk altijd wat te regelen.
Doe het echter wel op tijd: vegetariërs die pas als de gerechten worden geserveerd, een vies gezicht trekken en wat anders willen, worden terecht als lastig ervaren.
Niet iedereen is even assertief, en sommigen hebben snel het gevoel lastig te zijn als vegetariër. Echter, jij bent vast niet de eerste vegetariër die het restaurant betreedt, en doorgaans wil men het iederéén naar de zin maken.
Buffettactieken
Als er een buffet is geregeld, is de kans groot dat er in ieder geval iets vegetarisch bij zit. Soms is de keus beperkt tot stokbrood en salade, maar meestal is er meer keus (ook warm). Echter, als je in een lange rij naar voren schuivelt, moet je wel weten wat je waar kunt vinden. Het is toch jammer als je bord al vol is als er ineens wél een vegetarische quiche blijkt te zijn - of als aan het eind van het buffet toch alleen maar vlees te krijgen is.
Probeer dus kort voordat het buffet wordt geopend, alvast de situatie te verkennen. Daar hoef je echt niet geheimzinnig over te doen: het druist echt niet in tegen de etiquette en de reden is heel legitiem. Mocht het buffet al zijn geopend voordat je de gelegenheid hebt gehad, kun je ook rustig een rondje zónder bord lopen, bekenden groeten en even over de schouders kijken wat er zoal te krijgen is.
Mochten er 'verdachte' gerechten of salades zijn (valkuilen worden hierna besproken), kun je gerust het personeel vragen wat er in zit.
Valkuilen - eten dat toch niet vegetarisch is
Bijna altijd zie of ruik je meteen dat een gerecht niet vegetarisch is. Met soep is dat niet altijd het geval. En helaas staan niet alle koks er bij stil dat een soep met kip- of runderbouillon niet vegetarisch is. Ook berucht is de vegetarische soep 'zonder ballen', waar de ballen er speciaal voor jou uit zijn geschept. Zo heb ik eens een gazpacho met garnalen terug gestuurd, om daarna de vegetarische versie (met alle garnalen minus één er uit geschept) terug te krijgen. In geval van twijfel: vraag expliciet na welke bouillon is gebruikt. Mocht je de kok of de bediening toch niet vertrouwen, sla dan de soep over of vraag om een alternatief.
Met de soep heb je in 'gewone' restaurants de grootste valkuil al overwonnen. In Aziatische restaurants moet je echter ook bij de hoofd- en bijgerechten goed oppassen. 'Vegetarische' tjap-tjoy met kippenbouillon is eerder regel dan uitzondering. Sowieso moet je in de Chinese keuken verdacht zijn op het gebruik van dierlijke bouillon of vissaus. Een all-you-can-eat wokbuffet is voor vegetariërs daardoor vaak een uitdaging. In de Indonesische keuken wordt vaak gebruik gemaakt van trassi (gefermenteerde garnalen). En in Thaise curries zijn soms garnalen verwerkt.
Minder gangbaar, maar niet onmogelijk: saladedressings of sauzen waar ansjovis doorheen zit. Overigens kunnen die roze of bruinige stukjes in de salade op het buffet ook stukjes walnoot, gedroogde tomaat of iets dergelijks zijn. Navragen kan geen kwaad.
Tenslotte: ondanks hardnekkige geruchten is de tijd dat frietjes in rundervet worden gefrituurd al lang voorbij - ook bij McDonald's. Die kun je dus gerust bestellen.
Niet-vegetarische desserts
Panna cotta en bavarois bevatten vrijwel altijd gelatine. Mousse en pudding zijn doorgaans vegetarisch, maar ook daar wordt soms gelatine aan toegevoegd voor de stevigheid. IJs wordt eigenlijk altijd zonder gelatine geproduceerd - en ijs vind je gelukkig in vrijwel elk restaurant op de dessertkaart.
De Vegatopia Vraagbaak
Dit artikel is onderdeel van onze Vraagbaak, waarin we veelgestelde vragen over vegetarisch eten beantwoorden en handige tips geven. Hier vind je onder andere onze lijst vegetarisch gestremde kazen, rake antwoorden op flauwe opmerkingen, buffettechnieken voor op recepties, en tips om gevarieerd en lekker vegetarisch te eten.
- Op het forum wordt regelmatig geschreven over vegetariërs en bedrijfsuitjes.
- Ook op het forum: de restaurant blacklist.
- In de Vegatopia Restaurantgids vind je restaurants waar je lekker vegetarisch kunt eten.